Honderden jongeren nemen het op voor de Aarde: “We willen aantonen dat het niet enkel om spijbelen gaat”

Zo’n vijfhonderd leerlingen van verschillende scholen kwamen woensdagmiddag samen op de Grote Markt voor de eerste Mechelse klimaatbetoging. Ze vragen het stadsbestuur om ook op lokaal niveau in te zetten op milieubewustzijn.

Stijn Van de Sande

De betoging was een initiatief van enkele leerlingen uit het BA Campus Pitzemburg. “In navolging van de klimaatmarsen in Brussel wilden we ook in Mechelen iets organiseren”, vertelt initiatiefneemster Eline Arlt. “Want heel wat scholieren willen hun stem laten horen, maar mogen niet naar Brussel of geraken er simpelweg niet. Daarom kwamen we vanmiddag samen. Op een woensdag, want we willen aantonen dat wij echt wel bezorgd zijn om het klimaat, en het niet enkel om het spijbelen draait.”

De betoging werd snel opgepikt door leerlingen uit andere scholen en uiteindelijk verzamelden zo’n vijfhonderd scholieren op de Grote Markt om een beter klimaatbeleid te vragen. “Ook op lokaal niveau moet dit aangepakt worden”, zegt medeorganisator Florian Wellens. “De politiek moet in actie schieten. Daarom vragen wij het Mechelse stadsbestuur om ons, de jongeren, erbij te betrekken”

Die oproep valt alleszins niet in dovemansoren. “Op 6 februari nodigen we de jongeren uit voor een gesprek”, zegt schepen van Milieu Marina De Bie (Vld-Groen-M+). “Want ze hebben gelijk, het is vijf over twaalf. We doen al veel om een klimaatneutrale stad te zijn, maar door samen te werken met deze enthousiasme jongeren kunnen we ons klimaatbeleid zeker nog versterken.”

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

© svds

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER