ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

Foto: ANP

ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

Analisten reageerden verder gemengd op de resultaten van ASML. Investeringsbank Fubon Securities haalde de chipmachinemaker van de kooplijst af en de Spaanse bank Santander verlaagde het advies naar verkopen. De Duitse investeringsbank Berenberg verhoogde daarentegen het koersdoel voor ASML en handhaafde het koopadvies na de koersval van het aandeel.

De AEX-index noteerde kort na opening van de markt 0,3 procent hoger op 867,66 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder nog 1,1 procent. Voor de Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend bereikte de AEX nog een hoogtepunt van zo’n 894 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 921,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.