Direct naar artikelinhoud
BlogWK voetbal

WK-blog - Neymar lag dit WK al bijna een kwartier op de grond

Een WK zonder Oranje, helaas, maar op de velden in Rusland gebeurt genoeg. In dit blog vindt u de uitslagen, het laatste nieuws en faits divers over het grootste voetbaltoernooi ter wereld.

Neymar kermt het uit van de pijn.Beeld REUTERS

Live

  1. #Neymarrolling

    NeymarBeeld REUTERS

    ‘Neymar betovert Brazilië, maar irriteert de rest van de wereld’, schreef de Braziliaanse krant medium Globo boven een verhaal over de nummer 10 van de Goddelijke Kanaries. 

    Neymar wordt inderdaad geroemd om zijn flitsende acties, zijn twee doelpunten en even zovele assists waardoor Brazilië de kwartfinales op het WK in Rusland heeft bereikt. Maar de Braziliaanse aanvaller krijgt ook nogal wat kritiek omdat hij een hoop theater maakt als hij een tikje krijgt, continu op de grond lijkt te liggen en overdreven doorrolt na een overtreding. Op Twitter wordt de hashtag #neymarrolling (Neymar rolt, red.) druk gebruikt en er zijn al talloze bewegende afbeeldingen gemaakt van een rollende Neymar. 

    De Zwitserse zender RTS heeft nu ook maar eens uitgezocht hoe lang Neymar dit WK op de grond heeft gelegen. In de vier WK-wedstrijden van Brazilië lag Neymar in totaal 13 minuten en 50 seconden op het gras. Tegen Zwitserland: 3 minuut 40. Tegen Costa Rica: 2 minuut 25. Tegen Servië: 1 minuut 56. In de achtste finale tegen Mexico vestigde Neymar een persoonlijk record: 5 minuten en 29 seconden. Nadat Miguel Layun op zijn voet ging staan, rolde, gilde en krijste Neymar drie minuten lang op de grond. 

    Intussen haalt Neymar zijn schouders op voor alle kritiek: ‘Ze praten te veel en gaan naar huis’, aldus de 26-jarige Braziliaanse ster die vrijdagavond tegenover België staat. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Engeland neemt penalty's beter dan Colombia

    Kane benutte twee strafschoppenBeeld REUTERS

    Colombia – Engeland is de schandvlek van het WK in Rusland. Een gevecht zonder regels, het voetbal onwaardig. Een botsing van aanstellers, een confrontatie van mannen die elk respect voor elkaar waren verloren. Met een winnaar, dat wel. Engeland speelt zaterdag de kwartfinale tegen Zweden, na de zege met strafschoppen.

    Het voetballende spektakel in deze genante vertoning voltrok zich vooral in de slotfase, nadat Engeland zich al winnaar waande. Eerst de geweldige wanhoopspegel van Uribe in blessuretijd, gered door doelman Pickford. Daarna uit de hoekschop de kopbal van Yerry Mina, de hoogste springer van het toernooi, voor zijn derde doelpunt: 1-1.

    Lees hier het hele wedstrijdverslag dat Willem Vissers schreef

  3. Wie houdt de zenuwen in bedwang vanaf elf meter?

    Strafschoppen moeten de beslissing brengen bij Colombia - Engeland. In de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde. 

    De Engelsen zullen met angst en beven uitkijken naar de penalty's, het is min of meer een nationaal trauma. Op de WK’s in 1990, 1998 en 2006 werd de ploeg vanaf elf meter naar huis gestuurd. En ook op drie EK’s (1996, 2004 en 2012) bleek de druk oog in oog met de keeper te hoog.

  4. Verlenging bij Colombia - Engeland

    Colombia scoort in blessuretijdBeeld AFP

    Engeland en Colombia gaan in de verlenging (of via strafschoppen) uitmaken welk land zich als laatste plaatst voor de kwartfinales. Na negentig minuten staat het 1-1. 

    Harry Kane had Engeland net na rust vanaf de strafschopstip op voorsprong geschoten. De spits die zijn eerste twee penalty's dit toernooi (tegen Panama) hard en hoog in de linkerhoek had geschoten, ramde de bal ditmaal door het midden. 

    Lange tijd leek Engeland in een vervelende wedstrijd - veel gezeur en overtredingen - aan het langste eind te trekken. Tot de Colombiaan Mina in blessuretijd uit een hoekschop alsnog de gelijkmaker binnen kopte: 1-1. 

  5. Teleurgesteld of niet, zo laat je een kleedkamer achter

    Kleedkamer Japan na de wedstrijd tegen BelgiëBeeld -

    De teleurstelling van Japan was groot na de nederlaag (3-2) in blessuretijd tegen België. Het weerhield de ploeg van bondscoach Nishino er echter niet van de kleedkamer schoon achter te laten. Of was het een soort schoonmaakwoede? 

    Waarschijnlijk niet: de voetballers lieten zelfs een briefje achter met daarop ’bedankt’ in het Russisch.

  6. Harry Kane: de hoop van Engeland

    Harry Kane scoorde al vijf keer dit WKBeeld REUTERS

    Vele Engelse ogen zullen vanavond zijn gericht op Harry Kane. De aanvaller scoorde tot nu toe vijf keer in Rusland en is topscorer van het WK. 

    In aanloop naar het toernooi ging correspondent Patrick van IJzeldoorn op zoek naar de wortels van Kane.

    ‘Harry Kane, die herinner ik me natuurlijk. Een rustige, rossige jongen die maar bleef scoren. Met zijn broer Charlie en hun vriendjes kwam hij hier elke dag, draagbare doeltjes op de schouders mee. Ze baalden altijd als de hekken van het park bij zonsondergang dicht moesten', zegt Dave Taylor, een vroegere wijkgenoot van de Engelse ster. 

    Lees hier het hele verhaal over de aanvoerder van Engeland

  7. Heerlijk laatste affiche in achtste finales: Colombia - Engeland

    Gareth Southgate, bondscoach van Engeland Beeld Getty Images

    De Colombianen moeten oppassen dat ze vanavond niet te veel corners en vrije trappen weggeven, want daar blinken de Engelsen in uit. Dat is mede te danken aan de interesse van bondscoach Gareth Southgate in andere sporten, basketbal bijvoorbeeld.

    Liefst zes van de acht Engelse doelpunten tegen Tunesië en Panama zijn uit dode-spelmomenten gekomen: vrije trappen, hoekschoppen en penalty’s. Een van de strafschoppen kwam weer voort uit een corner. Deze opvallende statistiek komt niet uit de lucht vallen. Southgate had voorzien dat dode-spelmomenten belangrijk zouden worden nu verdedigers dankzij de videoscheids niet meer onbestraft heupworpen en rugbytackles kunnen uitvoeren in de zestien.

    Southgate wist ook dat hij er de spelers voor had. Met Maguire en Stones beschikt hij over twee kopsterke verdedigers, terwijl Kane als een stroper in en rond het doelgebied loopt. Cruciaal zijn de voorzetten van Kieran Trippier, de aanvallende rechtsachter van Tottenham Hotspur die een beckhamiaanse traptechniek bezit. Wat vooral opvalt is de manier waarop de Engelse spelers ruimte scheppen en verdedigers op het verkeerde been zetten.

    Lees hier het hele verhaal van correspondent Patrick van IJzendoorn

  8. Zweden in matige wedstrijd voorbij Zwitserland

    Forsberg maakte het winnende doelpuntBeeld Photo News

    Zweden heeft zich als zevende land geplaatst voor de kwartfinales op het WK voetbal in Rusland. De ploeg van bondscoach Janne Andersson versloeg in Sint-Petersburg Zwitserland met 1-0. Emil Forsberg maakte in de 66e minuut het enige doelpunt met een van richting veranderd schot.

    Het is voor Zweden de eerste keer sinds het WK van 1994 dat het land de laatste acht bereikt. Bij dat WK in de Verenigde Staten eindigden de Scandinaviërs als derde. Bij de eindronde in 2010 en 2014 ontbraken de Zweden. In de kwartfinale neemt Zweden het op tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en Colombia.

    Zweden kreeg voor rust enkele goede kansen via Marcus Berg. De oud-speler van FC Groningen en PSV raakte de eerste keer de bal niet goed en zag de tweede keer doelman Yann Sommer redding brengen.

    Halverwege de tweede helft opende Forsberg de score. De middenvelder kreeg de bal terug van Ola Toivonen en kon ongehinderd aanleggen. Zijn schot werd van richting veranderd door verdediger Manuel Akanji, waardoor Sommer kansloos was. Forsberg had dit toernooi al dertien keer op doel geschoten zonder succesvol te zijn. Met hulp van een Zwitserse voet lukte het eindelijk.

    De Zwitsers gingen op zoek naar de gelijkmaker en lieten ruimte aan de Zweden om te counteren. Pas in blessuretijd was er een grote kans via invaller Haris Seferovic. De Zweedse doelman Robin Olsen keerde zijn kopbal. In de tegenaanval kreeg invaller Martin Olsson een duwtje dat door scheidsrechter Damir Skomina in eerste instantie met een strafschop werd beoordeeld. De Zwitserse verdediger Michael Lang moest van het veld met zijn tweede gele kaart.

    Na het zien van de videobeelden besloot de arbiter de bal buiten het strafschopgebied te leggen. De vrije trap van Ola Toivonen werd gestopt door Sommer en bleek meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

  9. Voorbeschouwing Zweden - Zwitserland

    Zweden plaatste zich als groepswinnaar voor de achtste finalesBeeld AFP

    Door de nederlaag (2-0) tegen Brazilië werden de Mexicanen gisteren voor de zevende keer op rij uitgeschakeld in de achtste finales van het WK. Zo'n obsessie als de knock-outfase voor Mexico is, zo erg is het met Zwitserland nog niet gesteld. Maar de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic wil ook een keer doorstoten naar de kwartfinales. De drie keer dat Zwitserland de achtste finales bereikte (1994, 2006, 2014) bleek het telkens het eindstation. Alleen in in 1954 haalde Zwitserland de kwartfinales. 

    Om die minivloek te doorbreken vanmiddag worden gewonnen van Zweden, dat verrassend als eerste eindigde in een groep met Mexico, Duitsland en Zuid-Korea. Het heeft voor het nodige zelfvertrouwen gezorgd bij de ploeg van bondscoach Janne Andersson. Vooral de 3-0 overwinning op Mexico maakte indruk.

    Voor Zweden is het de eerste keer sinds 2006 dat ze in de achtste finales staan. Het grootste succes behaalde het land in 1994: in de Verenigde Staten reikte het tot de halve finales, waarin latere wereldkampioen Brazilië te sterk bleek. 

  10. Maradona wil bondscoach worden, gratis en voor niks

    Diego Maradona was een veelbesproken gast in RuslandBeeld AP

    Na de uitschakeling in de achtste finales tegen Frankrijk en het magere spel van de nationale ploeg op het WK verkeert het Argentijnse voetbal in een crisis. Diego Maradona wil zijn land graag helpen. ‘Pluisje’ wil weer bondscoach worden. Hij wil dat zelfs gratis doen, zei hij in het WK-programma van de Venezolaanse televisie. ‘Ik wil de nationale ploeg voor niets gaan trainen.’

    Het voetbalicoon, dat zijn land in 1986 naar de wereldtitel leidde, was al eens bondscoach van Argentinië: in 2010 werd hij op het WK met zijn ploeg in de kwartfinales overklast door Duitsland (0-4). Verder trainde Maradona alleen nog twee clubs in het Midden-Oosten.

    Hoewel Maradona is Rusland slechts als toeschouwer op de tribune zat, wist hij regelmatig de aandacht op zich gevestigd. De Argentijn leefde hartstochtelijk mee, vooral in tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Nigeria. Maradona danste met een Nigeriaanse fan, lag halverwege de wedstrijd slapend in zijn stoel, vierde het winnende Argentijnse doelpunt met twee opgestoken middelvingers en werd uiteindelijk dronken weggedragen. 

  11. Duitse voetbalbond houdt vertrouwen in bondscoach Löw

    Joachim LöwBeeld Getty Images,

    Hoewel het WK voor Duitsland op een nachtmerrie uitdraaide, gaat dat niet ten koste van trainer Joachim Löw. De Duitse voetbalbond DFB maakte dinsdag bekend dat hij bondscoach blijft van de nationale ploeg. Die ‘Mannschaft’ werd in Rusland in de groepsfase al uitgeschakeld, iets wat voor het laatst in 1938 was gebeurd.

    De voetbalbond houdt dus vertrouwen in de 58-jarige coach, die sinds 2006 bondscoach is en in mei zijn contract tot en met het WK van 2022 in Qatar verlengde. Na de afgang in Rusland leek er een vroegtijdig einde te komen aan de samenwerking. Löw gaf zelf ook aan bedenktijd nodig te hebben over zijn toekomst.

    Voor het WK in Rusland was Löw met Duitsland op elk toernooi minimaal tot de halve finale gekomen. Het absolute hoogtepunt beleefde hij in 2014 in Brazilië toen hij met Duitsland de wereldtitel veroverde. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. 'Wat Stalingrad voor Hitler was, werd Rostov-aan-de-Don bijna voor Roberto Martínez'

    ‘Gouden wissels redden gouden generatie’, kopt het Belgische dagblad De Morgen dinsdag na de spectaculaire overwinning van België op Japan in de achtste finale van het WK. De Rode Duivels keken 25 minuten voor tijd tegen een 0-2 achterstand aan, maar redde in blessuretijd het vege lijf door een doelpunt van de ingevallen Chadli: 3-2.

    ‘Wat Berezina voor Napoleon was en Stalingrad voor Hitler, werd Rostov-aan-de-Don bijna voor bondscoach Roberto Martínez. De gouden generatie, jong, sterk, groot en getalenteerd, kon pas in blessure tijd een stel oude Japannertjes afserveren’, aldus de krant.

    Belgische media zijn het erover eens: de nationale ploeg is in de achtste finales van het WK door het oog van de naald gekropen. Volgens Sporza kostte het de Rode Duivels ‘bloed, zweet en tranen’ om de kwartfinales te bereiken. Nadat Vertonghen en de eveneens ingevallen Fellaini België terug in de wedstrijd hadden gekopt, maakte Chadli de ‘Houdini-truc’ in de slotseconden af.

    De Morgen stelt dat het inbrengen van de fysiek sterke Fellaini cruciaal was. De invaller kopte een kwartier voor tijd de 2-2 op het scorebord. ‘Hij was het surplus van 5 centimeter gemiddeld komen opkrikken tot 6 centimeter. Dat die lengte het verschil zou moeten maken en niet het voetbal over de grond, want daarin waren de Japanners de evenknie, was inmiddels wel duidelijk.’

    Dagblad Het laatste Nieuws schrijft dat ‘we vandaag – terecht – met z’n allen in een vreugderoes leven’, maar kraakt tegelijk een kritische noot. ‘Nog eens zeventig minuten als deze en Brazilië haalt de Rode Duivels vrijdag in de kwartfinale fijntjes door de papiermolen.’ Volgens de krant zijn een paar gevaarlijke Japanse voetballers niets in vergelijking met Neymar en zijn teamgenoten. ‘Voor vijf Japanners heb je één Neymar.’

  13. 'België wrikte het Japanse mes van de sportieve dood net op tijd uit de borst'

    België ontsnapte tegen JapanBeeld Photo News

    'De Gouden Generatie van de Rode Duivels, op tournee in Rusland als Rode Aanvalsmachine, wrikte het Japanse mes van de sportieve dood net op tijd uit de borst, om schitterend te herrijzen', schrijft verslaggever Willem Vissers over de sensationele comback van België. 

    'De ontknoping was geniaal en zinderend. België blijft flirten met de wereldtitel na de ultieme ontsnapping tegen Japan, 3-2 in de 94ste minuut, na 0-2 in de 52ste minuut. De kwartfinale gaat tegen Brazilië.'

    Lees hier het hele wedstrijdverslag 

  14. Sensatie compleet: België wint in blessuretijd

    Het ongeloof na de late 3-2 is groot bij de BelgenBeeld AFP

    De sensatie is compleet. België maakt in de laatste minuut van de blessuretijd alsnog de 3-2. Na een razendsnelle counter tikt de ingevallen Chadli de winnende treffer binnen. De scheidsrechter fluit meteen af. 

    België kruipt na een 0-2 achterstand door het oog van de naald. Vrijdag wacht het sterke Brazilië. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. België richt zich op spectaculaire wijze op: 2-2

    Ongelooflijk. Daar is de gelijkmaker al. De ingevallen Fellaini kopt de 2-2 binnen. De ploeg van bondscoach Martinez leek in een kansloze positie te zijn beland, maar redt zich er binnen vijf minuten uit. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Vertonghen maakt de aansluitingstreffer: 1-2

    Vertonghen kopt raakBeeld AP

    België heeft weer hoop. De Rode Duivels komen terug tot 2-1. Jan Vertonghen wil een afgeslagen hoekschop opnieuw voor het doel koppen, maar de bal valt pardoes achter doelman Kawashima. Nog twintig minuten te spelen.  

  17. België op rand van uitschakeling

    België zit zwaar in de problemen. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez kijkt in de tweede helft tegen een 0-2 achterstand aan. Eerst strafte Haraguchi een fout van Vertonghen af. De verdediger van België miste de bal waarna de Japanse spits oog in oog met doelman Courtois knap raak schoot.

    Amper een minuut later was België dichtbij de gelijkmaker. Aanvoerder Hazard schoot de bal hard op de paal. In plaats van de 1-1 viel aan de andere kant de 0-2. Takashi kreeg te veel ruimte op de rand van het strafschopgebied. De middenvelder twijfelde niet en haalde prachtig uit.

  18. België domineert, maar heeft nog niet gescoord

    Kompany was dichtbij de openingstrefferBeeld AFP

    België heeft het betere van het spel, maar heeft het veldoverwicht nog niet in doelpunten kunnen uitdrukken. Halverwege de achtste finale tegen Japan staat het 0-0.

    Namens België waren Lukaku en Kompany dicht bij een treffer. Lukaku dook op voor Kawashima, maar was de bal even kwijt waarna de Japanse doelman de bal kon pakken. Niet veel later kwam Kompany uit ene stilstaande situatie bij de tweede paal invliegen. Er stond niemand op de goede plek om de teruggetrokken bal binnen te werken.

    Aan de andere kant kwam België goed weg. Courtois wilde een van richting veranderd schot oppakken, maar liet de bal door zijn benen glippen. Hij had geluk dat hij de bal een halve meter voor de doellijn alsnog kon pakken. 

  19. Kevin de Bruyne: de vormgever van België

    Kevin de Bruyne (links)Beeld Getty Images

    België plaatste zich in een groep met Engeland, Panama en Tunesië zonder al te veel moeite voor de knock-outfase. Op weg naar de finale is Japan in de achtste finales de eerste horde die vanavond genomen moet worden.

    Als wel vaker bij de Rode Duivels zullen alle ogen gericht zijn op Kevin de Bruyne. De ster van het elftal kon nog niet de stempel drukken die hij het afgelopen jaar bij zijn club Manchester City drukte. Lukaku trok tot nu toe de aandacht. De spits scoorde in Rusland al vier keer.

    Net als de andere tegenstanders van België zal ook Japan een plan hebben bedacht om De Bruyne te beteugelen. In aanloop naar het WK ging verslaggever Willem Vissers op zoek naar de wortels van de Belgische middenvelder.

    ‘Daar, achter die bomenrij, misschien 800 meter van hier, daar woonde Kevin. Maar Kevin is niet meer die gewone jongen van Drongen. We hoeven niet te overdrijven door te stellen dat hij een van de beste voetballers van de wereld is. Iedereen wil iets van hem. Dat kan niet altijd’, zegt Jeroen Verhille, toernooi directeur van de Kevin de Bruyne Cup.

    Lees hier het hele verhaal over Kevin de Bruyne

  20. Historische basisplek voor Mexicaan Márquez

    Márquez (nummer 4) werkt een bal wegBeeld AFP

    Hoewel Rafael Márquez met weinig plezier zal terugdenken aan het duel met Brazilië (2-0 verlies), was het een historische wedstrijd voor hem. Doordat de 39-jarige Mexicaanse middenvelder vanaf de aftrap mocht beginnen, is hij de eerste veldspeler die op vijf WK’s als basisspeler startte.

    Lothar Matthäus is de enige andere veldspeler die op vijf WK speelde. De Duitser kwam op zijn eerste toernooi in 1982 echter niet verder dan twee invalbeurten.

    Tot nu toe was Antonio Carbajal, ook een Mexicaan, de enige die op vijf WK’s in de basis stond. De doelman was tussen 1950 – 1966 actief voor de nationale ploeg. 

  21. Brazilië maakt favorietenrol waar en plaatst zich voor kwartfinales

    Neymar was trefzekerBeeld REUTERS

    Daar was ie: die ene, beslissende flits van Neymar. Hakbal, sprinten, op tijd voor de goal, scoren. Hij mag dan een aansteller zijn, hij kan fantastisch voetballen. Brazilië, met Neymar in de hoofdrol, schakelde Mexico uit met 2-0.

    Neymar is ster, poseur, acteur, jongleur, dribbelaar en schutter, en dat allemaal verenigd in dat frêle lichaam. Neymar is de man die het verschil kan maken, de voetballer met de extra klasse die meestal nodig is om een team te verheffen tot een team dat een toernooi als het WK kan winnen. Met Brazilië staat hij alvast in de kwartfinales, door een zege op Mexico (2-0).

    Lees hier het hele verslag van Brazilië - Mexico dat Willem Vissers schreef 

  22. Rust: nog geen doelpunten bij Brazilië - Mexico

    Lozano was een aantal keer gevaarlijkBeeld AFP

    Het is rust bij Brazilië – Mexico. Er zijn nog geen doelpunten gevallen in Samara. Mexico begon voortvarend aan de wedstrijd en zette Brazilië goed onder druk. Vooral PSV’er Lozano was voortdurend dreigend.

    De ploeg van bondscoach Osorio kon het sterke begin echter geen vervolg geven en moest toezien hoe de Gele Kanaries na iets meer dan twintig minuten de regie overnamen. Neymar was dichtbij de openingstreffer nadat hij zijn directe tegenstander Alvarez fraai had uitgekapt. Doelman Ochoa wist zijn schot te pareren.

    Het bleek het startsein voor Brazilië om de druk verder op te voeren. Ook Jesus en Coutinho kregen kansen. Mexico wankelde maar capituleerde nog niet. 

  23. Voetballen terwijl je vrouw op punt van bevallen staat

    Granqvist benutte twee strafschoppen dit WKBeeld EPA

    Wat doe je als je in de achtste finale van het WK staat en je vrouw dezelfde dag is uitgerekend? Dan concentreer je je op de wedstrijd. Althans, dat moet Andreas Granqvist hebben gedacht. De Zweedse aanvoerder neemt het met zijn land morgen op tegen Zwitserland. ‘Met mijn vrouw gaat het goed. Ze is heel sterk’, verzekerde Granqvist. ‘Ik richt me op dit moment op de wedstrijd.’

    Of de verdediger naar huis vliegt bij de geboorte van zijn tweede kind, is nog niet duidelijk. ‘Daar houden we ons pas mee bezig als het zo ver is’, aldus bondscoach Janne Andersson. 

    Granqvist was tot nu toe belangrijk voor Zweden: de aanvoerder benutte in de groepsfase twee strafschoppen. 

  24. Lukt het Mexico een doelpunt te maken tegen Brazilië?

    Lozano (links) en Hernandez scoorden beide één keer dit WK Beeld Photo News

    Brazilië is vanmiddag overduidelijk de favoriet tegen Mexico. Maar dat de favorietenrol weinig zegt, is dit WK meer dan eens duidelijk geworden. Waren Duitsland en Spanje vooraf ook geen kanshebbers op de wereldbeker? Het verhaal is bekend: beide ploegen zijn alweer thuis.

    Toch even dit: Brazilië en Mexico stonden vier keer eerder tegenover elkaar op een WK. Opvallend: in die vier wedstrijden wist Mexico niet één doelpunt te maken. Drie keer werd er verloren, vier jaar geleden eindigde de wedstrijd in de groepsfase in 0-0.

    Eerst maar eens een doelpunt proberen te maken, zou je zeggen. Bij de Mexicanen wordt daarbij gekeken naar Lozano, Hernandez en Vela. De aanvallers scoorden dit WK alle drie één keer.

    Voor Mexico is er nog een barrière die geslecht dient te worden: de laatste zes keer dat de ploeg de achtste finales haalde, bleek het telkens het eindstation te zijn. Vers in het geheugen ligt de achtste finale vier jaar geleden tegen Nederland. Mexico leek op weg naar een plek in de kwartfinales. Totdat Sneijder kort voor tijd gelijk maakte en Huntelaar Oranje via een veelbesproken strafschop (valpartij Robben) de overwinning schonk: 1-2. 

