Na wat aarzelen durfde de wolf de Zuiderring in Mol oversteken aan de Slagmolenstraat, richting Netevallei.

Wolf gespot in regio Mol: dier steekt Zuiderring over op klaarlichte dag

Het meldpunt Welkom Wolf kreeg gisteren 4 verschillende meldingen binnen van een wolf in Balen-Rosselaar, Mol-Heidehuizen en Mol-Ezaart. Hij stak ook de Zuiderring en de Netevallei over. Volgens Welkom Wolf is het een zwervend dier dat een plaats zoekt om zich te vestigen. Maar de plekken waar hij nu opdook, zijn daarvoor niet geschikt.

Fietsers zagen de wolf het eerst om 12 uur gisteren in de bossen bij het kruispunt van de Greesstraat en de Belsebaan-Bremdoornstraat in Mol. Hij wilde de Greesstraat oversteken, maar stelde zijn plannen uit, toen de fietsers eraan kwamen. 

Een uur later, om 13 uur, liet hij zich zien aan enkele automobilisten op het kruispunt van de Slagmolenstraat en de Zuiderring (N71). Die stak hij wel over, na wat aarzelen en goed links en rechts kijken. Eén van de passanten slaagde erin om daar foto's van te nemen. 

Rustig stukje natuur

De oversteek ging richting de Molse Netevallei en daarna kwamen er geen meldingen meer binnen. Volgens Welkom Wolf was het dier dan ook op zoek naar een rustig stukje natuur, weg van de mensen, en heeft hij dat daar gevonden.

Pas wanneer het donker was, werd hij opnieuw gespot. Dat gebeurde aan de overkant van de Molse Netevallei in Mol-Ezaart. Rond 22 uur kon iemand hem daar filmen in Hoogeind, achter het bekende café De Oude Jager. 

Zwerftocht

Daarna is hij niet meer gezien. Het is niet duidelijk waar hij nu is. Welkom Wolf roept dan ook op om meldingen door te geven op hun website. Maar mogelijk is hij alweer tientallen kilometers verder. "Een zwervende wolf kan eender waar terechtkomen. Zijn zwerftocht kan hem honderden en zelfs duizenden kilometers ver door heel Europa brengen."

Op één nacht kan hij tot 80 kilometer afleggen. "Het gebied waar hij gezien is, is absoluut ongeschikt als wolventerritorium. Zo'n territorium is bijna een halve provincie groot. Er zijn geen natuurgebieden daar in de buurt die in aanmerking komen, behalve dan het grensoverschrijdend natuurgebied van Mol-Postel richting Valkenswaard en Eindhoven in Nederland. Dat is zeker wel geschikt. Hij is daar ook vlakbij. Maar het is afwachten of hij het zal vinden."

Bekijk: De organisatie Welkom Wolf gaf overtuigende beelden vrij

Videospeler inladen...

Wolfwerende omheining

De organisatie benadrukt ook nog eens dat wolven ongevaarlijk zijn voor mensen en die altijd wil mijden. Hij leeft ook vooral van wilde reeën, hazen en wilde zwijnen.

"Maar gezien deze wolf het gebied niet kent, is het moeilijk voor hem om wild te vinden en er achteraan te gaan. Als er dan makkelijk te pakken schapen, geiten of alpaca's langs zijn parcours staan, is de kans groot dat hij zich daaraan vroeg of laat vergrijpt." Veehouders in de regio kunnen dan ook rekenen op subsidies als ze wolfwerende omheiningen willen plaatsen.

Op dit moment zijn er in de regio nog geen aanvallen op kleinvee gemeld. Daardoor heeft Welkom Wolf ook geen DNA van deze wolf en weten ze ook niet welke wolf het is. "In Hasselt, Zonhoven en Ravels zijn er een paar dagen geleden wel schadegevallen gemeld. Mogelijk is er een verband met deze wolf, maar zonder DNA kunnen we dat nog niet zeggen. Het kan een Limburgse wolf zijn, maar hij kan ook komen uit de Ardennen, Duitsland, Frankrijk, Nederland of van nog verder weg."

Meest gelezen