Archiefbeeld© Kms

Van pikante transfer tot vermeende doodsbedreigingen: hoe duel in derde klasse onder hoogspanning kwam te staan

De play-offs leveren komend weekend ongetwijfeld opnieuw spektakel op. Maar voor de match van het weekend moet u zondag in de derde klasse bij de vrouwen zijn. Daar staat de wedstrijd tussen de RWDM Girls en Eendracht Mazenzele Opwijk onder hoogspanning na een pikante transfer en vermeende doodsbedreigingen.

Yanko Beeckman

Terug naar midden april. In RWDM Girls-Mazenzele Opwijk, een wedstrijd in Interprovinciale A – het derde niveau bij de vrouwen - staat voor de bezoekers, die al zeker zijn van het behoud, weinig op het spel. RWDM Girls, dat volledig los opereert van de mannenafdeling van de Molenbeekse club, speelt nog mee voor de eindronde en promotie naar eerste klasse.

Een kwartier voor tijd krijgen de bezoekers bij een 0-0-stand een penalty. De eerste poging wordt gemist, maar omdat de scheidsrechter heeft gezien dat de doelvrouw van RWDM te snel van haar lijn is gekomen, volgt een tweede strafschop. Die gaat wel binnen. De speelsters van RWDM zijn niet tevreden en halen verhaal bij de scheidsrechters. Na enkele minuten van tumult, waarin RWDM twee gele kaarten én een rood karton krijgt, fluit de scheidsrechter de wedstrijd plots af. Volgens Mazenzele Opwijk “omdat er doodsbedreigingen werden geuit aan het adres van de scheidsrechter door een persoon in RWDM-kledij die zich aan de zijkant van het veld bevond”.

RWDM Girls dient daarop een klacht in bij het Disciplinair Comité. De Brusselse club oordeelt dat de scheidsrechter vooraleer de wedstrijd stil te leggen eerst de afgevaardigden van beide ploegen bij elkaar had moeten roepen en dat de voorgeschreven procedure dus niet werd gevolgd. Het Disciplinair Comité kent Mazenzele Opwijk in eerste instantie een forfaitoverwinning toe, maar in beroep krijgt RWDM Girls alsnog gelijk.

Gevolg: de wedstrijd wordt komende zondag om 16.30 uur herspeeld. Vanaf de eerste minuut. En bij een 0-0-stand. Mazenzele Opwijk is not amused. “De ratio in deze beslissing valt zéér ver te zoeken en ons rechtvaardigheidsgevoel laat ons niet toe te begrijpen hoe we onze 0-1 voorsprong moeten afgeven en ook de rode kaart wordt geschrapt.”

Andere scheidsrechter

Bij Voetbal Vlaanderen heeft men begrip voor de grieven van Mazenzele Opwijk. “Maar ook in het amateurvoetbal bestaat er iets zoals een driefaseregel”, zegt woordvoerder Nand De Klerck. “Omdat de scheidsrechter die in dit geval niet heeft gevolgd, heeft het beroepscomité geoordeeld dat de wedstrijd moet worden herspeeld. Wij begrijpen dat dit zeer jammer is voor Mazenzele Opwijk, en wij willen onze scheidsrechters ook in bescherming nemen, maar het reglement moet nu eenmaal op de juiste manier worden toegepast.”

RWDM Girls is zich bewust van de gevoeligheden rondom de wedstrijd en diende tevergeefs een aanvraag in bij de voetbalbond om de match van zondag achter gesloten deuren te mogen spelen. Wie de wedstrijd in goeie banen zal moeten leiden, is nog niet duidelijk. Het geautomatiseerde systeem van de voetbalbond duidde in eerste instantie dezelfde scheidsrechter aan als in de eerste match, maar die bedankte begrijpelijkerwijs vriendelijk.

Navraagt leert dat de wedstrijden tussen RWDM Girls en Mazenzele Opwijk, die elkaar in de provinciale reeksen al vaker tegenkwamen, wel vaker voor stevige clashes zorgden. Afgelopen zomer werd de verstandhouding tussen beide clubs er niet beter op nadat een speelster die familiaal gelinkt is aan de trainer van Mazenzele Opwijk de overstap maakte naar RWDM.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen