Seppe van Slorarock, Rien van Antwerp Reggae Festival en Bert van Antwerp Metal Fest (vlnr.).© Koen Fasseur

Eén weekend, drie festivals: Fort van Merksem decor voor Slorarock, Antwerp Metal Fest en Antwerp Reggae Festival

Merksem -

In het Fort van Merksem kan je van vrijdag 17 tot zondag 19 mei van drie verschillende festivals genieten. Slorarock op vrijdag, Antwerp Metal Fest op zaterdag en het gloednieuwe Antwerp Reggae festival op zondag. De drie organisaties slaan de handen in elkaar en samen knallen ze het Fort vol muziek.

Margot De Clercq

De vzw waaruit Antwerp Metal Fest vertrekt heet Freedom Of Culture & Music. “Binnen dat concept past het perfect om drie uiteenlopende festivals samen te organiseren en iedereen te laten genieten van een betaalbaar festival”, vindt Bert Delville (41), medeorganisator van Antwerp Metal Fest. Slorarock en Antwerp Metal Fest zijn in Merksem en omstreken geen onbekende namen. Dit jaar slaan ze de handen in elkaar en trekken ze naar het Fort van Merksem op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei. Naast die twee evenementen pronkt een gloednieuw reggaefestival, op zondag 19 mei.

Tijdens ‘het gezelligste festival van ’t stad’ komen naar schatting zo’n duizend fans zaterdag headbangen tijdens optredens van headliner Misery Index, Moments, Wiegedood en Nervosa.

Antwerp Metal Fest in de beginjaren.© Wim Hendrix/Concentra

Partnerschap

“Sinds 2019 was ons festival echt te groot geworden voor het Bouckenborghpark.”, begint Bert Delville van Antwerp Metal Fest. “Vanaf dat we het grootschaliger zagen en naar het Fort verhuisden, zijn we op zoek gegaan naar partners om mee in zee te gaan. Als je toch de volledige opbouw van een festival doet, waarom dan niet delen?”

“Wij hebben uitgestippeld hoe de podia gingen staan en hebben dus ook dit jaar het meeste van de opbouw en de organisatie op ons genomen”, legt Bert verder uit. “Wij deden de aanvragen en bestelden het materiaal, maar communiceerden duidelijk naar de partners zodat zij goed op de hoogte waren van alles dat ter beschikking is.”

Wim Soutaer

In 2013 vond de eerste editie van Antwerp Metal Fest plaats in het Bouckenborghpark, maar Slorarock palmde het park al in sinds 2010. “Het was even spannend om ons vertrouwde park achter te laten voor het Fort, dus hebben er stevig over vergaderd. Toen Bert naar ons kwam om de handen in elkaar te slaan, waren we net met de organisatie begonnen”, vertelt Seppe de Ruyter (20) van Slorarock.

Slorarock werd ooit opgestart door de Chiro Sloratokels, maar is nu een aparte vzw. “We behouden het geld voor de volgende editie, maar zijn ook het spaarpotje van de Chiro. Als ze ooit iets serieus voorhebben, kunnen ze op ons terugvallen.” Het organisatieteam van de vzw bestaat uit zes mensen, daarbuiten kunnen ze rekenen op een dertigtal vrijwilligers. Dat is ook bij Antwerp Reggae Festival ongeveer zo’n aantal. Maar omdat voor deze editie Antwerp Metal Fest de opbouw voor hun rekening nam, zitten zij aan negentig vrijwilligers.

Net zoals elk jaar wil Slorarock lokaal talent een podium bieden en strikt het een grotere naam om het publiek te lokken. “Wim Soutaer van de bekende hit Allemaal brengt sowieso sfeer op ons podium. Maar Weust en Turkey Drivers zijn bijvoorbeeld in de regio wel bekend”, zegt Seppe.

“Sinds 2019 was Antwerp Metal Fest te groot geworden voor het Bouckenborghpark. Vanaf dat we het grootschaliger zagen en naar het Fort verhuisden, zijn we op zoek gegaan naar partners om mee in zee te gaan. Als je toch de volledige opbouw van een festival doet, waarom dan niet delen?”

Bert Delville

Organisator Antwerp Metal Fest

Antwerpse reggae

Rien Samson (38) is dj bij het reggae-collectief Soul Shakers en stampte samen met Jeroen Vochten, ook bekend als Jay van High Grade Sound, een nieuw reggaefestival uit de grond. “Antwerpen en reggae hebben zo’n mooie geschiedenis en onbreekbare band. Daarom vonden we het tijd om in plaats van een festival in de Kempen (reggae Geel, red.), er eentje naar Antwerpen te brengen.”

Johnny Osbourne.© RR

“We hebben veel ervaring met indoor-evenementen en organiseerden al heel wat in zalen zoals Kavka, Local en Capital. Het is daarom wel uniek dat we deze kans kregen om onze eerste editie te lanceren. Op deze grotere podia kunnen artiesten ook een live band meenemen.” Op het grote podium zal zowel een lokaal bekende naam Johnny Den Artiest staan als de twee internationale toppers Johnny Osbourne en Joe Yorke. De tent wordt zondag omgedoopt tot The Pull Up Club waar dj-collectieven staan met als afsluiter de twee organisatoren Rien en Jeroen.

“Naast de kosten kunnen we ook onze ervaringen en kennis delen. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken waar je wel van kan leren”

Seppe de Ruyter

Organistor Slorarock

De drie partijen zijn fan van het concept van een gedeeld festival in het Fort. “Naast de kosten kunnen we ook onze ervaringen en kennis delen. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken waar je wel van kan leren”, zegt Seppe. “Het is ook heel leuk dat het zo’n uiteenlopende stijlen zijn, op die manier snoep je geen publiek van elkaar af”, vindt Rien. “We gaan zeker ook allemaal bij elkaar komen piepen”, besluit Bert.

Praktisch

Op het terrein zullen drie dagen lang twee vaste foodtrucks staan en twee die doorheen het weekend veranderen, allemaal zijn het lokale middenstanders. Het aanbod is uitgebreid: van ‘vettig festivalvoedsel’ tot gezondere snacks en vegan opties.

Slorarock opent zijn deuren op vrijdag rond 18 uur. Rond 1 uur trekken ze de polyvalente ruimte in en sluiten de afterparty af rond 3 uur. Ook Metal Fest en Antwerp Reggae volgen dat voorbeeld om hun dag af te sluiten. Op zaterdag begint de eerste metalband om 12 uur en op zondag klinken de eerste reggaebeats vanaf 13 uur.

Een ticketje voor Slorarock op vrijdag kost in voorverkoop 10 euro en aan de kassa 12. Voor Metal Fest betaal je op voorhand 35 euro en aan de kassa 47. Het reggaefestival kost 30 euro in voorverkoop en 35 euro aan de kassa.

Bert trommelde de andere twee op om de handen in elkaar te slaan.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners