Melissa Depraetere (Vooruit), Raoul Hedebouw (PVDA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).© Fotomontage GVA

Meer dan ooit is 1 mei de dag van de grote politieke beloftes geworden: hiermee pakken de verschillende partijen uit

Meer dan ooit is 1 mei een dag van politieke beloftes geworden. Niet alleen de socialisten, maar ook de andere politieke partijen strooien met cadeautjes op de Dag van de Arbeid.

Siska Thuysbaert

LEES OOK. Socialistische verdeeldheid op Dag van de Arbeid: van “Conner zei wat mensen denken” tot “een politicus moet zijn manieren houden”

Ooit was 1 mei dé hoogdag van de socialisten en de socialisten alleen. Die tijden liggen ver achter ons. Vandaag claimen ook andere partijen de Dag van de Arbeid. Allemaal strooien ze met cadeautjes om wie werkt te verleiden. Meer dan ooit is 1 mei een dag van grote beloftes geworden. Van hogere minimumlonen en meer vakantiedagen tot en met een verlaging van de pensioenleeftijd. Allemaal voorstellen waar een stevig prijskaartje aan vast hangt. Alleen N-VA en CD&V lieten de Dag van de Arbeid aan zich voorbijgaan. De christendemocraten wachten nog even af tot Hemelvaartsdag om feest te vieren. Dan is het Rerum Novarum, de dag van de christelijke arbeidersbeweging. Maar wat beloven de andere politieke partijen hun kiezers op veertig dagen voor de verkiezingen?

Vooruit: hogere minimumlonen

In haar speech op de vooravond van 1 mei pleitte Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere voor een verhoging van het minimumloon. Vandaag ligt dat in ons land op ongeveer 13 euro per uur. Als het van de socialisten afhangt, moet dat bedrag omhoog naar 15 euro per uur. Omgerekend naar een maandloon betekent dat een verhoging van 2000 euro naar 2500 euro bruto. Depraetere zet de verhoging van de minimumlonen vooral in de markt als een instrument om het verschil tussen werken en niet werken te vergroten. “Zo zullen veel meer mensen willen gaan werken”, klinkt het.

Melissa Depraetere pleit voor hogere minimumlonen in haar 1-mei-speech.© Fred Debrock

Op de Dag van de Arbeid zelf lanceerde Depraetere nog een voorstel, dit keer rond pensioenen. Wie op z’n achttiende begint met werken moet op 60-jarige leeftijd een volwaardig pensioen kunnen krijgen. “Wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn deel gedaan en zijn rust dubbel en dik verdiend”, volgens Depraetere. Nu ligt de wettelijke pensioenleeftijd in ons land op 65 jaar. Tegen 2030 gaat die naar 67 jaar. Ook ex-voorzitter Conner Rousseau pleitte er al voor niet enkel naar de leeftijd te kijken, maar ook naar de gewerkte jaren die iemand op de teller heeft. Maar Vooruit beet in het zand de afgelopen legislatuur.

Groen: meer wettelijk verlof

“1 mei is al lang niet meer de dag van de socialisten”, sprak Petra De Sutter, vicepremier van Groen stellig op de radio. Zij lanceerde een voorstel om het wettelijk minimumverlof uit te breiden van 20 naar 25 dagen. In vergelijking met andere Europeanen krijgt Belgen te weinig wettelijk verlof, vindt Groen. Vooral wie in de privésector werkt tegen een laag loon, denk maar aan een poetshulp, kelner of bouwvakker, moet het vaak met het minimum doen. “Werknemers uit de bankwereld, de chemie, overheid of het onderwijs kunnen op veel meer dagen rekenen”, zegt De Sutter. Vijf wettelijke verlofdagen per jaar extra zijn volgens Groen een belangrijke stap om de balans tussen werk en privé voor iedereen te verbeteren.

Open VLD: meer pensioen voor wie werkt

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) klom op het podium voor een 1-mei-toespraak. Hij ontpopte daar tot dé liberale voorman in de campagne. De premier maakte enkele van de verkiezingsvoorstellen van coalitiepartners Groen, CD&V en Vooruit met de grond gelijk. En ook N-VA, dat een gevangenis wil bouwen in Kosovo, moest het ontgelden. “Links zijn ze nu al bezig geld aan het uitgeven, rechts willen ze het land kapot”, haalde De Croo uit. “Wij hebben als enige onze prioriteiten op orde.” De Croo kwam zelf ook met een opvallend voorstel. Open VLD wil dat wie gewerkt heeft op het einde van de rit 500 euro meer pensioen krijgt dan wie niet gewerkt heeft.

Vlaams Belang: 239 euro netto voor wie werkt

Ook Vlaams Belang claimt de partij van de werkende mensen te zijn. Tijdens de familiedag in Plopsaland legde voorzitter Tom Van Grieken zijn koopkrachtplan op tafel. Dat moet werkende Vlamingen elke maand minstens 239 euro netto bezorgen. Vlaams Belang kopieert enkele van de recepten uit de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Zo denkt de partij aan een verhoging van de belastingvrije som en de verlaging van de belastingschijven. Ook de knip in de migratiefactuur en een onafhankelijk Vlaanderen zullen geld in het laatje brengen, volgens Van Grieken.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) belooft tijdens de familiedag in Plopsaland 239 euro netto extra voor wie werkt.© Fred Debroc

PVDA: een uitgestoken hand naar Vooruit

Geen echte verrassingen bij PVDA op de Dag van de Arbeid. Een miljonairstaks, hogere lonen en een terugkeer van de pensioenleeftijd naar 65 jaar blijven de beproefde recepten van uiterst links om de kiezer te overtuigen. Wel stak Hedebouw uitdrukkelijk de hand uit naar Vooruit om die voorstellen te realiseren. “Vandaag is de trieste waarheid dat als je op Vooruit stemt, je er de N-VA gratis bij krijgt”, volgens Hedebouw. Hij stelt zich partij voor als dé strategische linkse stem op 9 juni.

LEES OOK. EXCLUSIEF: alle partijstandpunten over alle hete hangijzers. Dit beloven ze te realiseren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER