Themabeeld© Shutterstock

Al zeker 172 doden door zelfdodingsmiddel ‘X’ in Nederland sinds 2015

Minstens 172 mensen zijn sinds 2015 in Nederland overleden na gebruik van het zelfdodingsmiddel ‘X’. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting 113 Zelfmoordpreventie en GGD Amsterdam, waarover NRC woensdagavond laat berichtte.

lto
Bron: BELGA

De twee organisaties onderzochten vorig jaar, naar eigen zeggen voor het eerst, hoeveel mensen in Nederland stierven door het gebruik van het poeder.

De gemiddelde leeftijd van de gestorven mensen is 59 jaar. “Deze cijfers wijzen uit dat het een zeer diverse groep is met mensen uit alle leeftijdscategorieën, en dat de groep niet alleen bestaat uit ouderen die een weloverwogen keuze maken”, zegt onderzoeker Lizanne Schweren aan NRC. De 70-plussers maken met 38 procent wel de grootste groep uit, een derde was tussen de 50 en 69, en bijna een kwart was tussen de 30 en 49.

Op basis van de lijkschouwverslagen van forensisch artsen concludeerden de onderzoekers onder andere dat 70 procent een “psychiatrische voorgeschiedenis” had. Daarnaast werd bij 19 procent een euthanasieaanvraag gerapporteerd, die bij meer dan de helft was afgewezen.

Geheime naam

Voor het onderzoek werden het aantal sterfgevallen door zelfdodingspoeders van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2022 bekeken, op basis van informatie van forensisch medische diensten en data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Middel X is een poeder dat bestaat uit meerdere giftige stoffen die worden gebruikt in de chemische industrie. Vanwege veiligheidsredenen wordt de echte naam van het middel niet bekendgemaakt. Volgens de Nederlandse overheid heeft inname ervan ernstige bijwerkingen. Het overlijden van iemand die het middel neemt kan tot 40 uur duren.

Coöperatie Laatste Wil (CLW) introduceerde het middel zes jaar geleden. Begin deze week startte een zaak tegen zeven personen, allen zeventigers, die allemaal verbonden zijn of waren aan CLW. Ze hebben volgens justitie geholpen bij de verstrekking van het middel en zouden daardoor schuldig zijn aan hulp bij zelfdoding. Ze riskeren celstraffen tot 30 maanden.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer