Republikeinen demonstreren in Emmen langs koninklijke route

Nieuws
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert langs de route van de koninklijke familie in Emmen. Een groep van ongeveer dertig mensen staat in een apart demonstratievak en houdt een groot scorebord omhoog. Daarop is het aantal verzamelde handtekeningen voor een petitie te zien die oproept tot een flinke salarisverlaging voor de koning.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:53
Afbeelding
beeld anp

Toen de koninklijke familie voorbijkwam, klonk er boegeroep en schreeuwden de demonstranten onder meer ‘Stop de monarchie’. Ook hielden ze borden omhoog met teksten als ‘Willem de laatste’, ‘Nooit blauwe enveloppen’, en ‘Willem-Alexander, wil je nu echt je dochter dit aandoen?’.

De koning zwaaide in de richting van de demonstranten, maar bleef niet staan. Ook de rest van de familie liep door.

233.000 euro per jaar

Inmiddels hebben meer dan 8000 mensen de petitie ondertekend. Volgens voorzitter Floris Müller gaat het om een interactieve demonstratie waarbij mensen ook live kunnen tekenen. Uiteindelijk hoopt de organisatie zeker 50.000 handtekeningen op te halen.

Republiek wil dat Willem-Alexander in plaats van de 1,1 miljoen euro die hij nu jaarlijks ontvangt, niet meer gaat verdienen dan de balkenendenorm van ongeveer 233.000 euro per jaar. Bovendien zou hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting moeten betalen. ‘In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving’, aldus Müller.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schip met hulpgoederen onderweg naar drijvende haven Gaza

Een schip met hulpgoederen is onderweg naar de drijvende Amerikaanse haven voor de kust van de Gazastrook. De Sagamore verliet de haven van Larnaca op Cyprus in de ochtend, zeggen functionarissen op het eiland.

Afbeelding

Omzetdaling Warner Bros. door stakingen en minder advertenties

Entertainmentconcern Warner Bros. Discovery had het afgelopen kwartaal last van een zwakke advertentiemarkt en stakingen van acteurs in Hollywood. Hierdoor daalde de omzet tot minder dan 10 miljard dollar (9,3 miljard euro).

Afbeelding

Amnesty wil onderzoek naar optreden politie bij UvA

Amnesty International wil dat er een onderzoek komt naar de manier waarop de politie woensdag heeft ingegrepen bij de ontruiming van een terrein van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Chinese BYD overweegt bouw van tweede Europese autofabriek

BYD, een grote fabrikant van elektrische auto's in China, overweegt volgend jaar een tweede assemblagefabriek voor auto's in Europa te bouwen, zegt Michael Shu, directeur van de Europese tak van het concern.

Afbeelding

Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008.

Afbeelding

Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. 'We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël', schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X.