Een van de priesters bij de kist van Aleksej Navalny tijdens de uitvaartplechtigheid in Moskou.
Foto: AFP.

Priester die grafrede hield voor Aleksej Navalny is geschorst door Russisch-orthodoxe kerk

De priester die vorige maand een grafrede hield voor de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zal drie jaar lang geen religieuze diensten meer mogen leiden. Dat heeft het Patriarchaat van Moskou beslist.

Priester Dmitri Safronov was een van de priesters die voorgingen in de uitvaartplechtigheid van Aleksej Navalny in Moskou op 1 maart. Later die maand hield hij de grafrede tijdens de belangrijke herdenkingsdienst die volgens de orthodoxe traditie plaatsvindt 40 dagen na het overlijden.Ā 

Safronov was ook een van de geestelijken die na Navalny's dood in een strafkamp een open brief schreef met een oproep om het lichaam aan de familie te geven.

De komende 3 jaar zal hij geen religieuze diensten meer mogen leiden.Ā Dat heeft de geestelijke leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, beslist met een decreet. Kirill staat bekend als een medestander van de Russische president Vladimir Poetin. Het decreet werd ondertekend op 15 april en is onlangs gepubliceerd op de website van het Patriarchaat van Moskou.Ā 

Safronov moet nu koster worden in een andere kerk in de Russische hoofdstad. Ook mag hij niet langer een soutane en het kruis dragen.Ā 

"We begrijpen duidelijk waarom"

De redenen voor de sanctie worden niet vernoemd in het decreet. "Maar we begrijpen duidelijk waarom", schrijft het team van Navalny in een verklaring op het socialemediakanaal Telegram.

Sinds Poetin aan de macht is, heeft de Russisch-orthodoxe kerk aan macht en invloed gewonnen. Na jaren van onderdrukking en onverschilligheid tijdens de Sovjet-Unie, zijn haar prestige en rijkdom de voorbije decennia sterk toegenomen.

De geestelijke leiders, Kirill op kop, hebben op hun beurt het regime van Poetin en zijn initiatieven gesteund.Ā De Russisch-orthodoxe kerk heeft haar steun gegeven aan de oorlog in OekraĆÆne. Het is ook gebruikelijk dat geestelijken de troepen zegenen voor ze op militaire missie vertrekken.

Wie is Aleksej Navalny?

Aleksej Navalny, van Russisch-OekraĆÆense afkomst, was advocaat en activist. De voorbije decennia ontpopte hij zich tot de belangrijkste criticus van de Russische president Vladimir Poetin.

Hij mag zonder overdrijven als Poetins belangrijkste binnenlandse vijand worden beschouwd. Navalny werd drie jaar geleden gearresteerd en zat sindsdien in de cel voor "het oprichten van een extremistische beweging". Hij zou daar nog meerdere jaren vastzitten,Ā tot hij in februari plots overleedĀ in een strafkamp in SiberiĆ«.

Volgens de Russische autoriteiten stortte Navalny in elkaar tijdens een wandeling, maar de precieze omstandigheden van zijn dood zijn nog steeds niet uitgeklaard.Ā De Europese Unie stelt Poetin en de Russische overheid verantwoordelijk voor de dood van Navalny.Ā 

Meest gelezen