Negentig schademeldingen na aardbeving Groningen

Nieuws
Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) zijn woensdagochtend zo’n negentig meldingen binnengekomen van mensen die schade hadden aan hun huis. In twaalf gevallen was de schade zo ernstig dat er melding werd gedaan van een zogenoemde Acuut Onveilige Situatie (AOS).
anp
woensdag 22 mei 2019 om 07:51

Westerwijtwerd

Bij een AOS gaat het volgens een woordvoerder van TCMG om scheve muren of krakende en onveilige constructies. ‘Deze mensen krijgen binnen 48 uur iemand van het speciale AOS-team op bezoek voor een nadere inspectie.’ Volgens het TCMG komen er normaal gesproken zo’n dertig meldingen op een dag binnen. Sinds de telefoonlijnen woensdagochtend open waren, ging het alleen al in de eerste anderhalf uur om enkele tientallen meldingen.

Het schadeloket heeft extra mensen achter de telefoons gezet. Normaal gesproken zitten er tien mensen aan de telefoon, woensdag zijn dan er 25.

De TCMG heeft vorig jaar de schadeafhandeling overgenomen van de NAM. Bij het schadeloket van de overheid kwamen er de afgelopen tijd ongeveer 200 nieuwe schademeldingen per week binnen. Wel werden er per week steeds zo’n 300 schademeldingen afgehandeld. Op dit moment liggen er nog meer dan 15.000 meldingen op de plank die nog moeten worden afgehandeld. Een flink deel daarvan is nog afkomstig van de NAM.

epicentrum bij Westerwijtwerd

Om 05.49 uur vanmorgen werd Groningen opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd. Dat ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie. De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een kracht van 3.6. In januari 2018 vond er een aardbeving plaats in het Groningse dorp Zeerijp. Deze had eveneens een kracht van 3.4. De dag na die beving kwamen er zo’n duizend meldingen van schade binnen.

De zwaarte van die beving had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030. In maart dit jaar werd bekend dat er een parlementaire enquête komt naar de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de risico’s van de gaswinning in het gebied. Woensdagmiddag staat er in de Tweede Kamer een debat gepland over de gaswinning met minister Eric Wiebes.

Het is nog onbekend of er sprake is van schade als gevolg van de aardbeving. Wel laat de brandweer in Groningen weten dat de hulpdienst niet hoefde uit te rukken wegens de beving. Op social media lieten veel mensen in de provincie Groningen weten opgeschrikt te zijn door de beving, maar niemand rept over schade. ‘Hele bed trilde, iedereen wakker’, meldde iemand. Een ander zei: ‘Hele huis schudt en kraakt...’.

In Groningen is veel kritiek op hoe er wordt omgegaan met de schadeafhandeling van de aardbeving in 2018, iets waarvoor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk is. Veel mensen wachten nog steeds op compensatie, terwijl de beving al meer dan een jaar geleden plaatsvond.

Een overzicht van het KNMI toont aan dat er in april en mei al een groot aantal kleinere aardbevingen waren in de provincie Groningen. Het gaat om veertien bevingen tussen 16 april en 20 mei, in kracht variërend van 0.5 tot 1.8.

Rutte: verschrikkelijk

Premier Mark Rutte noemde de aardbeving in Groningen van woensdagochtend vroeg verschrikkelijk. ‘Ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft’, zei hij in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is die inmiddels ‘veranderd in een nachtmerrie’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?