BINGE TIP. Sasha Baron Cohen tuurt in ziel van Amerika: even schaamteloos en shockerend als het land zelf

AlsSasha Baron Cohen een comeback maakt, gaat dat niet ongemerkt voorbij. Zeven afleveringen lang probeert de Britse komiek, bekend van zijn typetjes Ali G en Borat, in ‘Who Is America?’te turen in de ziel van een getroebleerd land. Het levert schokkende televisie op, en sensationele nieuwskoppen. Al kan je je net zo goed afvragen wat ‘Who Is America?’ precies is.

jbou

Niet dat u nu steil achterover valt, maar: het gaat slecht met Amerika. Het land is hopeloos verscheurd, liberalen en conservatieven kunnen mekaars bloed drinken, en een luid brallende zot heeft het voor het zeggen in het Witte Huis. De ideale grond voor Britse komiek Sasha Baron Cohen om een nieuw programma in te zaaien, kortom.

‘Who Is America?’ heet de oogst, waarin Baron Cohen als enkele typetjes realitysterren, politici en ‘doorsnee’ Amerikanen bezoekt, de ene al wat waterdichter dan de andere. Daarbij lijkt het succesrecept van Baron Cohen echter geregeld te haperen: terwijl zijn typetjes de meest geschifte dingen declameren, krijgt de komiek niet altijd de reactie waar hij zo naar hengelt.

Die uitspraken zouden nochtans iedere normale mens doen blozen: liberale professor Nira Cain-N’Degeocello vertelt tijdens een etentje over hoe zijn menstruerende dochter bloedt op de Amerikaanse vlag, en zijn vrouw een buitenechtelijke relatie heeft met een dolfijn. Zijn gastheer en -vrouw, trotse republikeinen uit Georgia, laten hem begaan, proberen te bemiddelen in zijn huwelijk, en eten beleefd - zij het licht gedegouteerd - verder. Na drie minuten van deze shockhumor ben je net als hen je eetlust kwijt. Billy Wayne Ruddick Jr., de zwaarlijvige verspreider van rechtse samenzweringstheorieën in een rollator, werkt niet als typetje: de politici trappen er niet in, trappen het vroegtijdig af of zijn zelf zo getraind in het verkopen van dit soort onzin dat ze niet hoeven of willen tussen te komen.

Lokaas

Op zulke momenten valt Baron Cohen al te vaak terug op de vulgaire, platvloerse humor die hem eerder al enig succes bracht. Niks mis mee, maar wanneer je sheriff Joe Arpaio - een man die zijn gevangenissen trots ‘concentratiekampen’ noemt - voor de camera krijgt, verwachten wij meer vuurwerk. We krijgen de Finse YouTuber OMGWhizzBoyOMG, die tijdens een unboxing video niet verder komt dan een flauwe insinuatie over een pijpbeurt van Donald Trump. Wanneer Baron Cohen zijn geïnterviewden echter net genoeg lokaas toeschuift, happen ze wel toe op groteske wijze. Zoals wanneer Rick Sherman voedselrecensent Bill Jilla zover krijgt om “mensenvlees” te eten van “een vegetarisch gevoede Chinese dissident” (“Wie heeft een mes nodig? Het smelt op mijn palet”, aldus de recensent.) Of dat dan iets zegt over Amerika, weten we nog zo niet. Het toont vooral dat mensen bereid zijn alles te zeggen of er maar in meegaan, zolang ze op tv komen.

Wapens voor peuters

Het typetje dat het best slaagt in het ontlokken van die extreme reacties, hebt u ongetwijfeld al gezien in een virale YouTube-video: Erran Morad, Israëlisch ‘veiligheidsexpert’. Hij was degene die Amerikaanse congresleden liet pleiten om wapens aan peuters te geven (“Mijn zoontje was de eerste die het programma volgde, God hebbe zijn ziel”, zegt Cohen over zijn ‘programma’ terwijl zijn gezichtsmasker als bij wonder in de plooi blijft zitten). En die politicus Jason Spencer met zijn blote kont richting een ingebeelde IS-terrorist liet chargeren, of het luid n-woord liet scanderen “als manier om aandacht te trekken”. Er is iets aan de clichématige aard van Morad - een soort van Borat, met zijn vuistdikke Israëlische accent en ranzige uitspraken - die het allerslechtste ontlokt in zijn gedupeerden. Plots stromen de vooroordelen over moslims, progressieven en zwarten wel vrijelijk.

Het is ook Morad die in de laatste aflevering toont wat ‘Who Is America?’ had kunnen zijn. Na een selectieprocedure slash training om undercover te gaan als liberaal - waarbij de drie kandidaten met dildo’s een Trumppop verkrachten - ‘infiltreert’ Morad samen met Glenn als lesbiennes een rally van een vrouwenbeweging in San Francisco. Wanneer Morad Glenn wijsmaakt dat hij een betoger - of: gevaarlijke terrorist - kan uitschakelen met de door hen aangebrachte minibom, aarzelt Glenn geen seconde. Een shockerend fragment dat eerst onnozel, dan hilarisch, en ten slotte de schaamte voorbij is. Een beetje als Amerika zelf.

‘Who Is America?’, alle afleveringen te bekijken op vrt.nu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer