Arnaud De Lie mocht bij zijn wederoptreden meteen vieren.© Photo News

“Normaal rijdt Arnaud gewoon de Tour”: Lotto Dstny gerustgesteld na zege De Lie in Famenne

Zo stond het in het script: na vijf weken zonder koers maakte Arnaud De Lie (22) zijn comeback in ‘thuiskoers’ Famenne Classic, om meteen overtuigend te winnen in de sprint. Opluchting alom bij renner en ploeg: “Tegen juli kunnen we opnieuw een top Arnaud zien.”

Jan-Pieter de Vlieger

Er zat druk op bij Lotto Dstny. Ploegleider Mario Aerts wees na de finish op de donkere plekken onder de oksel: “Ik heb vandaag gezweet onderweg.”

Bij de terugkeer van Arnaud De Lie in competitie moest er volgens de officiële communicatie “helemaal niks”, maar natuurlijk stond er wel één en ander op het spel. Vijf weken had De Lie niet gekoerst. Niet meer sinds een tegenvallende Gent-Wevelgem, toen sportief manager Kurt Van de Wouwer besliste om de kopman uit competitie te halen.

Bij Lotto wilden ze de herstart vooral niet te groot maken, maar in de Famenne Classic viel het niet mee om die insteek vol te houden. De Lie stond in het groot op de affiche, getekend door Jean-Paul Mellouët, illustrator van beroep en ook nog organisator van de originele gravelkoers Tro Bro Leon.

Alle supporters ’s ochtends bij de start waren ook voor De Lie gekomen, net als de journalisten. Omdat Lotto in de week vooraf geen persconferentie had georganiseerd waren dat er best veel, waardoor het interviewmoment in de mixed zone voor de start er zowaar één met een beetje duwen en trekken was.

Komt nog bij dat Lotto en Dsnty allebei ook sponsors zijn van de Famenne Classic en dat de ploeg zeven renners aan de start bracht die in soortelijke gewicht drie keer de concurrentie waard waren. Naast De Lie reden bijvoorbeeld ook Alec Segaert, Brent Van Moer en zelfs Maxim Van Gils mee. Zoals Van de Wouwer aangaf: “Op papier hebben we de sterkste ploeg. Als je vandaag niet wint, dan heb je verloren.”

Winnen – mét De Lie – was dus hoedanook de bedoeling en Lotto Dstny loste die favorietenrol ook helemaal in. De ploeg trok onderweg een waaier, maar omdat de uitkomst met vier renners van Israël Premier Tech te onzeker was, schakelde ploegleider Mario Aerts over op Plan B dat oorspronkelijk Plan A was: alles op de sprint met De Lie.

Die had in de eerste wedstrijduren in de ploegradio nochtans aangegeven zich niet heel goed te voelen, “maar ik heb gezegd we koersen alsof Arnaud wel goed is”, zei ploegleider Aerts. “In de tweede helft van de koers ging hij zich gelukkig ook steeds beter voelen.”

De sprint was kinderspel voor de kopman van Lotto Dsnty, die aanzette vanop 150 meter. Ploegmaat Maxim Van Gils – de sterkste man in koers – eindigde zelfs nog derde. “We hadden Maxim in mijn wiel gezet, voor het geval ik helemaal ‘carpaccio’ (sic) was en stil zou vallen”, legde De Lie uit.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Biggetje

Het was in de interviews achteraf dat de ‘oude De Lie’ zich opnieuw manifesteerde. Voor de start waren het nog vooral clichés genre – “blij dat ik eindelijk weer kan koersen.” Na zijn overwinning zag je opnieuw het zondagskind van de voorbije jaren. De Lie lachte met zijn eigen Nederlands, dat nochtans zeer degelijk is. Helemaal enthousiast werd hij toen het over zijn volgende koersen ging. Eerst de GP de Morbihan, daarna Tro Bro Leon – “de koers van het varken”, dixit De Lie.

Daarmee refereerde hij aan de prijs die de winnaar krijgt van de wedstijd in de Finistère: een levend biggetje. “Dat hebben we nog niet bij ons op de boerderij.”

Wat De Lie precies uit het lood sloeg afgelopen voorjaar is niet helemaal duidelijk. Er was de ziekte op hoogtestage, de valpartij in Le Samyn, de ziekte van Lyme en wat nog niet allemaal. Maar bij Lotto-Dstny geven ze ook aan dat er een aanzienlijke mentale dimensie was. De eerste keer tegenslag in een carrière die alleen maar steil omhoog was gegaan, de druk van het steeds meer uitgesproken kopmanschap die hij toch begon te voelen.

Vandaar dat de ploeg zo vurig hoopte op een vliegende start met overwinning in Marche-en-Famenne. “Dit gaat zijn zelfvertrouwen heel goed doen”, aldus ploegleider Aerts. “Trainen en zich soigneren zal nog gemakkelijker gaan. Talent heeft hij sowieso, dus tegen juli kunnen we opnieuw een top Arnaud zien.”

Tour

In juli staat de Tour nog altijd op het programma als zijn eerste grote ronde. “Alleen een dommerik durft onderweg niet van zijn plan af te wijken”, aldus Van de Wouwer, “maar op dit moment houden we vast aan de Tour.”

Arnaud De Lie
Lotto Dstny
"Ik ben gewoon heel fier dat ik hier gewonnen heb. Mijn gevoel… ik heb er eigenlijk geen woorden voor"

Staan voor de Tour nog op het programma: de GP de Morbihan (4 mei), Tro Bro Leon (5 mei), Circuit de Wallonie (9 mei) en de Ronde van Zwitserland (9 juni). “Voor Zwitserland plannen we ook een stage in”, aldus Van de Wouwer. “Het is belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor trainingsblokken. Het moet niet gewoon van wedstrijd naar wedstrijd zijn.”

De Lie zelf wilde niet gezegd hebben dat hij na de Famenne Classic het gevoel had dat een pagina was omgeslagen: “Dat niet. Ik ben gewoon heel fier dat ik hier gewonnen heb. Mijn gevoel… ik heb er eigenlijk geen woorden voor.”