dinsdag 21 augustus 2018 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het waterkasteel zet op 6 en 7 oktober nog eens de deuren open. zahra boufker

Kasteel zet deuren in oktober weekend open voor bezoekers

Vogelsanck gaat nog één keer open

Heusden-Zolder

Tijdens het weekend van 6 en 7 oktober zet kasteel Vogelsanck opnieuw de deuren open voor het publiek. De bewoners, de familie de Villenfagne de Vogelsanck, kregen na vorig jaar te veel vragen van mensen die ook eens een kijkje wilden nemen. Op het volgende grote feest wordt het dan wachten tot in 2041. “Want dan woont onze familie hier driehonderd jaar”, zegt baron de Villenfagne de Vogelsanck. “Of misschien doen we het een jaartje later, dan word ik honderd.”

Kasteel Vogelsanck opent voor de laatste keer zijn deuren (ZB). Het Belang van Limburg

Wie het waterkasteel van Vogelsanck in Zolder, langs de drukke verbindingsweg tussen Hasselt en Beringen, wilt bezoeken stipt het weekend van 6 en 7 oktober best aan in zijn agenda. Bezoekers mogen dan uitzonderlijk een blik achter de schermen werpen. Er zijn rondleidingen met gidsen die speciaal voor de gelegenheid zijn opgeleid. Ook vorig jaar ging het kasteel al eens open voor bezoekers, en toen was de interesse groot. Te groot voor één opendeurdag, bleek toen.

En dus gaat het domein nog één keer open, maar wel twee dagen lang deze keer. De organisatie is in handen van zoon Evrard de Villenfagne. “Wij denken dat deze editie een mooie afronding is van ons project”, zegt Evrard. Hij plande heel wat activiteiten onder het thema Kucuna: kunst, cultuur en natuur. “We pakken dit jaar trouwens uit met een aantal nieuwigheden, zoals de professioneel opgeleide gidsen. We gaan ook meer gidsen voorzien, zodat we de mensen in groep kunnen rondleiden.”

Vogelsanck is een modebewust kasteel, en dat is uitzonderlijk Baron de Villenfagne de Vogelsanck

Baron de Villenfagne de Vogelsanck, zijn vrouw barones Isabel t’ Kint de Roodenbeeke en zoon Evrard. zb

“Nieuw is dat we dit jaar in samenwerking met de gemeente straattheater voorzien, verspreid over de tuinen van het kasteel. Maar ook heel belangrijk is dat we een kinderprogramma hebben. We gaan dat onder meer doen met kinderanimatie in de bossen van het kasteel, zoals een touwenparcours tussen de bomen. Dit jaar voorzien we voor minder mobiele bezoekers ook vervoer van aan de poort tot op het domein. En uiteraard zijn er nog tal van andere activiteiten op het kasteeldomein gepland, zoals een helikoptervlucht. Daar betaal je wel wat extra voor.”

Sprookje in Zolder

Wij mochten gisteren al eens rondkijken op het domein van kasteel Vogelsanck, en waanden ons bijna in een sprookjeswereld. In elke kamer kan de Villenfagne de Vogelsanck gepassioneerd vertellen over de geschiedenis van het kasteel. “In de koopakte staat dat de Villenfagnes het kasteel kochten op 25 juni 1741”, vertelt de baron. “In 2041 wonen wij hier dus exact driehonderd jaar. Dat gaan we zeker vieren. Alleen zijn we er nog niet uit of we dat doen in 2041 of in 2042, want dan word ik 100 jaar en dan kunnen we dubbel vieren. (lacht) Maar vergeet ook niet dat de geschiedenis van dit kasteel meer dan duizend jaar teruggaat. Het kasteel is een monument met een rijke geschiedenis”, aldus de kasteelheer.

Dit jaar is er straattheater, en een kinderprogramma. Maar wie wil, kan ook in een helikopter over het domein vliegen Evrard de Villenfagne de Vogelsanck

“En het is ook een modebewust kasteel”, lacht de baron. “En dat is uitzonderlijk. Vaak wordt een kasteel in één ruk gebouwd, maar Vogelsanck heeft steeds de modestijl van elke periode gevolgd. De kelders zijn bijvoorbeeld Romaans maar ook alle kenmerken van de middeleeuwen kan je erin terugvinden. Ik nodig iedereen van harte uit tijdens Kucuna, zodat ik ze met veel plezier nog meer kan vertellen en laten zien.”

Watertaxi

Een absolute must tijdens het opendeurweekend is de rondleiding binnen het kasteel, met als hoogtepunten de gotische kapel en de gigantische bibliotheek met vierduizend boeken. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken met een geleid bezoek aan het arboretum van maar liefst 8 hectare. Een gids gaat samen met de bezoekers op pad doorheen het domein. Na het wandelen kan iedereen even uitblazen in een ritje met de koets of in de speciale watertaxi op de kasteelgracht. Mensen van ’t Weyerke, een organisatie voor mensen met een beperking, worden ingeschakeld om een drankstand uit te baten en De Winning, een sociale tewerkstellingsorganisatie, zorgt voor een aantal logistieke aspecten. “Zo steunen we ook nog verschillende goede doelen”, besluit Evrard.

Praktisch

6-7 oktober 2018, van 9 tot 17 uur. Info: www.kucuna.be

Tickets zijn verkrijgbaar in een van de voorverkooppunten (kantoor Toerisme Heusden-Zolder, Broekmans Zolder en ING Heusden). Wie kiest voor een ticket met kasteelbezoek betaalt 20 euro. Wie enkel het terrein wil verkennen betaalt 10 euro. Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen gratis deelnemen. (zb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws