Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Martínez wil tegen Oranje de breedte van zijn selectie testen

Dennis Praet (r.) traint met Nacer Chadli in de aanloop naar Nederland. 'Hij kan ons zeker helpen in de toekomst', meent de bondscoach.Beeld BELGA

Puzzelstukjes genoeg, vanavond tegen Nederland. Roberto Martínez plant, net als in Schotland, hier en daar een experimentje. Het woord is aan de invallers zoals Praet, Castagne en Denayer.

"Ik heb al snel geleerd dat er niet zoiets bestaat als een 'oefeninterland' tegen Holland." Roberto Martínez (45) ten voeten uit. Het draait ook vanavond om winnen bij de bondscoach. "Wie er ook speelt."

En toch, het belangrijkste waren die drie punten tegen Zwitserland, zei Martínez. België-Nederland mag dan speciaal zijn, meer dan de eer staat er vanavond in het Koning Boudewijnstadion niet op het spel. Vandaar: geen risico's. Wie wat last heeft, wordt gespaard. Reken onder hen alvast Marouane Fellaini (lies), die ook gisteren individueel trainde. "Niets ernstigs", wist Martínez. Maar wel voldoende om rust te krijgen.

Allicht gunt de bondscoach ook Thomas Meunier een dagje vrijaf. Die klaagde vorige week al over de vermoeiende kalender door de Nations League-wedstrijden en oefeninterlands. "Castagne zal minuten krijgen. Hij was echt goed tegen Schotland. Hoelang hij zal spelen, is moeilijk te zeggen. Maar hij verdient een cap, net als Praet."

Bondscoach Roberto Martinez.Beeld Photo News

Dennis Praet, de chouchou van Sampdoria, is eindelijk terug op Belgische velden. Maanden heeft hij zitten wachten op deze selectie, intussen vier jaar na zijn enige interland. "Praet was de voorbije week indrukwekkend op training." Praet is lang niet meer de voetballer die hij destijds bij Anderlecht was. Hij is een centrale middenvelder geworden. "Praet is geëvolueerd sinds ik hem zag spelen bij Jong België, volwassener geworden ook. Hij kan ons zeker helpen in de toekomst."

Praet en Castagne zijn niet de enigen die hun kans zullen krijgen. Ook Dedryck Boyata mag nog eens tonen dat zijn goed WK geen toevalstreffer was. Door de blessures van Vermaelen (zes weken out, waardoor hij ook IJsland en Zwitserland mist) en Vertonghen is het in de pikorde aan de verdediger van Celtic. "Maar het is ook belangrijk om de andere jongens centraal in de defensie eens te zien spelen. Mechele, Denayer, Kabasele: wellicht krijgen ook zij speelminuten."

Al is het maar omdat Martínez in de aanloop naar de Final Four van de Nations League en naar Euro 2020 wil weten hoe sterk zijn uitgebreide selectie is. Zijn volledig elftal omgooien gaat hij voor alle duidelijk niet doen. Daar is hij de man niet naar - op die ene WK-match tegen Engeland na, die België eigenlijk liever wilde verliezen. Martínez kon gisteren zelfs niet zeggen of Simon Mignolet nog eens zijn kans krijgt in doel. Verder dan "het is een mogelijkheid" kwam hij niet. Ach, zolang er maar gewonnen wordt, zeker?

Nieuwe assistent in november

Laatste thema op de persconferentie was de zoektocht naar een nieuwe assistent. Gehaast is hij niet, maar als de Rode Duivels halfweg november opnieuw samenkomen voor de Nations League-duels tegen IJsland en Zwitserland, wil Martínez wel zijn nieuwe assistent hebben.

"Onze staf is sterk, Shaun Maloney levert fantastisch werk. Maar als je naar een groot toernooi gaat, heb je een extra assistent nodig", zei de bondscoach, die na Graeme Jones ook Thierry Henry zag vertrekken. "Ik spreek niet over een T2 of T3, elk staflid is belangrijk. In november zullen we wel iemand hebben."