Prins Marc II van Peer Stoet officieel aangesteld

Als we zijn voorgangers mogen geloven is voor prins Marc II van de gilde Peer Stoet zaterdag een ongelofelijk jaar van start gegaan. “Die 365 dagen tussen aanstelling en aftreden zijn onwaarschijnlijk”, weet de vorige prins Stijn I.

Marc Peeters

De aanstelling van de prins carnaval staat in Herenthout bol van traditie. Bij het betreden van de feestzaal draagt de nieuwe prins enkel een wit kostuum. Een voor een krijgt hij dan de attributen overhandigd die bij zijn ambt horen. Het officiële lint, een medaille, de rode mantel, zijn steek, een extra pluim om daarbovenop te steken en laatst maar zeker niet in het minst: de scepter die met veel gespeelde tegenzin door zijn voorganger Stijn I wordt doorgegeven.

“We gaan er een fantastisch jaar van maken”, belooft Marc II tijdens zijn toespraakje, met vooral zeer veel woorden van dank aan zijn achterban. De carnavaleske sfeer zit er helemaal in als de afscheidnemende burgemeester Patrick Heremans (GBL) tijdens zijn woordje meldt dat hij voor de eveneens aftredende prins een aangepaste tekst van het liedje Een ster van Stan van Samang heeft meegebracht waarbij de ster een beetje Stijn wordt.

Stijn I, die het liedje in de vingers heeft, wordt uitgenodigd om het meteen te komen zingen en die gaat daar gretig op in. De woorden rijmen niet helemaal met de melodie, maar dat maakt het alleen maar plezanter.

Standbeeld

Nu de prins officieel in het zadel zit, kan Herenthout toeleven naar de stoet. Die trekt dit jaar vrij laat door de straten van Herenthout. De optochten zijn gepland op zondagen 3 en 10 maart. Dat heeft uiteraard te maken met de datum waarop Pasen valt.

“Nieuw is dat we het Standbeeld voor de Stoeter dat in de schaduw van de kerk staat, hebben overgedragen aan het gemeentebestuur”, zegt Gunter Nevelsteen, voorzitter van de Carnavalvereniging. “Dit monument werd in 2013 op kosten van de stoetvereniging opgericht toen we 11x11 hebben gevierd in Herenthout. We hebben het kunstwerk nog eens laten behandelen zodat het tiptop in orde is. Een overdrachtsdossier met onderhoudsrichtlijnen werd overhandigd aan burgemeester Patrick Heremans.”