  25. De wortels van Neymar

    Neymar moet Brazilië vanmiddag voorbij Mexico loodsen. Beeld Getty Images

    Nu Messi en Ronaldo naar huis zijn, ligt de weg naar het sterrendom wagenwijd open voor Neymar. Lukt het de vedette van Brazilië wel om zijn land voorbij de achtste finales te leiden of sneuvelt opnieuw een van de beoogd sterren vroegtijdig?

    Met Mexico als tegenstander wordt het allerminst een eenvoudige opdracht. De ploeg van bondscoach Juan Carlos Osorio maakte aan het begin van het toernooi indruk door wereldkampioen Duitsland verslaan (1-0). Groot was het verval in het laatste groepsduel, toen Zweden met 3-0 te sterk was.

    Neymar heeft in Rusland tot nu toe flarden van zijn klasse getoond. Af en toe was daar een heerlijke actie of fraaie combinatie met Coutinho, de andere Braziliaanse ster. De andere keer was er kritiek omdat hij zich zou aanstellen of vier of vijf keer doorrolde na een overtreding op hem. Maar bovenal is hij een dribbelaar zoals er nog maar weinig zijn dit WK.

    In aanloop naar het toernooi ging correspondent Marjolein van de Water langs bij Betinho, de ontdekker van Neymar. ‘Neymar is een meester pingelaar. In Brazilië wordt dat gewaardeerd. Het is de poëzie van ons voetbal. In Europa heeft hij tactisch samenspel geleerd en ze moesten hem wat discipline bijbrengen.’

    Lees hier het hele verhaal over Neymar. 

  26. Kroatië na strafschoppenserie door

    De Kroatische sterspeler Luka Modric had in de 116de minuut vanaf elf meter de kans om de 2-1 te maken tegen Denemarken en Kroatië naar de volgende ronde te schieten. Maar de middenvelder van Real Madrid bezweek onder de druk. Een slap schot eindigde in de handen van de Deense keeper Kasper Schmeichel. Kroatië won daarna alsnog de strafschoppenserie.

    De wedstrijd begon veelbelovend. Nog voor de spelers van Denemarken en Kroatië goed en wel hun positie hadden ingenomen in Nizhny Novgorod zondagavond lagen er twee doelpunten in. Na twee minuten profiteerde Mathias Jorgensen, voormalig speler van PSV, van een vrijgekomen bal uit de kluts. Met dank aan Jonas Knudsen, die zo hard kan gooien dat iedere inworp een soort corner wordt. Nog geen twee minuten later was het al weer 1-1, toen Mario Mandzukic van dichtbij binnen kon schieten.

    Alsof de spelers er zelf ook van geschrokken waren, zakte de wedstrijd daarna volledig in. Bij Denemarken zouden ze voor ‘alles of niets' gaan, zo had de Deense bondscoach Age Hareide voorafgaand aan de wedstrijd gezegd. Daar was weinig van te merken. Zeker in de tweede helft lag het tempo laag. Aan beide kanten. De angst voor een tegengoal verlamde de ploegen.

    De Kroaten speelden lang niet zo goed als in de eerste wedstrijden. De ploeg maakte indruk in de groepsfase door drie keer te winnen en manoeuvreerden zich in de outsiderpositie voor de winst op dit WK. In de poule werd niet alleen gewonnen van kleine voetballanden Nigeria en IJsland, maar ook van grootmacht Argentinië. Vooral in de wedstrijd tegen de Argentijnen, die met 3-0 werd gewonnen, speelde Kroatië indrukwekkend.

    ‘Er zijn inderdaad mensen die in ons een kandidaat voor de titel zien. En misschien zijn we dat ook’, reageerde de Kroatische bondscoach Zlatko Dalic. Dat vertrouwen was er ook bij Luka Modric, een van de smaakmakers bij Kroatië. Hij refereerde aan het WK van 1998. Toen behaalde de Kroaten de halve finale en wonnen ze de wedstrijd om de derde plek van Nederland. ‘Ik denk dat deze generatie in staat is om een vergelijkbare prestatie te leveren.’

    Op de afgelopen twee grote toernooien kon Kroatië de verwachtingen niet waarmaken. Op het WK van 2014 werd Kroatië al uitgeschakeld in de groepsfase. Het EK twee jaar geleden eindigde nadat het verloor van de latere kampioen Portugal.

    In Kroatië hebben ze goede hoop dat deze zogenoemde ‘gouden generatie’ het dit jaar beter gaat doen. Met naast Modric ook nog Mario Mandzukic (Juventus, 32) en Ivan Rakitic (Barcelona, 30) als spelers die dit elftal kleur geven. Verdediger Dejan Lovren (28) stond dit seizoen met Liverpool tegenover Modric in de Champions League-finale.

    In de volgende ronde wacht Rusland, dat verrassend won van Spanje. 

  27. Iniesta stopt als international

    Andrés Iniesta heeft zondag zijn laatste interland voor Spanje gespeeld. De 34-jarige middenvelder maakte na de uitschakeling door gastland Rusland in de achtste finales van het WK bekend dat hij stopt als international. 'Helaas kan het niet altijd een gedroomd einde zijn', zei Iniesta in Moskou, waar Spanje via strafschoppen werd uitgeschakeld.

    De technisch zo begaafde speler veroverde met de nationale ploeg in 2008 en 2012 de Europese titel. In 2010 bezorgde Iniesta zijn land voor het eerst de wereldtitel, door in de finale tegen het Nederlands elftal in de verlenging te scoren (1-0). De middenvelder, die zijn grote liefde FC Barcelona verruilt voor de Japanse club Vissel Kobe, speelde zondag als invaller zijn 131e interland. Iniesta maakte dertien doelpunten voor Spanje.

  28. Op naar Denemarken - Kroatië

    Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen beginnen zondagavond om 20.00 uur op de bank bij Denemarken, dat met Kroatië strijdt om een plek in de kwartfinales van het WK. De middenvelder van Ajax en de spits van Feyenoord zijn net als in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0) buiten de basis gelaten door bondscoach Age Hareide. Jørgensen verscheen in de eerste twee duels wel aan de aftrap, Schöne had in de tweede groepswedstrijd tegen Australië (1-1) een basisplaats nadat hij tegen Peru (1-0) de geblesseerd uitgevallen William Kvist was komen aflossen.

    Hareide kiest in de punt van de aanval weer voor Andreas Cornelius. Hij houdt achterin vast aan het trio Simon Kjaer, Andreas Christensen en Mathias 'Zanka' Jørgensen. De creatieve impulsen moeten komen van spelmaker Christian Eriksen.

    Bij Kroatië, dat de drie groepswedstrijden allemaal won, kiest bondscoach Zlatko Dalic voor zijn vertrouwde elftal met aanvoerder Luka Modric vooralsnog als smaakmaker. De winnaar van het duel treft gastland Rusland in de kwartfinale.

  29. Rusland door na penalty's

    Het feest in Rusland duurt nog even voort, na de stunt van het nationale elftal tegen Spanje. Na penalty's zijn de Russen door naar de kwartfinale. Keeper Igor Akinfeev was de grote held in de strafschoppenserie met twee reddingen.

    Voorafgaand aan het WK werd uitgegaan van een bijrol voor het Russische elftal. Geen wereldtoppers, een matige kwalificatiereeks. Maar eigenlijk al na de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië, die met 5-0 werd gewonnen, begon het geloof te groeien.

    Spanje, Europees kampioen in 2008 en 2012, wereldkampioen in 2010, bleek niet bij machte om de Russen kapot te spelen. Het bleef eindeloos rondspelen rond de middellijn. Maar echt gevaarlijk werden ze na de eigen goal van Sergey Ignashevich niet.

    De Russen kwamen op gelijke hoogte na een strafschop, toegekend door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, die werd bijgestaan door videoscheidsrechter Danny Makkelie.

    Bij Spanje was Andrés Iniesta bij aanvang van de wedstrijd de grote afwezige. Ook Dani Carvajal en Thiago ontbraken. Interim-bondscoach Fernando Hierro had de voorkeur gegeven aan Marco Asensio, Nacho en Koke. Die laatste was de eerste bij Spanje die zijn penalty miste.

    Rusland speelt op 7 juli in Sotsji in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Denemarken.

    Feest bij de Russische goal na het winnen van de penalty-serieBeeld AFP