Een trotse Kami Rita bij zijn vorige beklimming van de Mount Everest.
Foto: AP

Nepalese bergbeklimmer breekt eigen wereldrecord en haalt voor 29e keer top Mount Everest

De Nepalese alpinist Kami Rita, bijgenaamd 'Everestman', heeft voor de 29e keer de Mount Everest beklommen. Dat heeft de organisator van zijn expeditie gemeld. RitaĀ heeft hiermee zijn eigen wereldrecord van vorig jaar verbroken. De Nepalees heeft het record voor de meeste beklimmingen van 's werelds hoogste berg op zijn naam staan.

"Kami Rita heeft deze ochtend de top bereikt. Hij vestigde een nieuw record van 29 beklimmingen van de Everest." Dat zei Mingma Sherpa, van Seven Summit Treks. Zij organiseren expedities om 's werelds hoogste berg te beklimmen.

Rita begon aan de 'Spring Season Everest'-expeditie vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu en vergezelde een team van ongeveer 28 klimmers.Ā 

De 54-jarige Rita is al meer dan 20 jaar berggids. Hij haalde de top van de Everest voor het eerst op 24-jarige leeftijd in 1994. Sindsdien klom de ervaren Everest-beklimmer bijna elk jaar naar de top.

De berggids minimaliseerde zijn buitengewone prestatie en zei eerder dat het zijn "werk" is. Zijn doel is niet om records te vestigen, zei hij voorts. De Nepalees bedwong ook andere toppen van meer dan 8.000 meter hoog, zoals de K2 in Pakistan.

Vorig jaar 18 dodelijke slachtoffers bij beklimming Mount Everest

De Mount Everest is 8.849 meter hoog. Voor dit jaar leverde Nepal 414 klimvergunningen af, voor het lenteseizoen van april tot begin juni. Het merendeel van de alpinisten trekt met een Nepalese gids naar de top. De komende weken zullen meer dan 800 mensen een poging wagen om de hoogste berg ter wereld te bedwingen.

Vorig jaar haalden meer dan 600 bergbeklimmers de top. Maar op de berg viel ook een recordaantal doden, er waren namelijk 18 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Meest gelezen