© ema

Studenten Sint-Claracollege volgen 24 uur les zonder te slapen

36 leerlingen van het Sint-Claracollege in Arendonk hebben zich geëngageerd om een dag en een nacht op school te blijven en les te volgen zonder te slapen. De marathon duurt 24 uur, van vrijdag- tot zaterdagochtend 8u.

Eddy Meulemans

“De leerlingen volgen eerst de gewone lessen, zoals elke vrijdag”, zegt Hanne Sips, leerkracht wiskunde en Latijn. “Alleen gaan ze na het laatste belsignaal om 15.40u nog niet naar huis en blijven ze gewoon op school, tot zaterdagochtend. Of ze een slaapzak meegebracht hebben? Nee, want het is bedoeling dat ze de hele tijd wakker blijven. Ook ’s nachts hebben we een volledig programma van lessen en activiteiten gepland.”

De nachtelijke lessen zijn zeer divers, gaande van Frans tot Spaans, muziekbingo in vreemde talen, improvisatietheater, ‘how to dj’ en zelfs … een groep honden africhten. Voor elk uur dat de leerlingen wakker blijven, laten ze zich sponsoren. Een deel van het sponsorgeld gaat naar Broederlijk Delen. Voor de rest van de opbrengst kiezen de leerlingen later zelf nog een ander goed doel. Welgeteld 36 jongens en meisjes van het vierde, vijfde en zesde middelbaar hebben hiervoor geheel vrijwillig een deel van hun weekend én hun nachtrust opgeofferd.

Lasershooten

Ook lerares Hanne Sips brengt de nacht mee door op school en gaat pas zaterdagochtend naar huis. “Of ik zelf ook 24 uur les geef? Nee, ik zorg voor de ondersteuning, zodat de lesmarathon vlot verloopt. In de loop van de nacht organiseer ik samen met enkele collega’s ook nog een bewegingsactiviteit voor onze studenten: lasershooten op school.”

Het Sint-Claracollege in Arendonk is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de grootste middelbare scholen in de regio. De school telt vandaag 820 leerlingen en biedt een compleet gamma van richtingen aan, van ASO tot technische en beroepsopleidingen.