© Carlo Coppejans

“Dominique wilde eerder al weg, maar ze was bang”

Financiële problemen, een carrière bij de politie die door zijn eigen toedoen in het slop zat, en te veel alcohol: Peter P. zat in een negatieve spiraal toen hij woensdagavond laat zijn gezin doodde. De druppel die de emmer deed overlopen: Dominique die dreigde hem te verlaten in het belang van de kinderen.

Dennis Van Damme

Twee dagen na het familiedrama dat aan een gezin van vier uit Wijnegem het leven kostte, proberen de nabestaanden de gruwelijke feiten een plaats te geven. Maar de vragen blijven. Hoe kon het zover komen? Waar liep het mis? Waarom de kinderen?

Ingrid Brijs was erbij in café ’t Dorp die fatale nacht. “Dominique was niet alleen mijn bazin, ze was ook mijn beste vriendin. Peter ook. We deden heel veel samen. We waren als groep nog samen gaan skiën vorige week. Een hele prettige vakantie. Spanningen? Toen hebben we er niks van gemerkt. Goed, Peter en Dominique hadden geregeld woorden. De ene keer al wat heviger dan de andere. Welk koppel heeft dat niet?”

© RR

Voortdurend dreigen

Ingrid heeft het nog moeilijk om te vertellen over wat ze woensdagavond gezien heeft. Peter en Dominique waren teruggekomen van een groepsuitstap naar Overijse, waar ze samen met een vijftigtal andere supporters van wielrenner Tosh Van der Sande waren gaan supporteren tijdens de Brabantse Pijl.

“Het klopt dat ze daar ruzie hebben gekregen. In café ’t Dorp ging die verder. Uiteindelijk zei Dominique dat ze een eind aan hun relatie wilde maken. Peter liep de hele tijd het café binnen en buiten. Op een bepaald moment verdween hij weer en bleef hij weg. Hij belde voortdurend naar Dominique die naast mij aan de bar zat. Hij dreigde met van alles. Wat hij zei, ging er zó over dat Dominique besliste om voor de zekerheid toch maar haar vader te bellen. Maar hij nam niet op. Daarna probeerde ze haar zus. Ook geen antwoord.”

Iets na middernacht reed Peter P. opnieuw de Merksemsebaan op. Hij liet zijn auto voor het café staan, stormde naar binnen en schoot Dominique voor de ogen van Ingrid dood. Daarna zette hij het pistool tegen zijn eigen hoofd. “Het ging allemaal vliegensvlug. Peter was een grote man. Met zijn grote passen stond hij razendsnel naast ons. Ik kan er nog steeds niet goed over praten. Ik weet zeker dat ik dit niet alleen kan verwerken. Ze hebben al professionele hulp aangeboden en ik ga daar zeker op in. Hoe ik me nu voel, dat kan niet normaal zijn.”

Ook Eddy Verelst, de vader van Dominique, zoekt antwoorden. “Zichzelf, tot daar aan toe. Maar ook mijn dochter, en vooral: de kinderen? Ik begrijp er niks van.”

Enorme schulden

De grootouders van Jamie (11) en Jack (9) wonen vlak naast Peter en Dominique. “De kinderen hadden bij ons gegeten. Maar zoals gewoonlijk lieten we hen daarna naar huis gaan. Ze hebben er televisie en internet en wilden hun serie zien, waarschijnlijk op Ketnet. Als er iets zou zijn, waren we vlak bij. Van het moment dat Peter bij hen was, hebben we niets gemerkt. Wij slapen aan de andere kant.”

Volgens haar vader is het niet zomaar dat Dominique de avond van het drama de relatie dreigde stop te zetten. “Ze wilde al langer scheiden. Maar ze had schrik. Hij kon enorm jaloers zijn. Bovendien zat hij financieel in de put. Hij had schulden die hij nooit voor zijn pensioen zou kunnen afbetalen. Nochtans verdiende hij niet slecht: hij was twee keer gedegradeerd, maar hij heeft zijn loon van bij de recherche altijd behouden. Hij had alleen een enorm gat in zijn hand. Alles ging op aan kleren, drank, feestjes en reizen. Hij toonde zich ook nooit in politie-uniform. Daar schaamde hij zich voor.”

Wake

“Dominique wilde hem niet aan zijn lot overlaten, maar ze besefte dat de ruzies een impact begonnen te hebben op de kinderen”, zegt ook Olivier Verelst, Dominiques broer. “Ze wilde een rationele beslissing, maar daar stond hij niet voor open. Voor alle duidelijkheid: ik ben er zeker van dat iedereen in dat gezin elkaar graag zag. Dominique zei altijd: het komt wel goed. Maar het is helemáál niet goed gekomen.”

Gisteravond verzamelden tientallen vrienden en kennissen opnieuw bij café ’t Dorp, dat nog steeds verzegeld is, om Dominique, Jamie en Jack te herdenken. In het gemeentehuis werd een rouwregister gelegd. De lichamen van de slachtoffers waren nog niet vrijgegeven door het parket, maar in principe worden Dominique en haar twee kinderen volgende week zaterdag samen begraven. Peter P. zou in de loop van de week in intieme kring worden gecremeerd.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be