Zeven jaar cel gevorderd voor verkrachting van minderjarigen tegen medebeklaagde van Sven Pichal

Het openbaar ministerie heeft maandag zeven jaar cel gevorderd tegen voormalig productieassistent Benoit D. (36), die vervolgd wordt voor het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik en voor het verkrachten van twee minderjarigen. Hij is een van de mannen die vorige zomer samen met ex-radiopresentator Sven Pichal werd opgepakt.

blg

Een bevriend acteur had vorige zomer beelden van seksueel kindermisbruik op de gsm van B.D. aangetroffen. Hij had hem gezegd dat hij naar de politie moest gaan. B.D. had dan op 11 augustus 2023 aangifte gedaan tegen acteur R.D.B. omdat die hem de beelden had gestuurd. R.D.B. verklaarde dat hij die beelden samen met B.D. had bekeken.

Het informaticamateriaal van B.D. werd daarop onderzocht. “Op zijn gsm werden veertien unieke foto’s en video’s aangetroffen van baby’s en jongens tot twaalf jaar oud die op extreem gewelddadige manier verkracht werden door volwassen mannen. Werkelijk misselijkmakend”, stelde de procureur.

Maar het onderzoek bracht nog meer aan het licht. B.D. had ook twee minderjarige acteurs seksueel misbruikt in zijn hoedanigheid als productieassistent bij een theaterproductie in Antwerpen. De jongens waren 14 en 16 jaar toen het begon.

“Omdat zij wat verder weg woonden, liet hij hen bij hem thuis overnachten. Hij had daarover op voorhand afspraken gemaakt met hun ouders. Nadat hij ieders vertrouwen had gewonnen, begon hij hen alcohol en drugs aan te bieden. Hij gaf hen ook geldbedragen van 150 of 200 euro om seksuele handelingen te stellen. Mijn cliënten moesten alles geheim houden”, stelde meester Kris Luyckx, die namens de twee slachtoffers en Child Focus schadevergoedingen eiste.

Een van de slachtoffers was op de zitting aanwezig en nam ook zelf het woord. “Ik was 14 jaar en dacht dat ik een beste vriend had. Hij adoreerde mij, plaatste me op een voetstuk en gaf me een goed gevoel. Hij wist wat ik graag wou zijn en speelde daar goed op in. Dat is uitgedraaid op meerdere jaren van seksueel misbruik, waar ik nog altijd de gevolgen van draag. Ik hoop dat ik er op een dag niet meer aan denk, dat ik het ooit achter mij kan laten.”

De gerechtspsychiater stelde volgens de procureur een “forse parafilie” (ongewone seksuele interesses of voorkeuren, nvdr) bij de beklaagde vast. B.D. kampt daarnaast ook met een alcohol-drugs- en seksverslaving die mee hebben bijgedragen tot de feiten. Er is daardoor sprake van een bovengemiddeld recidiverisico. Een residentiële behandeling is volgens de deskundige noodzakelijk.

B.D. zat drie maanden in de gevangenis en staat nu onder elektronisch toezicht. Hij beschikt over een gunstig strafregister. “Er moet herstel zijn voor de beklaagde zelf, maar we kunnen niet voorbijgaan aan de ernst van de feiten en de mogelijk permanente gevolgen voor de slachtoffers”, stelde de procureur. Gelet op het recidiverisico vorderde ze zeven jaar cel, 16.000 euro boete en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

De verdediging voerde geen betwisting over de feiten. “Hij beseft maar al te goed wat hij heeft gedaan en vindt zichzelf een monster. Hij heeft nood aan een langdurige behandeling. Hem terug naar de gevangenis sturen, heeft geen enkel nut, zeker omdat er een positieve behandelprognose is”, stelde zijn advocaat Lesley Vermeulen.

Het laatste woord was voor B.D. zelf. “Ik besef dat ik mensen heb pijn gedaan en teleurgesteld. Ik was een losgeslagen projectiel bij die jongens en zij gaan dat de rest van hun leven meedragen, allemaal door mij. Ik heb een stuk van hun jeugd afgepakt en dat kan ik niet minimaliseren of vergoelijken. Het zijn weerzinwekkende feiten en ik kan dat mezelf nooit vergeven. Maar ik wil graag in behandeling blijven, want het helpt mij. Al heb ik nog een lange weg af te leggen voordat ik terug normaal zal kunnen functioneren.”

Het vonnis in deze zaak wordt op 13 mei uitgesproken. De zaak tegen acteur R.D.B. wordt op 17 juni behandeld. Hij wordt enkel vervolgd voor het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik. Sven Pichal moet nog door de raadkamer verwezen worden.

LEES OOK. Proces tegen medeverdachte Sven Pichal start op 17 juni

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER