© rr

Dringend gezocht: duizend voetbal-, tennis- en baskettrainers

De lijst met knelpuntberoepen heeft er weer één bij: sporttrainer. Voetbal-, tennis- en basketclubs vinden er amper nog. “Vandaag hebben we in Vlaanderen vijfhonderd tennistrainers te kort”, luidt het bij Tennis Vlaanderen. En voor voetbaltrainers staan er op de gespecialiseerde site trainingcenter.be ook 392 oproepen voor in sommige gevallen zelfs meerdere coaches.

Chris Snick

“Slachtoffer van het succes.” Zo legt Valentijn Pattyn van Tennis Vlaanderen het uit. “We zaten vorig jaar op een recordaantal van 151.000 leden. Dat is zelfs meer dan in de gouden tijden van Justine Henin en Kim Clijsters. Maar die leden willen het spel ook leren, dus zijn er trainers nodig. En die vinden we met moeite. Vandaag hebben we er 2.100. Maar er kunnen er gerust nog vijfhonderd bij. Bij momenten is het echt wel dweilen met de kraan open. Terwijl we nieuwe coaches opleiden, stoppen er al andere.”

Vooral bij jeugd

Hetzelfde verhaal binnen het amateurvoetbal. Ook daar stijgt het aantal leden nog jaar na jaar, maar smeken meerdere ploegen om trainers. “Wij hebben er een viertal nodig”, zegt Kris Van Echelpoel, jeugdcoördinator bij KSK Kasterlee. “Vroeger vonden we die veel makkelijker. Maar ja, vroeger was engagement ook meer voor de hand liggend dan nu. Het verenigingsleven heeft het sowieso al moeilijk om nog bestuursleden te vinden, bij de zoektocht naar trainers speelt hetzelfde maatschappelijke probleem. Het is en blijft toch een soort van vrijwilligerswerk waar veel tijd in kruipt. Met die nog geen 100 euro per maand word je er zeker niet rijk van. Je moet het doen uit passie, en dat vind je nu eenmaal niet zo makkelijk meer.”

Iets verderop, bij Witgoor Sport Dessel, laten ze weten dat de nood vooral hoog is bij de ploegen van de allerkleinsten. “De klein mannen spelen drie tegen drie of vijf tegen vijf”, zegt bestuurslid Sören Verdonck, die vooral op zoek is naar trainers voor de U7 en U8. “Daar kun je niet echt tactische wissels doorvoeren, hé. Als je dus al trainers vindt, verkiezen die vaak de oudere ploegen waar ze wel al met volwaardige ploegen spelen. Met als gevolg dat er jaren zijn waarbij we moeten hopen dat er bij de allerkleinsten toch één papa is die trainer wil zijn. Jammer, want net die kleinsten zijn de basis en het begin van alles.”

Wegkopen

Volleybalclubs lijken er minder last van te hebben. “Omdat we sinds 2011 fors ingezet hebben op het vinden en opleiden van coaches”, zegt Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van Volley Vlaanderen. “Nu hebben we er voldoende, maar meer ook niet. Het woord overschot nemen we hier dus zeker niet in de mond.”

Bij basketclubs klagen ze ook over tekorten. “Een exact cijfer kunnen we er niet op plakken”, vertelt Emily Lecompte van Basketbal Vlaanderen. “Maar we horen bij onze clubs dat de zoektocht moeilijk is.” Basketbalclub Au Pingouin Blankenberge speurt al sinds december naar twee nieuwe trainers voor volgend seizoen. “Het is vooral moeilijk om jonge mensen te motiveren”, zegt ondervoorzitter Nick Pauwels. “Die hebben een druk sociaal leven en proberen carrière te maken op het werk. Dan is het niet altijd even makkelijk om ook nog eens vier of vijf dagen per week even bezig te zijn met basket.”

Het gebrek aan coaches zorgt er wel voor dat er uiteindelijk concurrentie ontstaat tussen clubs. “Andere clubs kopen ze weg, hé”, zegt Van Echelpoel. “Vooral diegene met de hoogste trainersdiploma’s worden bij momenten grofwild. Er wordt zelfs al met tien euro extra per maand geprobeerd om ze weg te lokken.”