Direct naar artikelinhoud
Media

Sanoma wil vrouwenbladen verkopen aan Roularta: 96 jobs bedreigd

Enkele van de magazines waarvoor Roularta interesse koestert.Beeld rv

Mediabedrijf Sanoma wil zijn Belgische vrouwenbladen verkopen aan Roularta Media Group. Dat meldt Sanoma in een persbericht. Als gevolg van de voorgenomen verkoop van het portfolio heeft Sanoma België tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag aangekondigd van mogelijk 96 banen. Beleggers sturen het aandeel Roularta omlaag.

Het banenverlies bij Sanoma treft voornamelijk commerciële en ondersteunende diensten. Na de aankondiging van de intentie tot collectief ontslag wordt de consultatie- en informatieronde met de sociale partners opgestart. "Pas daarna zal een definitieve beslissing genomen worden met betrekking tot het aantal banen dat door de reorganisatie getroffen wordt", luidt het in een persbericht.

Roularta heeft een bod gedaan op het vrouwenmagazineportfolio van Sanoma Media Belgium. Dat bestaat uit de merken Libelle, Femmes d'Aujourd'hui, Flair, Feeling & Gael, alsook La Maison Victor, SheDeals, Loving You, Zappy, Communiekrant en Kids Only. De websites, line extensions en socialemediakanalen van deze titels zijn eveneens in het bod opgenomen.

De interieurmediamerken blijven integraal onderdeel van Sanoma, "mede ook gezien het feit dat de redactionele synergie tussen België en Nederland op dit vlak heel sterk is", klinkt het. De voorgenomen wijzigingen hebben geen impact op het contentmarketingagentschap HeadOffice.

De totale omzet van die merken (inclusief de websites en line extensions) bedraagt 78 miljoen euro. Roularta betaalt inclusief de pensioen- en abonnementenverplichting een totale som van 33,7 miljoen euro. In de marge van het overnamebod deelde Roularta ook mee dat 2017 een slecht jaar was voor de mediagroep. De advertentie-inkomsten daalden namelijk. En Roularta investeerde in het e-commerceplatform Storesquare en had andere eenmalige kosten. Roularta verwacht dan ook een bedrijfsverlies. Voor het boekjaar 2017 wordt geen dividend voorzien. Beleggers stuurden het aandeel na hervatting van de handel om 11 uur meteen zo'n 6 procent lager.

De plannen dat bij de overname mogelijk 96 banen sneuvelen bij de ondersteunende diensten, zijn dinsdagochtend bij de vakbonden hard aangekomen. "De mensen wisten dat er iets gaande was, maar dit is absoluut een worstcasescenario, hier zijn geen woorden voor", zegt Stephan Galon, vakbondssecretaris BBTK-ABVV, na afloop van een bijzondere ondernemingsraad bij Sanoma.

Volgens Galon werken bij Sanoma in België vandaag 230 mensen, van wie er ongeveer 100 van de redacties van de vrouwenbladen de overstap zullen maken naar Roularta. Bij de ondersteunende diensten worden mogelijk 96 banen geschrapt, waardoor er nog 34 mensen zouden overblijven bij Sanoma in België.

"De informatie- en consultatiefase wordt opgestart en wij zullen er echt alles aan doen om dat cijfer van 96 ontslagen naar beneden te krijgen. Er zijn al reorganisaties geweest en de mensen zijn met verstomming geslagen. Dit is een ongelooflijk zware klap", aldus Galon.