© Hans Otten

Open Vld zet lokale politici op federale lijst: “Fcus op mobiliteit en ondernemerschap”

Op één plaats na heeft Open Vld zijn Antwerpse kandidatenlijst voor het federaal parlement klaar. Trekker Christian Leysen heeft nogal wat Kempens bloed aangetrokken. Voor de regio zet de partij in op mobiliteit en ondernemen.

ho

De Antwerpse zakenman Christian Leysen heeft al tien jaar met zijn bedrijf Inia een vestiging naast de E313 in Herentals. Die fungeert tegelijk als flexiwerkplek voor medewerkers die door de ­files niet (tijdig) in Antwerpen of Brussel geraken. Voor de gelegenheid is Leysen speciaal met het openbaar vervoer naar de ­Kempen afgezakt, een onderneming waarbij hij achtereenvolgens de trein, de bus en de benenwagen heeft genomen. “Dat heeft me een uur en tien minuten gekost. Maar als ik van Marianne (Verhaert, burgemeester van Grobbendonk, red.) hoor dat zij er soms een uur en veertig minuten over doet om met de auto van Grobbendonk naar haar werk bij Aquafin in Aartselaar te geraken, valt dat nog mee.”

Open Vld wil bij de komende verkiezingen voor onze regio het mobiliteitsvraagstuk in de Kempen uitspelen. Met Marianne Verhaert op plaats twee, het Geelse gemeenteraadslid Lieselotte Thys op drie en de Herentalse onderneemster Nathalie Van Sande op vijftien heeft Leysen naar eigen zeggen enkele lokale troeven in handen.

“Dat de E313 ieder dag dichtslibt, weet iedereen”, zegt Verhaert. “Het grote probleem is dat de alternatieven niet voldoende uitgebouwd zijn, zodat Kempenaars wel met de auto moeten rijden. Het ontbreekt aan een langetermijnvisie. We kunnen wel veel studies maken, maar het wordt echt wel tijd dat we er ook echt iets aan doen.”

Nathalie Van Sande schuift daarbij de situatie rond het Herentalse station naar voor. “De ondertunneling van enkele belangrijke overwegen staat nog altijd niet in de meerjarenplanning van Infrabel, terwijl de barelen er iedere dag drie uur dichtblijven.”

Daarnaast pleit Open Vld voor open ondernemerschap. “Het kan niet dat ondernemers niet meer aan ondernemen toe komen door alle regelneverij die hen vanuit de overheid wordt opgelegd.”