Luister naar

Positie nabestaanden leidt tot nieuw tumult rond donorplan

Nieuws
Het is nog onzeker of er vandaag wel gestemd wordt over de wet die regelt dat van iedereen een keuze wordt vastgelegd over orgaandonatie. Er is gedoe over de wens van een aantal partijen, om de positie van nabestaanden beter te regelen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 12 februari 2018 om 20:24

Den Haag

De PvdA wil dat via een motie regelen, maar juristen van de Eerste Kamer hebben bezwaren tegen de tekst van de motie. Het AD berichtte maandag dat PvdA-senator Jopie Nooren om die reden de tekst van de motie heeft aangepast. De nieuwe tekst zou echter weer onvoldoende aan de bezwaren van kritische senatoren tegemoetkomen.

In de oorspronkelijke motie staat dat via een ministeriële regeling moet worden vastgelegd dat artsen niet tot orgaandonatie overgaan als nabestaanden niet te vinden zijn, of als zij ‘ernstige bezwaren’ hebben. Volgens de juristen wijkt die tekst te veel af van de inhoud van het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66). Als de Eerste Kamer zulke ingrijpende aanpassingen wil, moet dat in het wetsvoorstel zelf worden geregeld, vinden zij.

De SGP zal vandaag erop aandringen dat initiatiefneemster Dijkstra haar wetsvoorstel aanpast, om de positie van nabestaanden gewoon in de wet vast te leggen. Dan moet het voorstel echter opnieuw langs de Tweede Kamer, waar het plan eerder met de krapste meerderheid werd aangenomen. De ChristenUnie overweegt de SGP te steunen. ‘Het wordt wel een rommeltje zo’, reageert senator Roel Kuiper. ‘Als niet gezegd kan worden (in de motie, red.) dat familie een donatie kan weigeren, blijft er weinig van de inzet van de PvdA over.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’