Het wielerseizoen start, transferperiode zit erop: welk team is versterkt, wie werd verzwakt voor 2018?

© © Break Trough Media

Met de Tour Down Under in Australië en straks ook de Ronde van San Juan in Argentinië is het internationale wielerseizoen definitief gestart. Welk team deed de afgelopen winter de beste zaken, wie staat verzwakt aan de start van het seizoen?

Guy Van Den Langenbergh

ZWAAR VERSTERKT

UAE Team Emirates: Met grote voorsprong het team dat zich in het tussenseizoen het zwaarst heeft versterkt. Fabio Aru is nog altijd maar 27 jaar oud maar stond al drie keer op het podium van een grote ronde waarbij hij in 2015 de Vuelta won. Hij krijgt Daniël Martin aan zijn zijde als tweede kopman voor het rondewerk. Martin kan dan ook weer uitblinken in klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Voor de kasseiwedstrijden werd het Noorse duo Kristoff - Bystrom aangetrokken. Het vertrek van Louis Meintjes is in heel het verhaal slechts een voetnoot.

VERSTERKT

Bora Hansgrohe: Peter Sagan vroeg versterking en kreeg versterking. Daniël Oss moet de gids worden voor de wereldkampioen in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Peter Kennaugh en Davide Formolo zijn dan weer op meerdere terreinen inzetbaar. Aan de uitgaande zijde verliet niet één renner met naam het team.

LEES OOK: Wielertransferoverzicht 2018. Welke renners rijden dit jaar voor een andere ploeg?

© Photo News

Bahrein Merida: De sjeiks zijn nogal gevoelig aan succes en dat wilde het afgelopen jaar niet echt lukken. Met Gorka Izagirre wordt het Baskische broederpaar alvast verenigd en ook Domenico Pozzovivo moet voor meer mogelijkheden zorgen in het rondewerk. Vincenzo Nibali blijft het speerpunt van het team.

AG2R La Mondiale: Voor het rondewerk was het Franse team al voldoende gewapend met Romain Bardet. Het vertrek van Pozzovivo is een kleine aderlating, meer ook niet. Voor het klassieke voorjaar - met Oliver Naesen als kopman - is het team wel serieus versterkt. Naesen krijgt straks Tony Gallopin en Silvan Dillier aan zijn zijde, twee jongens die zowat op alle terreinen goed uit de voeten kunnen. Het duo Naesen-Gallopin moet in bijvoorbeeld de Ronde een serieus blok kunnen vormen.

Dimension Data: Met Louis Meintjes keert de potentiële kopman voor de grote rondes terug naar het team. Tom-Jelte Slagter is een versterking voor de heuvelklassiekers en Julien Vermote toonde vorig jaar in de Tour dat hij over één van de grootste motoren van het peloton beschikt.

© BELGA

Movistar: Op het eerste gezicht lijkt het Spaanse team met het vertrek van maar liefst acht renners ernstig verzwakt. Onder de vertrekkers toch enkele belangrijke pionnen: de broers Herrada, Gorka Izagirre… Maar alles verzinkt in het niets bij die ene, belangrijke inkomende transfer: Mikel Landa. De Spanjaard bewees vorig jaar als hulpje van Chris Froome dat hij in de Tour héél ver kan geraken. Wie in de Tour strandt op een seconde van het podium, als knecht van Froome én met de Giro in de benen, die mag zich een potentieel Tourwinnaar noemen. Nu nog de ambities van Quintana en Landa verzoenen en Movistar zou in de Tour wel eens gensters kunnen slaan.

© Photo News

STATUS QUO

Sunweb: Het vertrek van bollenkoning Warren Barguil is een serieuze aderlating maar de eigenzinnige Fransman was niet altijd de meest voorbeeldige teamplayer, een waarde waar bij de Nederlanders zwaar op wordt gedrukt. Nieuwkomer Edward Theuns hoopt in de klassiekers een rol van betekenis te kunnen spelen. En als Sunweb erin slaagt Louis Vervaeke opnieuw op niveau te brengen, dan hebben ze er een serieuze aanwinst bij.

© Photo News

Katusha-Alpecin: Uiteraard betekent het vertrek van het Noorse duo Kristoff-Bystrom een ernstig verlies voor de Duitsers. Maar de komst van Marcel Kittel maakt héél véél goed. Alex Dowsett en Nathan Haas zijn kwalitatief voldoende gewapend om het vertrek van Taaramae en Morkov op te vangen.

Mitchelton-Scott: Drie serieuze nieuwkomers - Trentin, Bauer en Cameron Meyer - moeten het vertrek van Gerrans, Keukeleire en Cort Nielsen kunnen opvangen. Het lijkt wat ons betreft een nuloperatie voor de Australiërs. Voor het rondewerk moet Mikel Nieve een belangrijke pion worden in steun van de broers Yates en Esteban Chavez.

VERZWAKT

Lotto-Soudal: Wie Tony Gallopin en Jürgen Roelandts laat vertrekken, begint verzwakt aan het Vlaamse voorjaar. Jens Keukeleire is zeker een nuttige versterking, of Lawrence Naesen het niveau van zijn broer benadert, valt nog af te wachten. Voorts liet Lotto nog middenvelders vertrekken: De Bie en De Clercq. Het falen van Vervaeke mag het team deels op eigen conto zetten, Boeckmans had bij het Belgische team geen toekomst meer. We zijn wel benieuwd of Victor Campenaerts opnieuw zijn grenzen kan verleggen en ook het debuut van Bjorg Lambrecht maakt ons nieuwsgierig. Het is voor Lotto-Soudal hopen dat André Greipel zijn niveau van 2016 opnieuw haalt en dat Jasper De Buyst zich verder blijft ontwikkelen. Toch verzwakt en zelfs flirtend met ernstig verzwakt.

© Photo News

Astana: Het vertrek van Fabio Aru werd niet meer opgevangen zodat voor de grote rondes de druk op de schouders van Fuglsang en de getalenteerde Colombiaan Lopez komt te liggen. Voor het klassieke werk heeft het team zich wel versterkt: van de 25-jarige Deen Magnus Cort Nielsen mag verwacht worden dat hij alweer een stapje voorwaarts zet.

FDJ: De komst van Vital Concept in het peloton heeft FDJ heel wat nuttige pionnen gekost. Maar liefst vijf FDJ-renners kozen voor het nieuwe Franse team. Dus moest Marc Madiot op zoek naar versterking en die vond hij bij het (bescheiden) Sunweb-duo Sinkeldam-Preidler. Voorts rekruteerde FDJ naar goede gewoonte enkele Franse neo-profs. De kopmannen Démare - Pinot zijn wel aan boord gebleven.

Team Sky: U leest het goed, ook Team Sky is verzwakt uit de transferperiode gekomen. Het vertrek van de Spanjaarden Landa en Nieve werd onvoldoende opgevangen, ondanks de kwaliteiten van de la Cruz en Castroviejo. Ook Kennaugh maar vooral Viviani bewezen in het verleden nuttige pionnen te zijn bij Team Sky. Dylan van Baarle is wel een versterking, voor het overige heeft Sky zich vooral met enkele grote talenten versterkt: Bernal, Halvorsen, Sivakov… Kunnen zij direct renderen? Tegelijk is het nog afwachten hoe de salbutamol-zaak van Chris Froome zal evolueren.

© AFP

LottoNL-Jumbo:Weinig beweging bij de Nederlanders die wel Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts lieten gaan. Danny Van Poppel zou een versterking moeten zijn maar de Nederlander heeft er twee flauwe jaren bij Team Sky opzitten.

Trek-Segafredo: Wie Alberto Contador laat gaan, verzwakt zich. Hij is niet vervangen en zelfs het vertrek van Edward Theuns werd niet of nauwelijks opgevangen. Gianluca Brambilla is zowat de enige inkomende transfer met enige faam.

© BELGA

ERNSTIG VERZWAKT

Quick Step Floors: Het werd geen makkelijke transferperiode voor Patrick Lefevere. Met Bauer, Brambilla, Vermote en De La Cruz zag hij vier zeer nuttige middenvelders vertrekken. Het afscheid van Tom Boonen en de verhuis van Kittel, Martin en Matteo Trentin betekende dat ook vier kopmannen het schip verlieten. Dat zijn er veel, heel veel, misschien wel te veel. Aan de inkomende zijde heeft Viviani al zijn strepen verdiend en is Morkov een ervaren locomotief. Voor het overige haalde Lefevere vooral jeugd aan boord en is het vooral uitkijken naar het verder ontbolsteren van Fernando Gaviria en Julian Alaphilippe.

© BELGA

BMC: Greg Van Avermaet kan onmogelijk tevreden zijn met het vertrek van Oss en Dillier en het stoppen van Quinziato. Het missen van dit drietal werd onvoldoende opgevangen, al kan de nieuwe lucht Jürgen Roelandts wonderen doen. Simon Gerrans (37) heeft als nieuwkomer de leeftijd niet mee. BMC heeft afgelopen winter duidelijk geleden onder de onzekerheid of het team in 2019 nog bestaat.

© AFP

EF Education First - Drapac: Ook Sep Vanmarcke kan niet tevreden zijn. Al kan het vertrek van een potentiële kopman als Dylan van Baarle misschien ook bevrijdend werken. Maar het blijft een verlies. Met Mitch Docker krijgt Vanmarcke er een behoorlijke knecht bij. Of Matti Breschel ooit nog het niveau haalt van weleer, valt te betwijfelen. Ook het vertrek van de Italianen Formolo en Bettiol en de Nederlander Slagter werd onvoldoende opgevangen. Het laattijdig vinden van een hoofdsponsor heeft duidelijk invloed gehad op het transferbeleid. Ook erg: Vanmarcke en co rijden in wat met grote voorsprong de lelijkste truitjes van het nieuwe peloton zijn.

EN DE BELGISCHE PRO-CONTINENTALE TEAMS?

Sport Vlaanderen - Baloise: Zoals elk jaar werd het team van Walter Planckaert flink gewijzigd als gevolg van renners die vertrokken of geen nieuw contract kregen. Zes neoprofs mogen het zwakke jaar dat 2017 was, proberen te doen vergeten. Beter doen dan vorig jaar mag niet al te moeilijk zijn.

Wanty - Groupe Gobert: Geen belangrijke vertrekkers bij Hilaire Van der Schueren. Aan de inkomende zijde is het de vraag of Timothy Dupont zijn snelle benen van twee seizoenen geleden kan terugvinden. Bart De Clercq had een belangrijke aanwinst moeten zijn maar een zware val op training en de bijhorende heupfractuur hebben ervoor gezorgd dat De Clercq de eerstkomende maanden niet inzetbaar zal zijn.

Veranda’s Willems - Crelan: Nick Nuyens is met de grove borstel doorheen zijn selectie gegaan. Met Sean De Bie en Zico Waeytens haalde hij renners met World Tourervaring binnen, Senne Leysen bewees op het WK in Bergen dat hij héél hard met de fiets kan rijden. Het vertrek van sprinter Dupont werd niet opgevangen. Een bevredigend debuut van Wout van Aert in de voorjaarsklassiekers zou héél véél betekenen voor het team.

WB Veranclassic - Aqua Protect: Het bescheiden Waalse team zag Lawrence Naesen vertrekken, net als spurter Roy Jans. Maar die kreeg met Kenny Dehaes een waardige vervanger. Met het aantrekken van Franklin Six viert de familie Vandenbroucke de terugkeer in het profpeloton.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen