Direct naar artikelinhoud
Verspilling

Amerikaan verspilt bijna halve kilogram voedsel per dag

Hoe gezonder het dieet, hoe meer er verspild wordt, zo blijkt uit de studie.Beeld AFP

Amerikaanse consumenten verspillen gemiddeld bijna een halve kilo voedsel per persoon per dag. Opvallend: hoe gezonder het dieet, hoe meer er verspild wordt. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse ministerie voor Landbouw en de Universiteiten van Vermont en New Hampshire. 

Tussen 2007 en 2014 verspilden Amerikaanse consumenten gezamenlijk bijna 150.000 ton voedsel per dag, goed voor 422 gram per persoon. De milieu-afdruk daarvan is enorm: 121.000 vierkante kilometer landbouwgebied en 16 miljoen kubieke meter water per jaar.

Gezond dieet

De studie onderzocht ook de link tussen het dieet en de voedselverspilling. Daaruit blijkt dat mensen die gezonder eten vaak ook meer verspillen.

Van de 22 bestudeerde voedselgroepen zijn verse groenten en fruit immers de varianten die het vaakst verspild worden, gevolgd door zuivelproducten en vlees.

"Een gezond dieet bevat meer vers fruit en groenten en dat zijn de categorieën die het vaakst verspild worden", zegt Meredith Niles, hoogleraar aan de Universiteit van Vermont en medeauteur van de studie. "Gezond eten is belangrijk en biedt veel voordelen, maar we moeten ook bewuster nadenken over verspilling."

Imperfectie

Volgens de onderzoekers kan de consument beter geïnformeerd worden over de bewaring en bereiding van verse groenten en fruit, en vooral ook over het verschil tussen licht beschadigde en rotte etenswaren.

Ook supermarkten kunnen een cruciale rol spelen, zegt Niles. Ze verwijst naar de Franse keten Intermarché die ‘misvormde’ groenten en fruit in de kijker zet.