In Eindhoven haalde Hasselt de inspiratie voor een vernieuwd ‘Kwartier Kanaal’.© Max Kneefel

Kanaal Kwartier moet thuis worden van kunstenaars en creatieve ondernemers

Hasselt -

Een fuifbunker, een vaste stek voor creatievelingen, een indoor-skatepark, logies voor onderzoekers en een parkeergebouw. Dat wil de stad met een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor Quartier Canal. Maar onder die naam zal je het niet meer vinden.

Dirk Jacobs

“We willen uiteraard de bedrijvigheid die er nu al is ook behouden. Het is niet de bedoeling dat zij weg moeten”, benadrukt schepen Marc Schepers (RoodGroen+), bevoegd voor ruimtelijke ordening. Maar met een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan willen ze nieuwe ondernemers kansen geven in het gebied. Omdat gebleken is dat het huidige RUP geregeld ervoor zorgde dat investeerders op te veel grenzen botsten. “Die regels zijn een tiental jaren geleden geschreven met de juiste intenties. Maar ze laten te weinig beweegruimte voor investeerders. Waardoor realisaties uitbleven.”

De startnota voor het nieuwe RUP is in de maak. “We merken meteen dat de vereenvoudiging van de regels nu al concrete investeerders heeft aangezet om contact op te nemen”, zegt Schepers. “We lijsten nu de knelpunten op en schrijven ook de ambities uit. Het gaat concreet over het gebied tussen het Albertkanaal en de Grote Ring, vanaf de brug over het Albertkanaal tot aan Park H. Dit was ooit het oudste industriegebied van Hasselt, maar de graanmolens hebben intussen plaats geruimd voor kantoren, de maakindustrie en culturele organisaties.”

Hoek af

“We gaan ook voor een nieuwe naam: Quartier Canal wordt Kanaal Kwartier. Het moet een plek worden waar een hoek af is. Waar bijzondere projecten niet alleen kansen krijgen, maar elkaar ook kunnen versterken. Inspiratie hebben we gehaald bij Spoorzone in Tilburg of Strijp-S in Eindhoven. Daar wemelt het van de creatievelingen en bijzondere projecten. Met nu al een mix van spelers als Bootstraat, PXL Music, Kaai 16, De Silo, Villa Basta en Sparkx leeft het gebied opnieuw op. Zeker ook omdat de huidige ondernemers hun activiteiten aan het uitbouwen zijn. Bovendien is er vlakbij de onderwijscampus van de Elfde Liniestraat die het geheel nog versterkt. Als we in Kanaal Kwartier ruimte geven aan experiment, kunst en cultuur gaat deze buurt nog sterk verder groeien.”

Schepen Marc Schepers: “Kanaal Kwartier moet ook nieuwe, creatieve ondernemers aantrekken. Naast de huidige bedrijven die het gebied doen herleven.”© Boumediene Belbachir

Het is de bedoeling dat ze een stek worden waar theatermakers nieuwe producties kunnen bedenken maar tegelijk ook uitvoeren. “Daarnaast voorzien we ook plaats voor urban sports zoals indoorskating, free running, dance. En een fuifbunker willen we hier graag: studenten moeten in deze buurt weer kunnen fuiven, zoals dat in Muziekodroom al kon. Bovendien zien we ook uitgesproken kansen voor kortverblijf voor onderzoekers die tijdelijk in de scholen of op Corda Campus aan de slag gaan. Maar ook voor de studenten zelf kunnen er hier, op termijn, nog studentenkoten bijkomen.”

Parkeergebouw

Meer volk zorgt ook voor meer verkeer. “Om de mobiliteit te waarborgen, zien we ook graag een parkeergebouw aan de rand. Zodat het openbaar domein vrij van auto’s wordt en er plaats komt voor groen en eventueel een plein voor theatervoorstellingen.”

De stad is volop bezig met het nieuwe kader, “het blijft op het bestaande maar biedt meer ruimte en tijd voor de ontwikkeling. Geen nieuw keurslijf dus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer