Direct naar artikelinhoud

Tsjechische snowboardster Ester Ledecka wint goud - op ski's

Wat Jorien ter Mors wilde, gaat de Tsjechische Ester Ledecka waarschijnlijk lukken: olympische medailles winnen in twee verschillende sporten tijdens dezelfde Winterspelen.

De Tsjechische Ester Ledecka tijdens haar gouden afdaling (links) en op het snowboard in Sotsji in 2014.Beeld epa

Want Ledecka deed zaterdag iets wat als nog onvoorstelbaarder werd ingeschat dan het combineren van shorttrack- en langebaanschaatsen. De 22-jarige wereldkampioen snowboard (parallelreuzenslalom) werd in Jeongseon olympisch kampioen op ski's. Ze veroverde het goud op de Super-G, het balansnummer tussen afdaling en reuzenslalom.

Het was haar droom en haar wens om op beide wintersportonderdelen uit te komen. Ledecka pikte het niet als coaches haar vertelden dat ze voor één sport moest kiezen omdat het anders niets zou worden met haar carrière. Ze vertelde erover in The New York Times, die de dubbeldeelnemer op tijd spotte. 'Als sinds mijn 14de had ik er discussies over met mijn coaches. Je moet kiezen en meer van dat soort blabla. Nee, zei ik, ik doe allebei. En als je het daar niet mee eens bent, dan kies ik voor een andere coach.'

Mooiste overwinning uit haar leven

Zaterdag werd Ledecka's koppigheid beloond. Ze kwam met startnummer 26 aan de start, zes nummers lager dan de toptwintig die altijd het eindklassement bepaalt. Ze versloeg de leidende Oostenrijkse Anna Veith (onder de naam Fenninger olympisch kampioen in 2014) met eenhonderdste van een seconde. Veith had al interviews gegeven over de mooiste overwinning uit haar leven.

Ledecka wilde aanvankelijk niet geloven dat zij had gewonnen. Ze werd erop gewezen door een cameraman. 'Ik dacht: die tijd kan niet kloppen. Er zal een vergissing zijn gemaakt. Of ik heb een poortje gemist', aldus de vrouw die in de Super-G nooit hoger was geëindigd dan 19de.

Ik was hier niet op voorbereid. Ik heb geen make-up op
Ester Ledecka, die op de persconferentie haar skibril ophield.

'Snurfer'

Op de persconferentie hield ze haar skibril op. 'Ik was hier niet op voorbereid. Ik heb geen make-up op', was de grap die zij eraan verbond. Gevraagd naar de overeenkomst tussen skiën en snowboarden, zei ze nuchter. 'Nou, in beide disciplines ga je van de berg af.' Het verschil in raceaanpak was voor haar ook duidelijk: 'De anderen stonden allemaal zwaar onder druk en durfden niks te riskeren. Ik wilde slechts mijn allerbeste run maken.'

Ledecka werd de allereerste alpineskikampioen van Tsjechië op olympisch niveau. Maar zaterdag moet ze haar ware reputatie waarmaken. Dan wacht de reuzenslalom op het snowboard, de plank die in 1965 werd uitgevonden door de Amerikaan Sherman Poppen. Hij bond de ski's van zijn dochters aan elkaar en noemde zijn creatie de 'snurfer': een combinatie van sneeuw en surfen.

De Tsjechische Ester Ledecka kust haar gouden medaille tijdens de ceremonie voor de Super-G op de Olympische Spelen in Pyeongchang.Beeld afp