Luister naar

Alle onvrijwillige seks wordt strafbaar

Nieuws
Bij seks tegen de wil van de ander, hoeft binnenkort niet meer worden bewezen dat sprake is van dwang of van verzet. Een eenvoudig ‘nee’ is voldoende om iemand strafbaar te stellen voor onvrijwillige seks, en dat geldt ook als er niks wordt gezegd, maar de omstandigheden duidelijk maken dat de ander geen seks wil.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 22 mei 2019 om 11:43

Den Haag

Het kabinet wil de zedenwetgeving aanscherpen, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag aan de Tweede Kamer. Hij wijst op de MeToo-beweging, die grensoverschrijdend seksueel gedrag aan de orde stelt. De huidige wetgeving loopt achter bij de maatschappelijke discussie, stelt Grapperhaus. Hij spreekt over een ‘discrepantie’ tussen wat strafbaar is, en wat maatschappelijk als grensoverschrijdend gedrag wordt gezien. ‘Seks behoort vrijwillig te zijn; mensen moeten zich ongehinderd en vrij in het openbaar kunnen begeven, zonder angst voor ongewilde seksuele handelingen of ongewenste seksuele toenadering.’

Nu is het nog zo dat voor de strafbaarheid van onvrijwillige seks moet worden aangetoond dat het slachtoffer werd gedwongen of zich verzette, en dat het (bijna) onmogelijk was zich aan de seksuele handelingen te onttrekken. Daarmee ligt de drempel om fout gedrag te bewijzen te hoog, vindt Grapperhaus. Hij stelt dat mensen zich bewust moeten zijn van het eigen handelen én van het gedrag van een ander. ‘Een “nee” is een “nee”. Als hieraan geen gehoor wordt gegeven, worden er grenzen overschreden en is er sprake van strafwaardig gedrag. Hiervan is ook sprake als een “nee” niet helder wordt uitgesproken, maar de onvrijwilligheid van de ander wel uit de feiten of omstandigheden behoort te worden afgeleid.’

bevriezing

De minister wijst bijvoorbeeld op het verschijnsel dat een lichaam als het ware ‘bevriest’ in een situatie van gevaar – bijvoorbeeld door seksueel geweld. ‘Het is in deze fysieke toestand van verstijving eenvoudigweg niet mogelijk je te uiten en/of fysiek verzet te bieden.’

In zo’n situatie is de pleger van het seksueel ongewenst gedrag toch strafbaar, ook al kan het slachtoffer geen ‘nee’ zeggen. Dat kan worden bewezen uit verklaringen van het slachtoffer, de verdachte en eventuele getuigen.

Grapperhaus wil met zijn wetsvoorstel een grotere verantwoordelijkheid neerleggen bij degene die het initiatief neemt tot (verdergaande) seksuele handelingen. Als iemand bijvoorbeeld niks zegt, maar de omstandigheden aanleiding kunnen geven tot twijfel (bijvoorbeeld omdat iemand niet of nauwelijks meedoet aan de seks), moet worden gevraagd of de ander het contact wel prettig vindt en wil doorgaan.

‘Als iemand dit nalaat en doorgaat met de seksuele handelingen kan dit aanleiding zijn voor de conclusie dat sprake is van strafbaar gedrag.’ Dat áltijd toestemming moet worden gevraagd voor seks, zoals bijvoorbeeld in Zweden en Spanje geldt, is volgens Grapperhaus ‘in de uitvoerbaarheid’ een lastige eis.

intimidatie

Het kabinet wil ook seksuele intimidatie, zowel online als op straat, strafbaar stellen. Een respectvolle flirt wordt niet verboden, maar wel als met het gedrag ‘iemand vrees wordt aangejaagd of in een vernederende, kwetsende of schaamtevolle situatie wordt gebracht’. Het gaat hierbij zowel om fysiek ongepast gedrag – zoals aanrakingen – als om opmerkingen die niet door de beugel kunnen.

Minister Grapperhaus laat de komende maanden nog uitzoeken hoe de nieuwe regels het best kunnen worden uitgevoerd, voordat hij het wetsvoorstel naar de Kamer stuurt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’