Direct naar artikelinhoud
Voetbal

AA Gent zet assistent-trainer Bernd Thijs op straat

Archiefbeeld van Bernd Thijs.Beeld BELGA

Een stormachtige dag bij AA Gent. Twee dagen voor de belangrijke wedstrijd in Genk werd assistent-trainer Bernd Thijs ontslagen door de club. Yves Vanderhaeghe blijft (voorlopig) op post.

Het ontslag van Bernd Thijs (39) kwam gisteren als een verrassing. De club bedankte hem in een officiële reactie voor bewezen diensten, maar intern valt te horen dat hij een negatieve invloed zou hebben gehad op de werking van het team. Nochtans liep het contract van Thijs over enkele weken af. Over de reden en het tijdstip weiden ze niet uit bij de club.

"Het gaat om een interne aangelegenheid, waarover ik niet te veel wil zeggen, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt voorzitter Ivan De Witte. "We wilden alle belemmerende factoren aanpakken." De Gentse voorzitter heeft Thijs zelf ingelicht over zijn ontslag. Die reageerde koeltjes en pakte in de vroege namiddag zijn spullen op het oefencomplex in Oostakker.

De ex-voetballer was assistent-coach bij AA Gent sinds 2014 en maakte deel uit van de technische staf waarmee Hein Vanhaezebrouck de Buffalo's naar de landstitel leidde. Thijs, die zorgde voor het videowerk en de stilstaande fases, beschikt over een Pro License-diploma en koestert volgens insiders de ambitie om zo snel mogelijk ergens als hoofdcoach aan de slag te gaan.

Vanderhaeghe houdt gesprekken

Het geeft aan dat het niet rustig is geweest bij AA Gent na de nederlaag tegen Charleroi. Zaterdag kregen de staf en de spelers bezoek van Ivan De Witte en manager Michel Louwagie, die iedereen resoluut op hun plichten wees. Daarbij heeft het flink gedonderd.

Ook T1 Yves Vanderhaeghe had de voorbije dagen een aantal gesprekken. "Als je geen punten meer haalt, probeer je de jongens met elkaar en met de trainer te laten communiceren. Je probeert ervoor te zorgen dat er iets beweegt, waardoor ze het negatieve achter zich laten. De voorzitter heeft zaterdag voor een schokefffect gezorgd, we gaan woensdagavond ook op afzondering. Dat moet voor extra scherpte zorgen."

Of Vanderhaeghe zelf ook met de vuist op tafel geklopt heeft? "Niet speciaal. Ik denk dat er een grote cohesie is tussen spelers en trainer. We werken heel goed samen. Ik heb de voorbije dagen een speech gegeven waarin mijn ontevredenheid naar boven kwam, maar we moeten het wel samen doen."

'We wilden alle belemmerende factoren aanpakken. We zijn niet over één nacht ijs gegaan'
Ivan De Witte, voorzitter AA Gent

Etentje gaat niet door

Zaterdag sprak ook Vanderhaeghe nog met het bestuur, maar het traditionele etentje op maandagavond ging deze keer niet door. Intern werd er eerder gepraat óver Vanderhaeghe dan mét Vanderhaeghe. Hij stond ter discussie.

"Of ik voor mijn job moet vrezen? Ik zou het echt niet weten", besluit de Gentse coach. "Iedereen loopt hier ontevreden over de resultaten, van de spelers over de perschef en de materiaalman tot het bestuur en ikzelf. Ik weet ook dat een club als Gent in deze play-offs meer verwacht. Ik blijf mijn job doen, wat er ook in de krant gestaan heeft. Wat kan ik daar ook op zeggen? Niet veel hé? Ik sta nog een jaar onder contract. Of ik de volgende weken ook voor mijn job speel? Dat is een vraag die je aan het bestuur moet stellen. Ik ben niet iemand die rap gaat twijfelen. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat we het tot een goed einde kunnen brengen. Europees voetbal blijft ons doel."

Iets wat De Witte ook bevestigt. "Of Vanderhaeghe Europees voetbal moet halen? Dat is een zwaar woord. Ik steek niet weg dat het een belangrijke doelstelling is, ook al gebeurt het via de barrages. Maar we gaan nu door met Vanderhaeghe. En de toekomst zal ons verder gidsen."

Kleine opsteker voor het duel tegen Genk: doelman Lovre Kalinic is inzetbaar. Hij miste de match tegen Charleroi omwille van een blessure aan de voet. Thomas Foket ondervindt nog steeds hinder aan een heupspier en moet passen. Brecht Dejaegere is twijfelachtig omwille van een peesblessure.