© rr, BELGA

Familie van slachtoffer Paardenmarkt ontroostbaar na ontploffing

“We kunnen niet geloven dat ons broertje gedood is bij een explosie in België. Daarom willen we zelf naar Antwerpen komen, om met eigen ogen te zien waar en hoe dit is kunnen gebeuren”, zegt Fazil Ahmad, broer van het Afghaanse slachtoffer dat stierf bij de ontploffing aan de Antwerpse Paardenmarkt vorige week.

Maaike Floor

Het lichaam van Sahil Noor ­Ahmad is zondag aangekomen in Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanistan. Daar is het naar een ziekenhuis gebracht om het te laten onderzoeken. “We willen dat onze dokters bevestigen dat Sahil door een explosie om het leven is gekomen”, vertelt broer Fazil ­Ahmad (37) via de telefoon vanuit Mazar-i-Sharif. “Afghanistan is een onveilig land, maar België toch niet? Sahil is ons land ontvlucht voor een veiliger en beter leven en dan gebeurt dit. Dat is heel moeilijk om te vatten.”

Sahil (26) stierf vorige week maandag bij de ontploffing op de Paardenmarkt, waar hij op bezoek was bij een vriend. Die vriend overleefde de explosie omdat hij net even naar de winkel was, het lichaam van Sahil werd dinsdagochtend rond 9u gevonden door de hulpdiensten. De familie van Sahil hoorde het slechte nieuws donderdag, na een zoekactie naar de familie via de sociale media.

© JVDP

Dromen van rechtenstudies

Fazil is in tranen als hij vertelt over zijn jongste broertje. “Hij was een heel goed mens en stond heel positief in het leven. Ik word per dag wel honderd keer gebeld door mensen die ook niet kunnen geloven dat dit hem overkomen is. Zijn droom was om rechten te kunnen studeren en om andere mensen te helpen.”

“Het enige wat wij nog voor hem kunnen doen, is zijn belangen behartigen. We willen dat er een grondig onderzoek komt naar de oorzaak van de ontploffing en degene die daarvoor verantwoordelijk is. We zouden graag met een paar vertegenwoordigers van onze familie naar Antwerpen komen. Als er een rechtszaak komt, willen we ons burgerlijke partij stellen en een morele schadevergoeding eisen.”

De familie zit nog met heel veel vragen. “Wie was de eigenaar van dat pand, hoe is mijn broertje daar terechtgekomen, wie treft schuld? Daar een antwoord op vinden, kan ons helpen bij het verwerkingsproces”, snikt Fazil.

Jongste van elf kinderen

Sahil was de jongste van elf kinderen, zeven jongens en vier meisjes. Twee meisjes stierven al door medische problemen, die door de oorlog in Afghanistan niet goed behandeld konden worden. Omdat twee broers voor ISAF werkten – de International Security Assistance Force, een Duitse NAVO-basis in Mazar-i-Sharif – werden ze door extremisten als verraders gezien en werd de familie bedreigd. “Toen hebben we besloten om ons broertje naar het buitenland te sturen”, vertelt Fazil.

Zijn vader, die hartpatiënt is, en zijn moeder, ook al op leeftijd, hebben het slechte nieuws pas zondag gehoord, omdat de kinderen hen erop wilden voorbereiden. “Ze zijn gebroken van verdriet, net als de rest van ons gezin”, zegt Fazil. “We huilen veel en kunnen niet meer eten.”

© JVDP

Vandaag begraven

De begrafenis vindt vandaag plaats en de familie verwacht tweeduizend mensen uit alle provincies van het land. Na een plechtigheid in Mazar-i-Sharif rijdt de stoet naar het geboortedorp Tapa-i-Shekhi.

De Afghaanse gemeenschap in Antwerpen en Maasmechelen, waar Sahil woonde, zamelde meer dan 5.000 euro in om de familie te helpen. “Heel veel Antwerpse Afghanen hebben ons gesteund”, zegt Shakerullah Nanikel, voorzitter van het Afghaans Gemeenschapscentrum Al Aqsa in de Tulpstraat. “We hebben de repatriëring van het lichaam betaald en Janaza Uitvaartzorg heeft ons daar ook financieel bij gesteund. Daarnaast hebben we al 1.500 euro overgemaakt naar de familie in Afghanistan om de begrafenis te kunnen betalen. Op een later moment zullen we nog eens 2.000 euro storten aan de familie. Iedereen leeft heel erg mee met het gezin.”

Zondagavond hield de vzw De Derde Lijn ook nog een herdenkingsmoment in Deurne. “Er was eigenlijk een nieuwjaarsreceptie gepland, maar die is afgezegd en vervangen door een speciale bijeenkomst”, zegt Shahpoor Rahmani namens de vzw. “We hebben iedereen ook verteld dat het lichaam goed is aangekomen in Afghanistan en dat de begrafenis maandag plaatsvindt.”

Fazil Ahmad is blij met de steun van zijn landgenoten in België. “Van officiële Belgische instanties hebben we nog niets gehoord, helaas. We hebben wel de officiële documenten gezien via de goede vriend van Sahil, die de ontploffing overleefd heeft. We zullen alle mensen die ons geholpen hebben om het lichaam van onze broer terug te krijgen, nooit vergeten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER