Hanne Maudens (26) roept hulp in van fans om Olympische Spelen te halen: “30 uur trainen per week, studies én twee jobs, het wordt te veel”

Wetteren -

Sportief gezien is de Wetterse meerkampster Hanne Maudens (26) op weg om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer. Maar de weg naar Parijs is duur, en ze roept de hulp van haar fans in om haar olympische droom waar te maken. “Topsport, studies en mijn twee eigen bedrijfjes runnen: het wordt te veel.”

Lieven Van Imschoot

LEES OOK. Atlete Hanne Maudens (26) werkt in Zweden aan comeback na mentale problemen: “Met België wil ik niets meer te maken hebben”

“Goed, het gaat echt goed!” Hanne Maudens, die dinsdag 27 wordt, klinkt optimistisch. Sinds ze in oktober vorig jaar naar Zweden verhuisde, zag ze veel meer sneeuw en veel minder zonlicht dan in ons land. Maar het hield haar niet tegen om keihard te trainen. De meerkampster doet er alles aan om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

“Ik train dertig uur per week”, vertelt ze. “Krachttraining, bostrainingen, lopen op hellingen, techniektrainingen en combinatietrainingen. Het lukt prima, maar op het einde van de week ben ik echt vermoeid. Het zijn lange weken.”

LEES OOK. Voormalige topatlete ontwerpt nu kleding en juwelen om olympische droom te kunnen betalen: “Zelfs al moet ik ervoor op straat gaan dansen”

Om haar olympische droom waar te maken, startte ze haar eigen coachingbedrijf Equality Coaching, en ontwerpt ze kleding en juwelen met haar label Hebbedingen Hanne Maudens. Maar de combinatie met haar topsportleven valt haar zwaar. “Ze verlopen allebei goed, maar het wordt veel. Het is niet makkelijk om dat allemaal nog na mijn trainingen te doen.” (Lees verder onder de foto)

Hanne Maudens verhuisde naar Zweden, om er aan haar comeback te werken.© if

“Ik schrijf ook nog mijn thesis (voor haar studies Orthopedagogie aan de UGent, red.), en het is wat veel aan het worden. Ik ben van ‘s morgens tot ’s avonds laat in de weer, en ik moet voldoende rust nemen. En ik ervaar financiële stress. Ik heb veel kosten: verblijf, kinesist, voeding en voedingssupplementen, en de vluchten zijn duur. Ryanair vliegt niet op Kopenhagen.”

Financiële stress

Op steun vanuit de Vlaamse sportfederaties moet ze naar eigen zeggen niet meer rekenen, en ook haar sponsors raakte ze kwijt nadat ze met mentale problemen kampte en in een depressie sukkelde. Waar andere topsporters subsidies krijgen, moet de Wetterse atlete zelf haar boontjes doppen.

LEES OOK. Ze deed álles voor haar olympische droom, maar op de Spelen in Tokio stortte atlete Hanne Maudens (25) in elkaar: “Het ging niet meer in mijn hoofd”

“Ik ga niet in een crowdfunding om geld smeken”, vertelde ze ons twee maanden geleden nog. Maar op dat voornemen komt ze noodgedwongen terug. “Die financiële druk bezorgt mij veel stress en dat is niet aangenaam. Ik heb overwogen om een paar uur per week in een winkel te gaan werken, maar het is gewoon niet te doen.” (Lees verder onder de foto)

Hanne Maudens op het Belgisch kampioenschap meerkamp, met haar Zweedse coach, Nadia Casadei.© if

Maudens roept de hulp van het publiek in, en ze start een crowdfunding. Ze wil 21.000 euro verzamelen om er een stukje van haar olympische droom mee te betalen. “Iemand die mij 5 euro geeft, ben ik ook al dankbaar. En ik zoek nog bedrijven die me willen steunen. ITA Reizen uit Wetteren sponsort mijn vliegtuigreizen al gedeeltelijk, en ik vermeld mijn sponsors dan op Instagram of wanneer ik lezingen geef.”

“Hopelijk medaille in 2028”

Sportief gaat het beter en beter met de Wetterse. Zowel op de Zweedse als Belgische kampioenschappen sprokkelde ze punten. De komende meetings in Italië en Oostenrijk zouden moeten volstaan om zich bij ‘s werelds beste 24 atletes te voegen die naar de Spelen mogen.

“Elke week gaat het beter en beter, en ik krijg veel positieve reacties vanuit België. Normaal zou ik me moeten kunnen kwalificeren. Ik heb zeker geen spijt van mijn verhuis naar Zweden.” En haar ambities liggen hoog, zeer hoog. “Ik ben ervan overtuigd dat ik in Parijs de top acht kan halen, en hopelijk haal ik op de Spelen in 2028 in Los Angeles een medaille!”

Wie Hanne wil steunen, kan dat via https://gofund.me/cc00ec94

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen