© Eddy meulemans

“Je kan onze ‘ledhaas’ ook instellen op de topsnelheid van Usain Bolt”

Sneller lopen dan het licht? Op de nieuwe atletiekpiste in sportpark Heikant in Arendonk is dat binnenkort perfect mogelijk. In de binnenbaan van de piste wordt een lichtstraat ingebouwd die voorzien is van een ‘ledhaas’: een ledlichtje dat over de grond meeloopt op de snelheid die u instelt.

EDDY MEULEMANS

Toen de Keniaanse langeafstandsloper Eliud Kipchoge in september vorig jaar het wereldrecord brak op de marathon, maakte hij in de eerste wedstrijdhelft gebruik van een haas: een andere hardloper die op recordsnelheid voor hem uitliep. “Onze ledhaas doet eigenlijk hetzelfde: het juiste tempo aangeven, zodat je niet te snel of te traag loopt”, zegt Mike Janssen (43), voorzitter van de Arendonkse Atletiekclub (Arac). “Je kan de ledhaas instellen op de snelheid die je zelf wenst: op 10, 12 of 15 kilometer per uur, of... op de topsnelheid van Usain Bolt of Kevin Borlée.”

Ledhaas wordt nooit moe

Een ledhaas heeft vele voordelen, onder meer dat hij nooit moe wordt en de hele dag aan wisselende snelheden kan meelopen. Voor de atleten is deze elektronische gangmaker ook een handig hulpmiddel om doelgericht te trainen, zowel voor rustige duurlopen als voor intervaltrainingen. Ook leuk: de lopers kunnen zichzelf uitdagen om de haas in te halen en zo letterlijk sneller te lopen dan het licht.

Het innovatieve snufje komt overgewaaid uit Nederland. Bij ons in Vlaanderen zitten de ledhazen nog in de pijplijn. “Wij streven ernaar om onze nieuwe piste, mét ledhaas, in 2022 klaar te hebben”, zegt de voorzitter van Arac. “We willen het elektronisch systeem laten ontwikkelen door studenten van de STEM-richting van het Sint-Claracollege in Arendonk. De leerlingen kunnen er een jaarproject van maken.”

De nieuwe hypermoderne atletiekbaan vervangt de huidige graspiste in het gemeentelijk sportpark van Arendonk. Het wordt een volwaardige atletiekpiste met zes banen van 400 meter en acht sprintstroken. Als ondergrond wordt gekozen voor roodkleurig EPDM-rubber: een zon- en ozonbestendige toplaag die perfecte demping en grip biedt aan de lopers.

Bedoeling is dat de eerste graafmachines over twee jaar arriveren in het sportpark. “De uitgegraven grond wordt niet afgevoerd”, benadrukt Mike Janssen. “We willen het zand recupereren voor de aanleg van een powerhill: een langgerekte heuvel langs de piste, die onze trainers en atleten kunnen gebruiken voor kracht- en intervaltrainingen, maar ook voor spelactiviteiten met onze jongste leden en de G-sporters. Tijdens de wedstrijden kan de powerhill dienstdoen als natuurlijke staantribune.”

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 800.000 euro. “Het gemeentebestuur is bereid om 40% van de kosten te dragen, met een maximum van 320.000 euro”, bevestigt schepen van Openbare Werken Luc Bouwen (CD&V). De gemeentelijke subsidie en het recht van opstal in het sportpark van Arendonk werden zopas goedgekeurd door de gemeenteraad. Nu richt het Arac-bestuur zijn vizier op Brussel, waar het nog eens 160.000 tot 240.000 euro wil vangen bij Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Bedoeling is om het subsidiedossier nog deze maand in te dienen.

Arac telt vandaag 350 leden: zowel recreanten als competitie-atleten. Een van hen is Ruben Van Looy (17). De zoon van viervoudig Belgisch kampioene veld­lopen en ex-Gouden Spike Lief ­Slegers wordt algemeen beschouwd als een toptalent op de 800 meter. “Wij willen Ruben heel graag houden in onze club, maar daarvoor hebben we professionele infrastructuur nodig”, zegt Mike Janssen. “In het verleden hebben we zo, bij gebrek aan aangepaste accommodatie, al meerdere beloftevolle atleten moeten laten gaan, onder wie tienkamper Hans Van Alphen en de olympische bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Sara Aerts.”

Retie, Ravels en Oud-Turnhout

Toch wil Arac zijn nieuwe 400 meterbaan, inclusief de onvermoeibare ledhaas, niet alleen voor zichzelf houden en ook openstellen voor andere sportclubs en verenigingen in het dorp. “Maar ook voor individuele atleten uit onze buurgemeenten”, zegt de clubvoorzitter. “We hebben daarvoor al afspraken gemaakt met de gemeentebesturen van Retie, Ravels en Oud-Turnhout.”