© BELGA

STANDPUNT. Vlaams Belang op botox en in maatpak

Op het verkiezingscongres van het Vlaams Belang in Antwerpen weerklonken zelfverzekerd weer de slogans uit de jaren tachtig en negentig. De jongste peilingen zetten de partij rond de 15%. Volgens onze peiling verdubbelde de partij in de provincie Antwerpen zelfs haar score. Uit die peiling bleek ook dat het Vlaams Belang weer aansluiting vindt bij jongeren.

Sacha Van Wiele

Het antimigratie- en islamofoobdiscours kreeg voor de jongeren herkenbare gezichten: nationaal voorzitter Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden. De partij onderging een botoxkuur. Het voormalige racistische discours werd verpakt tot islamkritiek, de jonge leden schaften zich een pot haargel aan en staken zichzelf in een strak kostuum. De yuppies uit de jaren tachtig zijn terug, toch minstens naar vorm.

Als het Vlaams Belang deze peilingen zondagavond omzet in stemmen, dan krijgen we waarschijnlijk een heruitgave van de reacties van de andere politieke partijen op de Zwarte Zondagen van 1987 en 1991. De politici zullen over elkaar struikelen om elkaar de schuld te geven, het hebben over de kloof met de burger en de rol van de media.

Geen enkele partij is er echter in geslaagd om de kiezers van het Vlaams Belang te bereiken en te overtuigen dat samenleven in diversiteit wel kan, hoe moeilijk het soms ook is. N-VA is de enige die er gedeeltelijk in slaagde. N-VA-voorzitter Bart De Wever deelde in 2014 een mokerslag uit aan het Vlaams Belang. Alleen botste het deftig rechts verhaal over identiteit, integratie en migratie met de uitspraken, tweets en beelden van een aantal partijkopstukken die nog moeilijk te onderscheiden waren van de Vlaams Belangpropaganda. Er ontstond zo een geloofwaardigheidsprobleem. Deelt N-VA nu de visie van Vlaams Belang of was dit alleen om de Vlaams Belangkiezer aan te trekken? Het gevolg is dat deze nieuwe kiezers nu voor zekerheid kiezen en terugkeren naar de partij van Van Grieken en Van Langenhove.

De andere partijen lieten het ondanks hun verklaringen de afgelopen decennia na om nog om te kijken naar inwoners die voor Vlaams Belang stemmen. Aan linkse zijde heeft sp.a daar vooral een grote verantwoordelijkheid in. Het zijn de socialistische kiezers die zich niet meer thuis voelen bij sp.a en die tot en met vandaag voor het Vlaams Belang kiezen.

Politieke schooldebatten bewijzen dat goede politici een effect kunnen hebben op de politieke voorkeuren van jongeren. Je moet wel dit debat durven aangaan. Veel politici missen de politieke moed om in het hol van de leeuw hun verhaal te verdedigen. Ze zijn verslaafd geraakt aan het applaus en de likes op sociale media van de eigen achterban.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER