Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe wonnen hun herkansingsrace in de lichte dubbeltwee.© if

Roeien Europese olympische kwalificatieregatta & Europees kampioenschap in Szeged

Tim Brys en duo Van Zandweghe/Vyvey plaatsen zich voor A-finale en roeien zondag om olympische tickets

Gent / Brugge -

Op de tweede dag van de olympische kwalificatierace in Szeged plaatste skiffeur Tim Brys zich met een tweede plaats in zijn halve finale voor de A-finale. Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey wonnen in de lichte dubbeltwee hun herkansingsrace en kwalificeerden zich ook voor de A-finale. Als Brys zondag bij de eerste drie eindigt en het Brugse duo in de top twee, dan mogen zij in de zomer ook naar Parijs.

William Defraigne

Tim Brys liet van in de eerste meters het initiatief aan de Serviër Nikolaj Pimenov, die met een twaalfde plaats op het WK 2023 al nipt naast een olympisch ticket greep. In zijn zog volgde de Oekraïner Mykola Kalashnyk. Andre Pinto was de enige die het drietal nog een strobreed in de weg naar de A-finale kon leggen, maar de Portugees zou uiteindelijk op iets meer dan één seconde van Kalashnyk stranden en dus naar de B-finale worden verwezen. Vooraan bleef Pimenov zich vastbijten op de eerste plaats. Brys volgde op 500 meter van het einde op een halve lengte achterstand en drong in de slotmeters niet echt meer aan. De 31-jarige Gentenaar zat met zijn focus al helemaal bij de A-finale, die hij zondag om 10.45 uur zal roeien tegen de Bulgaar Vasilev (de winnaar van de andere halve), de Serviër Pimenov, de Sloveen Zvegelj, de Oekraïner Kalashnyk en de lokale Hongaarse favoriet Petervari-Molnar. Er zijn drie olympische tickets te verdelen.

Tim Brys werd tweede in zijn halve finale in de skiff.© if

In de lichte dubbeltwee gingen Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey van in de eerste meters van hun herkansingsrace het duel aan met het Portugese broederpaar Duarte Costa. De Turken Gok en Koroglu hulden zich met een snelle start even in de rol van derde hond, maar in de tweede wedstrijdhelft zetten de Portugezen en onze landgenoten orde op zaken. Afonso en Dinis Duarte Costa gingen de laatste 500 meter in als leiders, maar dan zetten Van Zandweghe en Vyvey hun eindsprint in om met een halve lengte voorsprong te winnen. De Bruggelingen roeien zondag om 11.05 uur de A-finale tegen Galeza/Kowalski (Polen), Khmara/Kovalov (Oekraïne), de broers Duarte Costa (Portugal), Schoeberl/Reim (Oostenrijk) en Gok/Koroglu (Turkije). Er wordt geroeid om twee tickets voor Parijs.

Twee halve finales op EK

Op het Europees kampioenschap, ook in Szeged, stootten Tristan Vandenbussche en Aaron Andries in hun zware dubbeltwee door tot de halve finales dankzij hun tweede plaats in hun kwalificatierace. De Bruggeling en Gentenaar namen meteen het heft in handen maar moesten halfweg het meesterschap van de Britten Devereux en Collins dulden. Hun tweede plaats kwam echter nooit meer in gevaar, waardoor ze zaterdag om 11.32 uur op jacht kunnen naar een finaleplaats. Die race zal hen veel info geven over hun mogelijkheden in de laatste olympische kwalificatierace, die ze in mei in Luzern zullen roeien.

Ook Gaston Mercier roeit zaterdag (11.44 uur) voor een plek in de EK-finale. De Luikenaar pakte in de slotmeters van zijn herkansingsrace in de zware skiff uit met een spectaculaire stunt door vanop de derde plaats en met een achterstand van meer dan vier seconden alsnog naar de zege te sprinten. In de open klasse kon de internationaal debuterende Mazarine Guilbert niet doorstoten naar de A-finale, maar in haar herkansingsrace strandde ze wel op amper vier seconden van de vice-Europese kampioen Katharina Janzen. Guilbert roeit zondag om 9.58 uur de B-finale.

Jan Boone: “Uitkijken naar veelbelovend weekend”

Jan Boone is tevreden over de Belgische resultaten tijdens de eerste twee dagen van het EK en de olympische kwalificatie. “Onze twee boten die naar een olympisch ticket lonken, zitten op schema. Skiffeur Tim Brys en de lichte dubbeltwee Van Zandweghe/Vyvey moeten in de A-finale een voorname rol kunnen vertolken in de strijd voor tickets voor Parijs”, denkt de Performance Manager van de Vlaamse Roeiliga. “Op het EK hebben we met Marlon Colpaert al één A-finale op zak, maar ook Gaston Mercier, Mazarine Guilbert en het duo Andries/Vandenbussche bewezen al dat ze hun EK-selectie verdienen. Het wordt nu uitkijken naar een veelbelovend weekend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer