© Photo News

KAART. Hoeveel bedraagt de werkloosheidsgraad in uw gemeente?

Uit een studie van de bank ING blijkt dat het niet alleen de goede kant op gaat met de werkloosheidsgraad in Limburg, maar ook met de participatiegraad. Dat is het percentage van de beroepsbevolking dat actief op zoek is naar een job. “In grote Vlaamse steden zoekt een aanzienlijke groep mensen geen werk meer, en participeert dus niet meer op de arbeidsmarkt. In Limburg speelt dat fenomeen een stuk minder”, zegt Philippe Ledent, econoom bij ING.

Mark VAN LUYK

De economen van ING stelden vast dat de werkloosheidsgraad sterk verschilt van gemeente tot gemeente, met regionale verschillen van 3 tot 30 procent. In Limburg is de werkloosheidsgraad nog steeds het hoogst in Maasmechelen (13,6%) en Genk (13,1%) en het laagst in Alken (5,5%) en Meeuwen-Gruitrode (5,8%).

Het goede nieuws: in Genk wordt de grootste Limburgse daling van de werkloosheid vastgesteld (-3,7%). Ook in Maasmechelen zakken de werkloosheidscijfers (-1,8%). Andere sterke dalers zijn Heusden-Zolder (-3,9%) en Ham (-3%). De werkloosheidsgraad daalt sterker in Limburg (-1,8%) dan in Vlaanderen (-0,6%).

Participatie

Hoewel de federale regering bevoegd is voor werk, kunnen ook gemeenten volgens ING zorgen voor meer werkgelegenheid in hun eigen achtertuin – door initiatieven in onderwijs, mobiliteit, aantrekkelijk vastgoed of levenskwaliteit. “De werkgelegenheid is een bepalende factor voor het gemiddeld belastbaar inkomen in een gemeente. De lokale besturen hebben er dus baat bij dat meer inwoners een job hebben want dat zorgt voor meer inkomsten”, zegt Philippe Ledent.

Ook het percentage van de beroepsbevolking dat actief een job zoekt, is gestegen. In Limburg is de participatiegraad het hoogst in Halen (75,4%) en Wellen (75,3%) en het laagst in Genk (64,7%) en Maasmechelen (65,8%). Maar in heel Limburg is dit cijfer gestegen, gemiddeld met 2 procent. In Vlaanderen bedraagt die gemiddelde stijging slechts 1,5 procent. In Maasmechelen steeg de participatiegraad met 1,8 procent, in Genk met 0,1 procent. De hoogste Limburgse stijgers zijn As (4%) en Zutendaal (3,9%). Alleen in Peer is er een lichte daling (-1,1%).

Gezond

“In Limburg stijgt de participatiegraad goed mee met de dalende werkloosheid, en dat is gezond”, aldus Ledent. “In grote Vlaamse steden zie je dat er wel veel banen worden gecreëerd maar dat er toch relatief veel werklozen zijn. Er is dus een mismatch tussen vraag en aanbod en dat moet worden aangepakt via het onderwijs of opleidingen. De participatiegraad kan ook laag liggen omdat een percentage mensen al te lang in het arbeidscircuit zit zonder een job te vinden. Ze zijn het solliciteren moe. Dat verklaart de lage participatiegraad in de groep van 55- tot 64-jarigen.”

Hoeveel bedraagt de werkloosheids- en participatiegraad in uw gemeente? U ontdekt het in onderstaande interactieve kaart of in de tabel: