Direct naar artikelinhoud
Vleesschandaal

Ook Vlaams slachthuis verkocht bedorven vlees

Ook Vlaams slachthuis verkocht bedorven vlees
Beeld Thinkstock

Aan de Kosovaarse grens werd vorig jaar in augustus bedorven vlees uit België in beslag genomen. Het vlees was op weg van het Belgische vleesverwerkingsbedrijf Vanlommel uit Olen naar een klant, dat bericht RTBF. Het zou gaan om een menselijke fout. 

Een lading vlees uit België werd in augustus 2017 tegengehouden aan de grenspost in het zuidoostelijke Vermice, dat bevestigt een woordvoerder van het Kosovaarse voedselagentschap aan de RTBF. Het ging om een lading van 20 ton kalfsvlees, waarvan anderhalve ton al een maand over vervaldatum was, de volledige lading werd vernietigd. 

"Een menselijke fout", volgens Johan Heylen, de commerciële directeur van slachthuis Vanlommel. "Wij maakten daar een fout, die werd opgemerkt door de Kosovaarse autoriteiten. We nemen onze verantwoordelijkheid op." Maar de directeur stelt dat het niet om fraude gaat. Hij geeft toe dat het vlees over datum was, maar volgens hem was er niets mis met de etiketten. 

Volgens hem heeft het FAVV eveneens geconcludeerd dat het een onvrijwillige fout betreft. Het agentschap weigerde aan de journalisten de conclusies te openbaren van het onderzoek dat het heeft gevoerd. "De enige bevoegde overheid om te communiceren, is het parket of de onderzoeksrechter", zei de woordvoerder in het tv-journaal. Het parket van Antwerpen heeft nog niet gereageerd. 

Het vlees was onderweg naar de Kosovaarse klant EURO IDA, de groothandelaar die ook betrokken was bij het nieuws over een lading bedorven vlees van slachthuisgroep Verbist uit 2016. Die zaak ging wel over fraude met etiketten. Het bedrijf komt zo volgens RTBF onder de aandacht van het Kosovaarse gerecht. 

Het vleesschandaal zou zich dus niet beperken tot het bedrijf Veviba uit Bastenaken.