Rellen in New York thema Antwerp Pride

Antwerp Pride 2019 draait rond een historisch moment voor de LGBTIQ-gemeenschap. De New Yorkse rellen in Stonewall in 1969 zullen dan vijftig jaar geleden plaatsgevonden hebben. “Het is de geboorte van de moderne Pride-beweging.”

Andreas Rotty

De jaarlijkse optocht van de LGBTIQ-gemeenschap (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseks en onduidelijk) draagt elk jaar een thema. Vorige editie was dat bijvoorbeeld ‘identiteit’. In 2019 grijpt de organisatie van Antwerp Pride terug naar de begindagen. Het thema wordt ‘riot’, naar de rellen in Stonewall in New York in 1969. In de homobar Stonewall Inn hield de politie toen geregeld gerichte razzia’s die gepaard gingen met geweld. Dat ging al jaren zo. De aanwezige homofiele mannen, lesbische vrouwen en travestieten pikten het niet langer en besloten zich te verzetten, het draaide uit op rellen. Het jaar erop werden de eerste Gay Prides georganiseerd.

“Het is de geboorte van de moderne Pride-beweging”, zegt Bart Abeel, voorzitter van Antwerp Pride. “Sindsdien is het bewustzijn van de gemeenschap gegroeid. Maar er zijn nog actuele problemen. We willen het thema vooral enten op de huidige situatie. We hebben een Amerikaanse president die ons niet genegen is, net als een Braziliaanse binnenkort. In Centraal-Europese landen, dat zijn ook leden van de Europese Gemeenschap, zijn er nog problemen”, somt Abeel er een paar op. “Maar ook bij ons wordt er nog lacherig gedaan over leden van onze gemeenschap.” De strijd is nog niet gestreden dus.

Qua inkleding zal Antwerp Pride op zoek gaan naar de stijl van toen. “We kunnen aan de hand van allerlei archieffoto’s bekijken hoe de mensen aan de basis van onze beweging er toen uitzagen. Ze hebben met pancartes geprotesteerd, daar kunnen we ook iets mee. Er zijn veel mogelijkheden.”

De organisatie geeft aan dat een ‘Riot’ ook kan geïnterpreteerd worden als ‘to cause a riot’, of de boel op stelten zetten. Een feest bouwen dus, iets waar de Pride onmiskenbaar aan gelinkt kan worden. “Feesten kunnen we bij Antwerp Pride zeer goed”, glimlacht Bart Abeel. “Naast de ernst zal er dus ook veel plaats zijn voor muziek en kleur.”

Het idee van het centrale thema Stonewall Riots komt van Antwerp Queer Arts Festival, communiceert Antwerp Pride eerlijk. Dat festival gaat van start op 5 augustus en zal ook veel aandacht aan de rellen van 1969 schenken. “Door de jaren heen is het Queer Arts Festival een goede partner geworden”, aldus Abeel. “Dat we nu samen naar buiten komen met een gemeenschappelijk thema, kan onze samenwerking alleen maar hechter maken.”

Antwerp Pride 2019 vindt plaats van woensdag 7 augustus tot zaterdag 11 augustus.