Direct naar artikelinhoud
Kerstsongs

Pak het eens anders aan: dit zijn de beste alternatieve kerstnummers

Natuurlijk mag ‘Santa Claus Goes Straight to the Ghetto’ van Snoop Dogg niet in onze lijst ontbreken.Beeld XPosure USA

In elk warenhuis wordt u dezer dagen als een kerstkalkoen volgepropt met dezelfde feestelijke hits van Mariah Carey, Bing Crosby, Wham! en Ol’ Blue Eyes. Stilaan de buik vol van al dat klef kerstgedoe? Dan stellen we u graag een minder evidente kerstlijst voor, die ver weg blijft van een Stille Nacht, laat staan Heilige Nacht. Merry Christmas, and a jingle hell to you!

De meeste christmas carols knetteren graag als een knusse open haard. Niet zelden doen ze ook een overdosis dennengeur en maneschijn vermoeden. Zelfs een gebroken hart wordt steevast onder een laag dikke stroop begraven. Niets mis met pophits als ‘Last Christmas’ en ‘All I Want for Christmas is You’, maar we hoeven ze heus niet op elke straathoek te horen. Een alternatieve mix dringt zich op: tijd voor RemiXmas!

Voor het gemak laten we een geestige dwarsligger als ‘Bakske vol met stro’ van Urbanus achterwege, net als de ultieme tranentrekker ‘Fairytale of New York’. In die onsterfelijke kerstclassic van The Pogues met Kirsty MacColl gaat de stem van Shane MacGowan gemarineerd in illegaal gestookte whisky en Ierse folk, terwijl verwijten héén-en-weer geslingerd worden. Fantastisch nummer, en de perfecte luchtverfrisser om de geur van maretak en weeïge glühwein te verdrijven.

Maar het kan nóg straffer.

Een lijst als perfecte luchtverfrisser om de geur van maretak en weeïge glühwein te verdrijven

Perverse pa, zwarte kerst

In ‘Grandma Got Run Over By a Reindeer’, de novelty hit van Elmo & Patsy, vindt een stomdronken matriarch de dood in een sneeuwstorm. De La Soul heeft het in ‘Millie Pulled a Pistol on Santa’ over een perverse pa die zijn dochter molesteert, waarop die laatste beslist om bloedig wraak te nemen in het winkelcentrum, waar de ouwe viezerik als Santa andere kinderen op zijn schoot trekt. In de lijst van verdacht vaderschap treffen we ook The Decemberists aan, die John Denvers geweldige ‘Please, Daddy, Don’t Get Drunk This Christmas’ onder handen nemen. Een zevenjarig bloedje vraagt aan papa om de fles even opzij te zetten: “I don’t want to see my mamma cry.” Een maat voor niets: de vader in kwestie ligt in zwijm onder de kerstboom. En dat lag vast niet aan de marshmellow in zijn chocomelk.

Tom Waits in kerststemming. Al heeft de ho-ho-ho in zijn Christmas Carol een andere betekenis.Beeld Tom Waits

In ‘Santa Claus Goes Straight to the Ghetto’ zet Snoop Dogg dan weer “black poontang” - zwart kutje - op zijn verlanglijstje. Tot Santa dat vleselijk lekkers onder de boom legt, stelt hij zich al tevreden met meer bescheiden presentjes: “On the first day of christmas, my homeboy gave to me a sack of the "krazy glue" and told me to smoke it up slowly.” Sharon Jones vertrouwt minder op een goede afloop: er zijn geen schoorstenen in de achterbuurt, dus dat wordt weer een feest met lege handen. Je kunt alleen maar hopen op  ‘A Christmas Fucking Miracle’ van Run the Jewels. Straffe kersthop! 

Al blijft onze persoonlijke favoriet voor een Zwarte Kerst ‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’ van Tom Waits. Die song gaat over een zwanger hoertje, dat boven een verloederd boekenwinkeltje hokt en probeert af te kicken van de dope en whiskey. Waits noemde het nummer ooit “een laconieke first-person sketch”, waarin hij de kerstbrief van een prostituée voorleest. In het laatste couplet geeft ze onverwacht toe dat ze alles uit haar duim gezogen heeft en achter tralies zit … maar wel in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating op Valentijnsdag. Geen sketch voor lachebekjes, dus. Maar wél een straf tegengif voor alle opgeklopte holiday cheer.