Direct naar artikelinhoud
PVDA

PVDA gelooft in kansen: "We kunnen beter scoren dan sp.a"

Voorzitter en woordvoerder Peter Mertens en Raoul Hedebouw op de nieuwsjaarsreceptie van PVDA/PTB.Beeld Wouter Van Vooren

Geen leedvermaak over de Antwerpse miserie op links, wel vertrouwen in het eigen kunnen. "Mijn progressief hart bloedt ook", klinkt het op de PVDA-nieuwjaarsreceptie. "Maar we vertellen ons eigen verhaal."

Een uitweiding over Karl Marx, een aanval op het pensioenbeleid van de regering-Michel, en verschillende prikken aan het adres van Antwerps burgemeester Bart De Wever. Maar geen passage over de hete politieke actualiteit in de Antwerpse Zuiderkroon. PVDA-voorzitter Peter Mertens vermijdt in zijn nieuwjaarsspeech uitdrukkelijk om Groen en sp.a te noemen, ook al strandde deze week de samenwerking van zijn voornaamste concurrenten op links. 

Als hij dan toch zegt dat "links zich ver weg moet houden van een verstrengeling tussen politieke kingmakers en vastgoedmagnaten", valt dat op een koude steen bij de 1.000 aanwezigen die bij een pilsje een gehaktbal en een toastje wegkauwen. De verwijzing naar sp.a'er Tom Meeuws werkt niet. Hij kwam onder vuur door zijn banden met enkele bouwpromotoren.

Waarom? De lijst Samen werd vooral als een objectieve bondgenoot beschouwd en die hou je beter in ere. "Het belangrijkste blijft dat we Bart De Wever uit het stadhuis krijgen", zegt Nico, universitair onderzoeker met hippe snor en geruit hemd. "De samenwerking tussen Groen en sp.a bood daartoe kansen voor de strategische stemmer. Mijn overtuiging ligt bij PVDA, maar ik overwoog ook om het te doen. Maar er is niets verloren, met drie apart lukt het misschien wel beter."

'Mensen zijn het politiek theater beu. Links staat op een keerpunt en wij zijn de locomotief'
Peter Mertens, PVDA-voorzitter

"Mijn progressief hart bloedt bij al die miserie rond de lijst Samen", bevestigt Jos D'Haese, een van de kernleden van de Antwerpse PVDA. "Maar we moeten vooral ons eigen verhaal vertellen. Steeds meer Belgen moeten aankloppen bij de voedselbanken, zoiets is toch belangrijker dan een politieke soap?" Door zelf de nadruk te leggen op "een authentiek links" verhaal, hoopt PVDA dat de burger wel het verschil zal inzien.  

Geen leedvermaak dus, maar de malaise bij sp.a biedt kansen voor de communisten, geven de partijtoppers toe. "Ik schat in dat we beter kunnen scoren dan de socialisten", laat Peter Mertens zich ontvallen. "De socialisten verenigen zich nu wel intern, maar ze moeten de buitenwacht overtuigen. Mensen zijn het politiek theater beu. Links staat op een keerpunt en wij zijn de locomotief."

Boost of kloof

Het zou de verhoudingen op links helemaal omkeren. De socialisten domineerden decennialang de Antwerpse politiek. De PVDA, die in eerste plaats zoveel mogelijk verkozenen wil in het federale en Vlaamse parlement, zou een enorme boost krijgen 2019. 

Maar is zijn voorspelling wel realistisch? De te overbruggen kloof blijft groot. PVDA haalde in een peiling van de Gazet van Antwerpen vorig jaar 8 procent in de Koekenstad, terwijl de sp.a strandde op 13 procent. Bovendien: zien de kiezers de communisten als een geloofwaardig alternatief?

Ben en Pierre staan aan de ingang nog een sigaret te roken. "Toch spijtig dat geruzie van deze week", zegt Pierre, met pensioen, na een carrière als ambtenaar bij het OCMW. "Ik heb sympathie voor PVDA. Maar toch zal ik voor de sp.a stemmen. Ik heb dat heel mijn leven gedaan. Ze hebben altijd bewezen wat ze waard zijn."