Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Plannen voor islamitische school in Genk, kandidaat-burgemeester Zuhal Demir geen fan

Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

De Limburgse moslimgemeenschap wil volgend schooljaar in Genk een islamitische school oprichten. Er zijn al 50 inschrijvingen voor de eerste graad, klinkt het. Achter de initiatiefnemers zit de Turkse Milli Görüs-beweging, weet het Belang van Limburg, maar dat wordt ontkend. 

Milli Görüs heeft nu al acht moskeeën in de Limburgse mijngemeenten, en scholen in Brussel en Charleroi. De Turkse islambeweging kwam in februari in het nieuws met een nepuniversiteit in de hoofdstad. De instelling noemde zichzelf onterecht een universiteit en veranderde door toedoen van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) van naam.

De initiatiefnemers van de school in Genk vinden dat het bestaand onderwijs niet genoeg kansen biedt aan jongeren met een islamitische achtergrond. "We zijn ervan overtuigd dat achterstand geen lot is", zegt de coördinator van de nieuwe school, die Crescent (Halve Maan, nvdr) College heet. "We zullen ook lessen Arabisch en Turks geven zodat jongeren de kans krijgen om hun moedertaal beter te beheersen. We zijn ook de eerste school in Vlaanderen die islamitisch onderwijs zal organiseren."

Onder meer in Houthalen bestaat al een Lucernacollege, opgestart door de Turkse gemeenschap, maar die willen zich niet als louter islamitische school profileren. Crescent College zegt open te staan voor jongeren met om het even welke religieuze achtergrond.

Het nieuwe college zou graag in de gebouwen van de Regina Mundi-school starten, maar die locatie is nog niet zeker. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits laat weten nog geen dossier ontvangen te hebben.

Zuhal Demir: “Niet het juiste medicijn”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits laat weten nog geen dossier ontvangen te hebben. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is alvast niet gewonnen voor de oprichting van een islamitische school in Genk. “Achterstand hoeft geen lot te zijn, maar de oprichting van een islamitische school lijkt me niet het juiste medicijn voor deze diagnose”, zegt ze in een bericht op Facebook. Demir is kandidaat-burgemeester in Genk.

“Of we daarmee de schooluitval van de Genkse jongeren gaan keren en hun kansen op een job gaan versterken? Ik betwijfel het ten zeerste. Het zal niet de kennis over de islam of van deze talen zijn die jongeren in Limburg gemakkelijker aan het werk gaan helpen”, zegt Demir. “Of de organisatie is naïef overtuigd dat ze hiermee jongeren van vreemde afkomst meer kansen geeft, of het is een bewuste dekmantel voor nog meer segregatie.”

'Of de organisatie is naïef overtuigd dat ze hiermee jongeren van vreemde afkomst meer kansen geeft, of het is een bewuste dekmantel voor nog meer segregatie'
Zuhal Demir (N-VA)

Demir vindt dat de school beter haar middelen kan gebruiken om de achterstand “echt om te buigen”. “Door extra taalondersteuning Nederlands, studiebegeleiding op schooldagen, desnoods door zondagscholen voor inhaallessen te organiseren. En waarom ook niet voor ouders bij te scholen? Want over een ding zijn we het eens: achterstand hoeft geen lot te zijn”, besluit de staatssecretaris.