Grootvader Leo (71) en kleinkind Jef (9) nemen deel aan de ouder-kind timmer workshop© Patrick De Roo

Buurman Antwerpen viert derde verjaardag met week vol activiteiten: “Lokaal is beter voor het klimaat”

Antwerpen -

Buurman Antwerpen viert haar derde verjaardag met een week vol duurzame activiteiten. De opening wordt gevierd in hun nieuwe locatie aan de Antwerpse Dam. Tot zaterdag 30 maart zijn er nog activiteiten waarbij iedereen welkom is.

Fransje Robert

Buurman Antwerpen is een duurzaam bedrijf dat materialen, voornamelijk hout, hergebruikt om ze een tweede leven te geven. Je kan er langsgaan om hout te kopen voor eigen gebruik, maar ook om workshops te volgen. Bij de workshops kan je leren hoe je stoelen, kastjes en tafels maakt.

“In onze stad worden bomen gekapt om verschillende redenen: ziekte, verbouwing of ouderdom. Normaal gesproken belanden deze bomen in de versnipperaar. Daardoor komt er CO₂ vrij, wat dus niet goed is voor het klimaat. Door ze een tweede leven te geven, vermijden we dat”, aldus Eva De Clerck (42), oprichter van Buurman Antwerpen.

Eva De Clerck (42) uit Antwerpen zet met haar bedrijf in op duurzaamheid.© Patrick De Roo

Woensdag brachten we een bezoek aan de ouder-kind timmer workshop. Kinderen mochten samen met hun ouders een werkje naar keuze maken, zoals een gereedschapskist in hout. Grootvader Leo uit Merksem (71) en kleinkind Jef (9) uit Ekeren waren van de partij. “Wij zijn hier om een bankje te maken. Jef vindt het heel leuk om te knutselen, maar ik ook”, vertelt Leo.

Leo en Jef aan het werk.© Patrick De Roo

Afgelopen jaar betekende een grote groei voor Buurman Antwerpen: een vijfvoudige toename van capaciteit en de verwerking van 283 ton afval. “Er was nood aan een laagdrempelige manier om lokaal aan hout te geraken. Het hout dat mensen kopen, komt vaak uit China, terwijl lokaal net zo goed is, en zelfs beter voor het klimaat. Nu hebben we bomen binnen van het Noordkasteel aan de Oosterweel”, aldus Eva.

Deze week vinden nog activiteiten plaats. Zo kan je nog afval ontmantelen, kunst maken, is er een feestje en kan je ontspannen met een hotdog aan het vuur. Bovendien valt er een teambuilding zeepkisten te winnen.

Meer informatie over Buurman Antwerpen en de activiteiten tijdens de feestweek: www.buurmanantwerpen.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Antwerpen