Direct naar artikelinhoud
Partijcongres

Socialisten maken 'zorgzekerheid' tot kernthema op Antwerps congres

John Crombez op de slottoespraak van het GoLeft-congres in Antwerpen: "Deze zorgcrisis oplossen, is wat wij gaan doen. Omdat niemand anders het zal doen. Wij zorgen ervoor."Beeld BELGA

Na alle schandalen en het uiteenspatten van Samen in Antwerpen, rechten de Vlaamse socialisten de ruggen op hun partijcongres. Er heerste een pril zelfvertrouwen, nu de partij zich opwerpt als de enige voorvechter van 'de zorgzekerheid'.

Waar het vandaan komt, weten ze zelf niet goed, maar de Vlaamse socialisten hebben hun optimisme terug. "De dip is voorbij," verwoordde ex-voorzitter Caroline Gennez het. In de woorden van Kathleen Van Brempt werd dat: "We zijn weer positief. Eindelijk." Kortrijks OCMW-voorzitter Philippe De Coene had het over "het congres van de vernieuwing en de wederopstanding." En federaal parlementslid Peter Vanvelthoven maakte daarvan: "We zijn uit de oppositie gebroken. We hebben weer een eigen verhaal."

De Antwerpse katharsis

Zette de kentering zich in met de stopzetting van de eenheidslijst met Groen in Antwerpen? Meerdere kopstukken en militanten zien die breuk met de groenen als hét kantelmoment.

De harde eis van de groenen om Tom Meeuws te laten vallen, was voor de Antwerpse socialisten de vernedering teveel. De afdeling besliste om hem toch aan boord te houden als voorzitter, en het kartel spatte uiteen. "Dat katharsismoment is door de hele partij gegolfd," zegt parlementslid en ex-voorzitter Bruno Tobback. "Toen hadden we lang genoeg op onze kop laten zitten en hebben we onze rug gerecht." 

'De dip is voorbij'
Caroline Gennez, ex-voorzitter

Dat de onafhankelijke Jinnih Beels daarop verrassend sp.a verkoos boven Groen, was een eerste opsteker. "In haar aarzeling zat de sterkte," zegt De Coene. "Ze heeft in alle ernst de afweging gemaakt tussen de twee partijen en beslist dat ze op onze lijst wil staan. Dat heeft goed gedaan." 

Leve de peiling

Een tweede opsteker was, op het einde van die horrorweek in Antwerpen, de nieuwjaarsreceptie in Oostende. Een derde kwam er met de recente positieve peiling. Begin maart haalden de socialisten weer 13 procent, wat hen de derde partij van Vlaanderen maakt. Een vierde opsteker zijn de positieve commentaren van experts en opiniemakers op hun nieuwe voorstellen rond de basisbanen en een gegarandeerd pensioen van 1.500 euro. 

Al die kleine duwtjes opwaarts maken dat de socialisten zich vandaag weer meer in hun sas voelen. Dat bleek ook uit de opkomst in Antwerpen: 1.300 leden hadden zich ingeschreven, volgens de partij een record. In de voormiddag werd er heftig gediscussieerd over één dag verplichte kinderopvang vanaf zes maanden. Die opzienbarende resolutie haalde het niet, de zaal ging wel akkoord met een verplichte drie dagen kleuterschool vanaf drie jaar. 

Leve de peiling
Beeld BELGA

Vanaf zes maanden mogen kinderen één dag gratis naar de crèche of onthaalmoeder, vanaf het tweede levensjaar worden dat twee dagen. In de namiddag volgden minder controversiële voorstellen, die allemaal quasi unaniem werden aangenomen. 

Wij zorgen voor uw zorg

Zoals elk congres van elke partij, eindigde ook deze dag met de toespraak van de voorzitter. Die was volledig opgehangen aan het nieuwe socialistische buzzwoord 'de zorgzekerheid'.  "Wij zorgen voor uw zorg", was het leitmotiv doorheen de toespraak van Crombez. 

"Als je je arm breekt", zei hij, "vinden we het maar normaal dat je binnen de paar uur een gips krijgt. Waarom is het dan normaal dat ouders jaren moeten wachten op de juiste zorg voor hun kind met een handicap, of een kind dat het psychologisch zwaar heeft?"

'Wij zorgen voor uw zorg', was het leitmotiv doorheen de toespraak van Crombez

"Waarom is het normaal dat een overheid tegen de ouders van een dertienjarig kind, dat zo diep zit dat ze uit het leven wil stappen, zegt: "Sorry, maar  er is een wachtlijst van zes maanden." Het is alsof ze op de spoed zouden zeggen: "Sorry, de gipsen zijn op. Kom over zes maanden maar terug met je gebroken arm." Waarom vergoeilijkt de ene minister de wachtlijsten terwijl zijn collega doodleuk 15 miljard wil uitgeven aan nieuwe straaljagers? Wel, zo'n onrecht maakt mij kwaad. Zo'n onrecht maakt ons razend!" 

Radicaal vooruit

Tegen die 'zorgcrisis' wil sp.a in het verweer gaan. Ze werpen zich ook op als de enigen die deze crisis willen en kunnen oplossen. Een aanval recht in de kern van regeringspartij CD&V, die met Jo Vandeurzen de Vlaamse welzijnsminister levert. "Zorgzekerheid inschrijven en beitelen in de grondwet, dat is wat wij gaan doen", zei Crombez. "Weg met de schroom, kameraden, en radicaal vooruit." 

Het zelfvertrouwen mag dan terug zijn, de socialisten beseffen dat ze de verkiezingen nog lang niet gewonnen hebben. De Coene: "We mogen nu niet gaan triomferen, we mogen niet de groenen achterna gaan." Vooral in Antwerpen blijven de zorgen groot, zeker met Meeuws. Hij kwam vorige week nogmaals negatief in het nieuws na een interview in deze krant. Daags nadat hij kritiek had geuit op de appartementen die "enkel voor beleggers en niet voor de reëel bestaande noden van de Antwerpenaar" worden gebouwd, bleek hij zelf te hebben belegd in een appartement. 

'We mogen nu niet gaan triomferen, we mogen niet de groenen achterna gaan'
Philippe De Coene, OCMW-voorzitter Kortrijk

"We hadden hier op het congres beter een standje gemaakt met boemerangs voor Meeuws," zegt een goedgeplaatste bron. "Wat gaat die man nog allemaal verkondigen? Hij leert het maar niet."