© AP

Corrosie aangetroffen in tanks met behandeld radioactief water van kerncentrale Fukushima

Aan de binnenkant van tanks die worden gebruikt om behandeld radioactief water op te slaan in de stilgelegde kerncentrale van Fukushima Daiichi is corrosie aangetroffen. Dat heeft de exploitant van de centrale, Tepco, bekendgemaakt.

Lien Lammens
Bron: BELGA

Volgens Tepco is er geen probleem met de sterkte van de tanks, maar zijn sommige van de meer dan duizend containers in de centrale ruim tien jaar geleden geïnstalleerd en in de loop der tijd verouderd. De beheerder zegt de tanks te zullen blijven inspecteren. 

De kerncentrale van Fukushima werd in 2011 vernield door een enorme tsunami die werd veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 9. De ontmanteling van de centrale is aan de gang maar zal nog tientallen jaren duren. 

In augustus 2023 begon Tepco het afvalwater in zee te loodsen, ondanks protesten van lokale vissers en van China. Volgens de beheerder is op tritium na al het radioactieve materiaal uit het water gefilterd. Tritium is moeilijk van water te scheiden, maar volgens Tepco en het atoombureau van de Verenigde Naties (IAEA) is het slechts in ongevaarlijke hoeveelheden in het afvalwater aanwezig.

In maart werden tijdens een routinecontrole van drie tanks die na het overpompen waren geleegd, corrosie en afbladderende verf ontdekt. De tanks werden sinds 2016 gebruikt voor de opslag van behandeld radioactief water. Onderzoek wees intussen uit dat de corrosie geen invloed heeft op de structurele integriteit van de tanks en dat er geen water is gelekt, aldus Tepco, dat ook het IAEA op de hoogte stelde.

Omdat het onmogelijk is om de binnenkant te controleren van tanks die momenteel behandeld water bevatten - behalve dan met behulp van onderwaterrobots - voert Tepco jaarlijkse inspecties uit aan de buitenkant om eventuele afwijkingen op te sporen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER