Luister naar

CDA wacht keuzestress na afzwaaien Sybrand Buma

Nieuws
Friese burgemeesterszoon keert terug naar roots als eerste burger Leeuwarden.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 16 mei 2019 om 21:43
Sybrand Buma, telg uit een Friese burgemeestersfamilie, verlaat Den Haag.
Sybrand Buma, telg uit een Friese burgemeestersfamilie, verlaat Den Haag. anp / Bart Maat

Den Haag – Leeuwarden

Ruim achtenhalf jaar lang is Sybrand Buma fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, waarvan exact zeven jaar als partijleider. Onder zijn aanvoering boekte het CDA het allerslechtste stembusresultaat ooit: dertien zetels bij de Kamerverkiezingen van 2012. Daarna, in 2017, wist hij het CDA met negentien zetels weer terug te brengen op de plek waar de christendemocraten zich van nature het meest thuisvoelen: in het centrum van het macht, ín de regering. Want na ruim vier jaar oppositievoeren tegen Rutte II, bleek dat ook de inborst van Buma is: besturen.

Dat hij nu naar Leeuwarden vertrekt om burgemeester te worden, past helemaal in de geschiedenis van de patriciërsfamilie Van Haersma Buma. Zo was Sybrands vader Bernhard burgemeester in Workum en Sneek, en zijn opa Sybrand Marinus in Stavoren en Wymbritseradeel.

Dat ook bij de CDA-leider de liefde nog steeds uitgaat naar een burgemeesterschap in Friesland, kon je eigenlijk wel vermoeden. Nog vorig jaar publiceerde Buma samen met zijn achterneef een boek over Gerlacus Buma, een Friese burgemeesterszoon in het leger van Napoleon en Willem I. Niet heel vreemd dus dat de huidige Buma een plek in het kabinet aan zich liet voorbijgaan, maar wel oren heeft naar het burgemeesterschap van de Friese hoofdstad.

CDA-beloften

Al vanaf het begin van deze kabinetsperiode wordt gefluisterd dat Buma zijn kandidaat-opvolgers als partijleider, in het huidige kabinet heeft geplaatst. Hij haalde de beloften van het CDA naar Den Haag, misschien zelfs in de hoop dat zíj de partij groter kunnen maken dan híj. Op de eerste plaats is dat vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij is een soort ‘mister CDA’: overtuigd protestants, maar bewust actief in een volkspartij als het CDA. Hij belichaamt het soort leiderschap van Jan Peter Balkenende op diens hoogtepunt: zeer herkenbaar voor de christendemocratische achterban, maar ook aantrekkelijk voor een groot kiezerspubliek.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra profileert zich als geduchte concurrent. Jarenlang was hij alleen bínnen het CDA bekend: als talent, als denker, als senator. Hoekstra geldt als een aantrekkelijke kandidaat, omdat hij een wat minder typische CDA’er is dan De Jonge. Hij is remonstrants, en presenteert zichzelf meer als een twijfelaar op geloofsgebied. Anders dan zijn degelijke uitstraling doet vermoeden, is hij ook progressiever dan de gemiddelde CDA’er: zo stemde hij als enige CDA-senator vóór het lesbisch meemoederschap.

Het hoeft niet bij deze twee kandidaten te blijven. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer ziet zichzelf nog steeds als potentiële partijleider. Ze greep in 2012 naast die positie, maar werd door het CDA twee verkiezingen op rij pal achter Buma gezet. Ze sleepte daarbij voor CDA-begrippen ongewoon hoge aantallen voorkeurstemmen binnen. Eerder dit jaar zei ze gevat dat het CDA behalve kroonprinsen (Hoekstra en De Jonge, red.) óók kroonprinsessen heeft. Keijzer is katholiek, en is ook geliefd bij cultureel-conservatieve kiezers. Vooral in het zuiden, waar het CDA flink aan kracht heeft ingeboet, zou ze wellicht stemmen kunnen terugwinnen.

vacant

Waarschijnlijk zal het CDA niet al snel een keuze maken. Door het leiderschap vacant te laten, hoopt de partij veel media-aandacht te vergaren. Maar het CDA wil wel een kroonprinsendrama à la de PvdA voorkomen. Achter de schermen wordt er op gehint dat niet elke kanshebber ook daadwerkelijk kandidaat zal willen zijn. Uiteindelijk kan het dus best gebeuren dat de partij gewoon één kandidaat naar voren schuift. Want partijprominenten als De Jonge, Hoekstra of Keijzer publiekelijk offeren in een onderlinge strijd, dat willen de christendemocraten zien te voorkomen. <

wie wordt CDA-fractievoorzitter?

Met het aanstaande vertrek van Buma is op korte termijn wel een nieuwe CDA-fractievoorzitter nodig. De meest voor de hand liggende kandidaten zijn huidig vicefractievoorzitter Madeleine van Toorenburg en Kamerlid Pieter Heerma (foto’s). Van Toorenburg is met twaalf jaar Kamerlidmaatschap inmiddels een Binnenhofveteraan. Deze Brabantse ND-columnist met een stevig profiel op het gebied van veiligheid, kan als eerste vrouwelijke CDA-fractievoorzitter bovendien een nieuw hoofdstuk aan de partijgeschiedenis toevoegen.

Pieter Heerma, zoon van oud-partijleider Enneüs Heerma, zit sinds 2012 in de Kamer – maar werkt al veel langer op het Binnenhof. Hij onderhandelde samen met Buma over de huidige kabinetsdeelname. Hij kent het regeerakkoord van binnen en buiten, en geldt als sympathiek. Een mogelijk derde kandidaat is Kamerlid Harry van der Molen, een van de meer prominente leden van de huidige Kamerfractie én oud-wethouder van – jawel – Leeuwarden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.