De plannen voor de straten in de Lintse verkaveling zijn voorlopig vernietigd.© RR

Na vernietiging stratenplan door Raad van State: Lintse gemeenteraad moet zich opnieuw over verkaveling Zevenhuizen buigen

Lint -

De plannen voor de nieuwe wijk tussen de Zevenhuizenstraat en Falconlaan in Lint zetten opnieuw een stap achteruit. De Raad van State vernietigde het goedgekeurde stratentracé. Ondertussen buigt de gemeente zich over de nieuwe verkavelingsaanvraag.

Filip Spoelders

Het stratentracé werd in mei 2021 goedgekeurd op de Lintse gemeenteraad. Zevenhuizen vzw, dat zich tegen de ontwikkeling van de verkaveling kant, trok na een eerste beroep naar de Raad van State. Die heeft de plannen voor de aanleg van de straten nu van tafel geveegd.

“Van een zorgvuldig handelend bestuur kan worden verwacht dat het bij de beoordeling van de waterhuishouding op openbaar domein rekening houdt met het afstromende water ten gevolge van de verharding in deze bouwzones”, schrijft de Raad van State in zijn besluit.

Juiste keuze

Zevenhuizen vzw blijft zich inzetten op het behoud van deze open ruimte en is tevreden met de uitspraak. “Enerzijds zijn we blij met deze uitspraak. Ze bevestigt onze kijk op dit project en toont aan dat onze keuze om in beroep te gaan juist was. Anderzijds zou het veel fijner zijn om in een gemeente te wonen die zorgvuldig te werk gaat, de bestaande wetgeving respecteert en de behoeften van toekomstige generaties niet in het gedrang brengt. De Raad van State is heel duidelijk in haar bewoordingen. Het is nu aan de gemeente om die woorden in daden om te zetten en werk te maken van een koerswijziging in dit dossier”, meldt Pieter Lievens van Zevenhuizen vzw.

Mogelijk kan de Raad voor Vergunningsbetwistingen de uitspraak herroepen, maar dit verwacht burgemeester Rudy Verhoeven (N-VA) niet. “Dan komt de beslissing over de openbare wegen in de verkaveling opnieuw naar de gemeenteraad. Ik vermoed dat dit in juni kan gebeuren.”

Nieuwe aanvraag

Hij geeft aan dat er ondertussen een nieuwe verkavelingsaanvraag voor 192 woongelegenheden is ingediend. “Deze houdt rekening met de opmerkingen van de Raad van State. Vooral tegen de spoorweg zijn er cruciale aanpassingen doorgevoerd.”

LEES OOK. Nieuw verkavelingsplan voor omgeving Zevenhuizen: “Een aantal kavels geschrapt voor meer bomen”

In dit nieuwe plan schrapten de projectontwikkelaars vijftien woningen voor meer groen. “Naast woningen, appartementen, waterpartijen en groen zijn er sociale woningen voorzien. Dit is erg belangrijk voor Lint en onze streek als je weet dat de wachtlijst van woonmaatschappij Thuisrand vijfduizend personen telt.”

Tijdens het openbaar onderzoek kwamen er 1.282 bezwaarschriften binnen. De gemeente bekijkt deze om over de verkavelingsaanvraag een oordeel te vellen. “Laat me duidelijk stellen dat het niet de gemeente is die deze open ruimte wil verkavelen, maar wel de projectontwikkelaars. Deze zone werd echter opgenomen in het Grootstedelijke Gebied Antwerpen, de gemeente heeft het in het verleden aangeduid als woonzone en er is een geldig ruimtelijk uitvoeringsplan. De gemeente Lint heeft niet de financiële middelen om deze grond te laten omzetten naar natuurgebied, wat het eigenlijk niet is. De planschade die we zouden moeten betalen, kan de gemeente gewoonweg niet aan.”

LEES OOK. Zevenhuizen vzw roept op om bezwaren in te dienen tegen nieuwe verkavelingsaanvraag

Als de gemeente zijn goedkeuring geeft voor de verkaveling en de straten is er opnieuw beroep mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lint