© BELGA

DISCUSSIE. Goed voor bijen en vlinders, maar “contraproductief” volgens tuinaannemers: wat vind jij van Maai Mei Niet?

Nog enkele dagen en dan begint de Maai Mei Niet-maand weer. Een maand lang onderhouden mensen hun tuin dan door het gras niet af te rijden en bloemen niet te snoeien. Het idee is dat tuinen “een wapen kunnen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis”, stelt initiatiefnemer ‘Knack’.

“Het knalgroene, gemillimeterde gazon is funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.” Dus: maai heel de maand mei niet en laat je tuin, of een deel ervan, die periode verwilderen.

LEES OOK. Tuinaannemers zien geen heil in Maai Mei Niet: “Meer werk, meer bestrijdingsmiddelen en meer kosten achteraf”

Maar niet iedereen is fan van die jaarlijkse traditie. Tuinaannemers raden zelfs af om de actie te volgen. “Mijn klanten die de afgelopen jaren hebben deelgenomen, komen er allemaal van terug”, zegt Walter Verhaegen van Four Seasons in Reet. “Distels en netels overwoekeren het gras, het gazon wordt hobbelig en bobbelig en moet opnieuw worden gezaaid. In juni betekent dat meer werk, meer bestrijdingsmiddelen en meer kosten.”

Maar wat vind jij van Maai Mei Niet?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER