16 januari 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Vermoeide reizigers

Decennialang bepaalden sigarettenmerken het aanzien van de autoracerij. Zij waren hoofdsponsors van de Formule 1. Diverse renstallen beschilderden hun machines in de stijl van pakjes sigaretten. Tot in 2006 de tabaksindustrie als sponsor verbannen werd door álle sportbonden. En nu rijdt Max Verstappen, ’s lands snelste coureur ooit, voor een team dat zelfs de naam draagt van een zogenaamde energydrink: Red Bull.

Benzinestations zijn daar blij mee, net als met hun rek rookwaar. Op één blikje energy zit de winstmarge van een volle tank brandstof. En: haastige automobilisten zijn de geknipte doelgroep. Wie na een slopende dag nog een etappe voor de boeg heeft, kan kiezen: een pilotenslaapje op de parkeerplaats, of een shot energy achteroverslaan. Een historische parallel, want het ­ingrediënt taurine werd voor het eerst toegepast om Japanse piloten op te peppen tijdens lange vluchten.

Voor kinderen en pubers is dit grote-mensen-goedje ronduit ongezond. Kinderartsen waarschuwen daar al jaren voor. Energydrankjes staan stijf van de calorieën (terwijl obesitas een volksziekte is), en bevatten daarnaast een straffe dosis cafeïne. De concentratie is niet schokkend voor een volwassen, geroutineerde koffieleut. Maar een kind dat één blikje energy leegt, krijgt een oplawaai die vergelijkbaar is met een volle kan koffie. En dan te bedenken dat er kinderen zijn die op één dag meerdere doses innemen; in de supermarkten nabij scholen gaan de blikjes nog sneller over de toonbank dan bij de benzinestations.

Kinderartsen zeggen dat ze steeds vaker jongeren in hun spreekkamer krijgen die last hebben van rusteloosheid, hartritmestoornissen en slaapproblemen. Oorzaak: onmatige consumptie van energydrink. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid handhaaft desondanks het motto van zijn voorgangers: de ouders zijn verantwoordelijk. Dat is mooi makkelijk, als ouders niet weten of hun kind zich in de pauzes voltankt bij de buurtsuper, en ook niet weten hoe ze dat kunnen voorkomen. Waarom geen verkoopverbod aan jongeren onder de 18, op dranken waaraan kunstmatig pepmiddelen zijn toegevoegd? Waarom communiceert zo’n bewindsman niet wat z’n échte bezwaren zijn ­tegen verkoopregulering? Met een verbod op verkoop aan kinderen draag je een gezondheidsnorm uit, die met geen voorlichting of etiketten te evenaren valt.

Een onderbelichte vraag intussen, is waarom kinderen zo om energy verlegen zitten. De reclame en de kudde kunnen niet hun enige trek- en drijfveren zijn. Lopen de school- en reistijden te veel vóór op hun puberale bioritme? Wat maakt, dat ze vaak zo vermoeid zijn als een handelsreiziger na uren achter het stuur?

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.