Luister naar

Kleuter Deedee wacht uitzetting naar Liberia

Nieuws
Directeur Clazien Sonneveld van basisschool Kleurrijk kreeg vrijdag te horen dat de vierjarige Deedee wordt uitgezet naar Liberia. Het nieuws kwam ‘als donderslag bij heldere hemel’.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 17 februari 2018 om 20:32

Waddinxveen

Deedee (4) zit in groep 1 van gereformeerde basisschool Kleurrijk in Waddinxveen. Het meisje dat in ­Engeland geboren is, woont sinds een jaar in Nederland bij haar overgrootmoeder, die een verblijfsvergunning heeft.

Schooldirecteur Clazien Sonneveld hoorde vrijdag dat ze uitgezet gaat worden. ‘Van haar vader weet ik niets en haar moeder is nauwelijks in beeld. We kunnen Deedee niet zomaar laten gaan. Zeker niet zolang onduidelijk is of ze in Liberia door iemand met open armen en een open hart wordt opgevangen. Ze is er nog nooit geweest.’ De school heeft een brief naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gestuurd met de vraag nog eens goed naar Deedees zaak te kijken.

De directeur beraadt zich met haar team of en hoe de school in actie kan komen.

De Waddinxveense school is klein. Er zitten 111 leerlingen op. Sonneveld: ‘De impact van dit nieuws is groot en ons team is aangeslagen. Wat moet je zeggen tegen een kind dat vraagt of hij ook zomaar weggestuurd kan worden? Dit nieuws doet wat met de basiszekerheid van kinderen.’

Alle ouders hebben een brief gekregen met de oproep voor Deedee en haar overgrootoma te bidden.

veel meer scholen

De Waddinxveense school is niet de eerste en ook niet de enige die een dergelijk bericht krijgt. Uit cijfers van de IND blijkt dat tussen mei 2013 en april 2016 1360 verblijfsaanvragen voor kinderen werden ingediend. Het overgrote deel daarvan werd afgewezen; honderd kinderen mochten blijven. Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en geen verblijfsvergunning hebben, heeft de Nederlandse overheid de regeling Langdurig verblijvende kinderen gemaakt. Via die regeling is het mogelijk in Nederland te blijven, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Deedee kan geen aanspraak maken op deze regeling omdat zij nog maar een jaar in Nederland is.

De hoop was dat de ChristenUnie het in het regeerakkoord voor elkaar zou krijgen de regels voor een verblijfsvergunning voor kinderen te versoepelen. Dat gebeurde niet. Bekende Nederlanders begonnen in december de petitie Ze zijn al thuis, waarin opgeroepen wordt het kinderpardon te verruimen. Die petitie is bijna 76.000 keer getekend. De Protestantse Kerk in Nederland sloot zich in januari bij de actie aan. <

langdurig verblijvende kinderen

Wie kan er aanspraak maken op de regeling?

Mensen jonger dan 19 jaar zonder verblijfsvergunning die minimaal vijf jaar in Nederland gewoond hebben na hun asielaanvraag. De aanvraag moet door of voor hen zijn ingediend voordat ze dertien jaar waren. De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als er zonder onderbreking contact geweest is met de betrokken instanties, zoals de IND, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers of de Vreemdelingenpolitie. En als er niemand uit het gezin in aanraking is geweest met de politie of verdacht wordt van een oorlogsmisdrijf. Bij de asielaanvraag moeten de juiste gegevens zijn doorgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'