Direct naar artikelinhoud

Turkse aanval verenigt Syrische Koerden en regering in Afrin

De Syrische Koerden en de Syrische regering hebben overeenstemming bereikt over samenwerking in de noordwestelijke enclave Afrin. Het Syrische leger zal binnen twee dagen eenheden naar Afrin sturen om de Koerdische militie YPG te helpen een offensief van het Turkse leger af te slaan. Een woordvoerder van het Koerdische bestuur in Afrin heeft dat zondag meegedeeld.

Koerdische vrouwen rouwen om militairen die omkwamen bij de Turkse aanval op de stad Afrin in het noorden van Syrië.Beeld afp

Syrische eenheden zullen posities innemen langs de grens met Turkije. Het besluit tot samenwerking kan het Syrische leger in directe confrontatie brengen met de Turkse strijdkrachten en met hen samenwerkende Syrische rebellen.

Turkije begon vorige maand operatie Olijftak in een poging de YPG uit de enclave te verjagen. Het Turkse leger trok Afrin binnen en voert luchtaanvallen uit. De regering in Damascus beschouwt dit als een schending van de territoriale integriteit van het land.

Complex

Het regime en de Syrische Koerden, die ruim een kwart van het land in handen hebben, hebben een complexe verstandhouding. De twee partijen hebben elkaar in de burgeroorlog grotendeels met rust gelaten, maar in het oosten raken ze sinds een half jaar af en toe slaags om de controle over de provincie Deir al-Zor.

Ook heeft president Bashar al-Assad gezegd dat de Koerdische controle over het noorden van het land voor hem onaanvaardbaar is. De relatie tussen het regime en de Koerden zal voor een belangrijk deel bepalen hoe de politieke toekomst van het land eruit komt te zien. De Koerden zijn voorstander van een confederale structuur, met een ruime mate van autonomie voor de regio's en plaatselijke besturen.

Relatie tussen regime en Koerden zal voor belangrijk deel politieke toekomst bepalen

Bondgenoot

De Syrische Koerden worden gesteund door de Verenigde Staten, die hen beschouwen als de meest betrouwbare en effectieve bondgenoot ter plekke in de strijd tegen Islamitische Staat. Amerikaanse troepen bevinden zich in de noordoostelijke Koerdische enclaves. In Afrin zitten ze niet.